Járvány

2020.01.30. 07:00

A Markusovszky kórház is felkészült a koronavírusra

Megállíthatatlanul és gyorsan terjed az új koronavírus: kedd estére 132-re emelkedett Kínában a tüdőgyulladást okozó koronavírus miatt elhunytak száma, egy nap alatt tehát további 25 beteg halt meg, adta hírül a kínai egészségügyi hatóság. Magyarországon – szerdai állapot szerint – még nincs beteg, de minden magyar kórház, a szombathelyi is felkészült az új koronavírusos betegek fogadására. Hogy ez milyen elvek mentén történt, arról az infektológiai osztály vezetőjét kérdeztük. 

Tóth Kata

Fotós: © Unger Tamás

Kína hatodik legnépesebb városa a tízmilliós Vuhan, ott tört ki járvány 2019. december végén egy korábban ismeretlen koronavírus miatt. Az azóta Kína szinte minden tartományában felbukkanó, tüdőgyulladással járó betegség néhány hét alatt 130-nál több halálos áldozatot szedett. Terjedése ellen, leküzdéséért, az új koronavírus elleni harcban Kínán kívül a világ nagy virológiai laboratóriumaiban folyamatosan dolgoznak, kérdés, hogy milyen hatékonysággal.

– Jelenleg világjárvány lehetőségéről beszélünk. Vannak erőfeszítések a vírusellenes gyógyszerek kifejlesztésére, a laboratóriumokban tanulmányozzák a vírus sajátosságait. Kínai kutatók állítólag harminc másik betegségekre alkalmazott gyógy­móddal folytatnak vizsgálatokat, de ezek eredménye a mostani járványra valószínűleg nem fog hatni. Rövid időn belül védőoltást sem tudnak kifejleszteni, mert a koronavírusok változékonyak. Az sem véletlen, hogy eddig generális oltóanyag sem készült, ami mindegyik típusra alkalmas lenne – mondja dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky-kórház infektológiai osztályának vezetője.

Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ és a területi szervek munkatársai. Az országos tiszti főorvos utasítást és eljárásrendet küldött a fekvőbeteg-intézményeknek, így a Markusovszky-kórháznak is arról, hogy milyen elvek szerint kell megszervezni a felkészülést. A felkészülési tervüket a különböző fertőző betegségekre, járványokra dolgozták ki, ezt szükség esetén aktiválják.

Aki járványos területről jön és tüdőgyulladás jeleit észleli magán, forduljon orvoshoz. /Illusztráció/
Fotó: Unger Tamás

A terv részeként például kellő számú védőeszközzel – szájkendő, köpeny, gumikesztyű, fertőtlenítőszer – kell rendelkezniük. Előírás, hogy a higiénés csoport és az egyes osztályok dolgozói felfrissítsék az ismereteiket – sorolja a főorvos. A tiszti főorvos levelében az is szerepel, mit kell „esetdefiníciónak” tekinteni (a jelentendő megbetegedéseket, eseteket meghatározó klinikai, laboratóriumi és epidemiológiai feltételek összessége), mi a pontos eljárásrend, ha felmerül a gyanú, hogy fertőzött egy beteg, akit természetesen külön vizsgálóban, megfelelő védőöltözetben vizsgálnak. Ilyenkor haladéktalanul értesíteni kell a Szent László Kórházat. Megalapozott gyanú esetén a betegeket oda szállítják és ott különítik el, Szombathelyen adott esetben csak a felderítést végzik.

Meg kell vizsgálni a lázas, köhögésre, szapora légzésre, légszomjra panaszkodó betegeket: teszt igazolja a vírus jelenlétét a szervezetben, hiszen a tünetcsoport több felső légúti betegségnek ugyanúgy jellemzője, a jelenleg zajló influenzajárványtól tünetileg nem lehet elkülöníteni. (Az előbb felsoroltakon kívül az oxigénhiány és a mellkasröntgen felvételén a tüdőben a többgócú beszűrődés is árulkodó.) Az új koronavírus lehetőségét akkor kell mérlegelni, ha valaki Kínából tért haza vagy kapcsolatba került onnan utazóval. A kórokozó jelenlétét vizsgáló tesztet Budapesten a Nemzeti Népegészségügyi Központ referencialaboratóriuma értékeli egy napon belül – oda futárral küldik el a vizsgálati anyagot.

A főorvos azt javasolja, hogy aki most kínai utat tervez bármelyik tartományba, ha teheti, halassza el az utazást. A híradások gyors terjedést mutatnak, még Kínán belül is. A reptéri tömegben pedig nem tudni, ki honnan érkezik és mit hordoz magában.

A koronavírusok eddig ismert változatai lappangási időben nem fertőztek, az új koronavírus viszont igen. Ha csak a lázas betegeket szűrik ki és különítik el, ők már nem fertőznek tovább. De ha már a lappangási időben is „ontják magukból” a vírust, az azt jelenti, hogy a közvetlen környezetükben lévők megfertőződhetnek tőlük. Szemben az egyszerű náthát okozó koronavírusokkal, ez képes légzőszervi megbetegedést, tüdőgyulladást, súlyos légszomjat és légzési elégtelenséget – nem befolyásolható tüdőgyulladást – okozni.

Az intenzív osztályokon kezeltek számáról is vannak adatok: sokszorosa annak, akik már meghaltak (a mintegy 6 ezer megbetegedettből 132-en), Kínában sokan vannak kritikus állapotban. A vírus – amennyire látszik – nem válogat a jó és kevésbé jó állapotú betegek között, a különbség abban lehet, ki hogyan vészeli át a betegséget.

Sok beteg hiába keres szájmaszkot, elvétve van csak raktáron

A higiénés szabályok betartása most az egyetlen védekezési lehetőség, és ha nem mennek közösségbe a fertőzöttek – mondja a szakember. A kórház infektológiai osztályán szájkendőt, egyszer használatos köpenyt viselnek a feltételezett betegekkel foglalkozók, akik mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálatot folytatnak, és arcvédő maszkot is, akik légzőszervi diagnosztikát végeznek – a szájkendő, a köpeny, a maszk kellő mennyiségben rendelkezésre áll. Schneider Ferenc a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság főtitkára is. Mint elmondta, a társaság honlapján tájékoztatás olvasható a fertőzéssel kapcsolatban.

Az új koronavírus miatt keresett termék lett a cseppfertőzéssel, levegőben is terjedő vírusokkal szemben védelmet nyújtó maszk. Szárnyra keltek olyan hírek, miszerint a patikákból elkapkodták az emberek az egészségügyi maszkokat, és hogy Magyarországon hiánycikk lett a termék. Szombathelyi patikákban érdeklődtünk: dr. Zimmermann Katalintól, a kórház gyógyszertárának vezetőjétől megtudtuk, van és lesz is nekik raktáron a termékből.

Ennek az az oka, hogy több beszállítótól, más, közforgalmú gyógyszertárakhoz képest szélesebb körből szerzik be a készleteiket, és eleve nagyobb mennyiséget tartottak raktáron. Náluk eddig leginkább azok keresték a maszkot, akiknek hozzátartozója fekszik a kórházban, de számítanak arra, hogy az új koronavírus miatt megnő majd a kereslet. Egy másik gyógyszertárban tegnap délben adták el az utolsó darabot, ők úgy tudják, nem beszerezhető a maszk.

A harmadik forgalmas gyógyszertárban sem tudtak volna bennünket maszkkal kiszolgálni, ők is országos hiányról tudnak. A maszk egyébként önmagában nem elég hatékony, hogy megelőzze a vírus terjedését, a legcélravezetőbb praktika, ahogy arról korábban írtunk, a gyakori meleg vizes, szappanos kézmosás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában