Rákóczi a kisujjukban

2020.01.27. 07:00

A kőszegi gimnázium diákjai másodikak lettek az országos versenyen

Rákóczi Ferenc erdélyi és magyarországi fejedelem emlékéve volt 2019. Az alkalomból a HEBE Kft. írt ki országos versenyt, amelyen a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott fel Weidl Márk és Zrinszki Ármin, a Jurisich gimnázium két tizedikes diákja.

Tóth Kata

Weidl Márk és Zrinszki Ármin Fotó: Ohr Tibor

Fotó: OHR Tibor

Az országos egyfordulós levelező csapatversenyt a 3–12. osztályosok részére hirdették meg, amelyben kreatív történelmi és irodalmi feladatokon keresztül bővíthették tudásukat a fiúk. Márk és Ármin elmondta, mindketten nagy történelem-rajongók, tavaly már hasonló sikereket elérve kipróbálták magukat az egyéni Savaria történelem versenyen, csapatban a Mátyás Király Emlékversenyen, és kézenfekvő volt, hogy az idén is nekivágnak a tudáspróbának. Ármin győrvári – ott zajlott a Rákóczi-szabadságharc egyik legfontosabb győztes csatája, Márknak pedig az egyik kedvenc alakja a fejedelem. Rákóczi-emléktúra szervezés, forráselemzés, képfelismerés, rejtvények, esszéírás, levélírás (a kuruc táborból szeretteiknek) is szerepelt a feladatok között, és egy közösen elkészített projektet kellett beadniuk: a Mercurius Hungaricust, a korabeli újságot reprodukálták.

Weidl Márk és Zrinszki Ármin
Fotó: Ohr Tibor

 

Kutattak az interneten, könyveket bújtak, az illusztrációk elkészítésében pedig sok segítséget kaptak rajz- és médiatanáruktól, Rónaszéki Lindától. Végül mindössze egy pont különbséggel maradt le a páros az első helyezettől a 22 tizedik osztályos csapat között. Jövőre az emlékévnek megfelelően Trianon lesz a téma, úgy tervezik, akkor is indulnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában