Koncert

2019.12.30. 07:00

Zenés évzáró Felsőszölnökön

Felsőszölnök Kóbor Zsóka és Polgár Patrik koncertjével búcsúztak az óévtől pénteken a művelődési házban.

Civil/Horváth R. László

A nagy érdeklődéssel kísért koncerten Kóbor Zsóka és Polgár Patrik mellett színre lépett a felsőszölnöki Cinegék – és mások.

Fotó: HRL

Andrajek Szabolcs, az Ezüst-Hegy Sportegyesület (Športno Društvo Srebrni Breg Gornji Senik) elnöke elmondta: harmadik alkalommal ajándékozzák meg az érdeklődőket koncertélménnyel, ami egyben lehetőséget teremt baráti beszélgetésekre, az év közben történt események fel­elevenítésére is.

– Zsóka és Patrik partner volt minden alkalommal – mondta a szervezési feladatokat ellátó civil közösség vezetője, hozzátéve: – Számunkra nagy öröm, hogy egy a megyehatárokon kívül is elismert zenészpáros élő zenekari koncerttel lép nálunk színpadra.

Zsóka és Patrik a Valamiért című dalukkal bekerültek a közmédia A Dal című tehetségkutató show-jába. A felhívásra 559 pályamű érkezett, amelyekből az élő műsorban harminc pályaművet ismerhetnek meg a nézők. Rajtuk kívül a szintén Vas megyei Zaporozsec együttes is pódiumra lép az Apáti Bence, Nagy Feró, Pély Barna és Vincze Lilla alkotta szakmai zsűri előtt.

A nagy érdeklődéssel kísértvkoncerten Kóbor Zsóka és Polgár Patrik mellett színre lépett a felsőszölnöki Cinegék – és mások.
Fotó: HRL

– A közös munka kezdete mintegy öt évvel ezelőttre nyúlik vissza – mondta Zsóka. – Megalakítottuk a szombathelyi Room5 formációt, amely mintegy két év működés után feloszlott. Aztán pár hónap elteltével ismét egymásra találtunk, és duóként járjuk közös zenei utunkat.

– 2006 óta követem A Dal című műsort és annak elődjét. Titkon kicsit mindig vágytam rá, klassz lenne egyszer ebben a műsorban játszani. Nos, februárban erre most mindenképpen lehetőségünk nyílik – kapcsolódott a beszélgetésbe Patrik. – Az elmúlt időszakban több országos zenei rendezvényen szerepeltünk, miközben stúdiófelvételeket is készítettünk. A nyár közepén Zalaegerszegen rögzítettük a Megannyi kép című, a mindennapi álarcokról szóló dalunkat, amelyhez szeptember elején Felsőszölnökön forgattunk videóklipet. A premierje október 30-án volt az M2 Petőfi televízióban.

Patrik azt is elárulta: nincs kőbe vésett törvénye munkájuknak. A dallamok és versek megírását követően, ha Zsóka úgy látja jónak, van lehetőség a változtatásokra. A lényeg, hogy az elhangzó dalok mindig önmagukat vetítsék rá a világra, egyfajta általuk elképzelt tükörképet mutassanak a megélt percekről.

A rendkívül nagy érdeklődéstől kísért, kétszer negyven perces felsőszölnöki koncert repertoárjában megfért az „egy szál gitáros” örömzene, alter-pop kalandozás: Zsóka elénekelte, hogy „nincs több viszály”, miközben elbájolta a közönséget. A koncert érdekessége volt, hogy kórusként közreműködött öt olyan felsőszölnöki általános iskolás, akik tagjai a szlovén népdalhagyomány megőrzését célzó, a Magyarországi Szlovének Szövetségének égisze alatt működő felsőszölnöki Cinegék énekegyüttesnek. Drávecz Stefániát, Labritz Mátét, Nagy Elizát, Nagy Leventét és Sulics Vanesszát egyenként szólította a színpadra a duó, a „cinegék” pedig az első megilletődött pillanatok után nagyszerűen kapcsolódtak a dalokba. A koncert első felének zárásaként Ropos Dávid gitárjátéka aratott osztatlan sikert.

Az egyre nagyobb sikereket elérő, mind népszerűbb duó jó példakép a gyerekek számára: nemcsak népszerűek és tehetségesek, hanem szerények is
Fotó: HRL

A szünetben Bajzek Gyöngyi, a Magyarországi Szlovének Szövetségének titkára, a Cinegék énekegyüttes mentora örömét fejezte ki, hogy megtelt a felsőszölnöki kultúrotthon. Mint mondta, ez a koncert lehetőséget ad a mindennapi fáradalmak kipihenésére, a találkozás örömének megélésére. Ropos-Csató Melinda azt hangsúlyozta, hogy a gyermekek számára fontosak a példaképek, akikre felnézhetnek, akik nem az online világban élnek. Zsóka és Patrik a maguk szerénységével, önzetlenségével s nem utolsósorban zenei tudásuk által be tudják ezt a szerepet tölteni. Rumi Krisztián, aki a Zala megyei Alibánfán lakik, keresztszülőjéhez érkezett az ünnepekre a Szlovén Rábavidékre.

– A Petőfi rádió műsorában hallottam a duót, magával ragadott a zenei stílus, valamint Zsóka énekhangja. Örömmel jöttem Felsőszölnökre, hogy élőben is láthassam-hallhassam őket – mondta.

A szünetet követően tovább nőtt a színpadon lévő zenészek száma. Zsókához és Patrikhoz a kóruson kívül csatlakozott Pacsa András (billentyűk), Czetter Gábor (cajon) és Kanics Kristóf. A koncert végén Patrik elárulta: a közeljövőben tervezik egy újabb videóklip elkészítését, és nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy egy dalukba belecsempésszék a szlovén népdalkincs egy-egy motívumát. Civil/Horváth R. László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában