Járvány

2020.01.30. 07:00

A Markusovszky kórház is felkészült a koronavírusra

Megállíthatatlanul és gyorsan terjed az új koronavírus: kedd estére 132-re emelkedett Kínában a tüdőgyulladást okozó koronavírus miatt elhunytak száma, egy nap alatt tehát további 25 beteg halt meg, adta hírül a kínai egészségügyi hatóság. Magyarországon – szerdai állapot szerint – még nincs beteg, de minden magyar kórház, a szombathelyi is felkészült az új koronavírusos betegek fogadására. Hogy ez milyen elvek mentén történt, arról az infektológiai osztály vezetőjét kérdeztük. 

Tóth Kata

Aki járványos területről jön és tüdőgyulladás jeleit észleli magán, forduljon orvoshoz. /Illusztráció/

Fotó: Unger Tamás

Kína hatodik legnépesebb városa a tízmilliós Vuhan, ott tört ki járvány 2019. december végén egy korábban ismeretlen koronavírus miatt. Az azóta Kína szinte minden tartományában felbukkanó, tüdőgyulladással járó betegség néhány hét alatt 130-nál több halálos áldozatot szedett. Terjedése ellen, leküzdéséért, az új koronavírus elleni harcban Kínán kívül a világ nagy virológiai laboratóriumaiban folyamatosan dolgoznak, kérdés, hogy milyen hatékonysággal.

– Jelenleg világjárvány lehetőségéről beszélünk. Vannak erőfeszítések a vírusellenes gyógyszerek kifejlesztésére, a laboratóriumokban tanulmányozzák a vírus sajátosságait. Kínai kutatók állítólag harminc másik betegségekre alkalmazott gyógy­móddal folytatnak vizsgálatokat, de ezek eredménye a mostani járványra valószínűleg nem fog hatni. Rövid időn belül védőoltást sem tudnak kifejleszteni, mert a koronavírusok változékonyak. Az sem véletlen, hogy eddig generális oltóanyag sem készült, ami mindegyik típusra alkalmas lenne – mondja dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky-kórház infektológiai osztályának vezetője.

Az új vírus gyors azonosítására, felfedezésére felkészültek a Nemzeti Nép­egészségügyi Központ és a területi szervek munkatársai. Az országos tiszti főorvos utasítást és eljárásrendet küldött a fekvőbeteg-intézményeknek, így a Markusovszky-kórháznak is arról, hogy milyen elvek szerint kell megszervezni a felkészülést. A felkészülési tervüket a különböző fertőző betegségekre, járványokra dolgozták ki, ezt szükség esetén aktiválják.

Aki járványos területről jön és tüdőgyulladás jeleit észleli magán, forduljon orvoshoz. /Illusztráció/
Fotó: Unger Tamás

A terv részeként például kellő számú védőeszközzel – szájkendő, köpeny, gumikesztyű, fertőtlenítőszer – kell rendelkezniük. Előírás, hogy a higiénés csoport és az egyes osztályok dolgozói felfrissítsék az ismereteiket – sorolja a főorvos. A tiszti főorvos levelében az is szerepel, mit kell „esetdefiníciónak” tekinteni (a jelentendő megbetegedéseket, eseteket meghatározó klinikai, laboratóriumi és epidemiológiai feltételek összessége), mi a pontos eljárásrend, ha felmerül a gyanú, hogy fertőzött egy beteg, akit természetesen külön vizsgálóban, megfelelő védőöltözetben vizsgálnak. Ilyenkor haladéktalanul értesíteni kell a Szent László Kórházat. Megalapozott gyanú esetén a betegeket oda szállítják és ott különítik el, Szombathelyen adott esetben csak a felderítést végzik.

Meg kell vizsgálni a lázas, köhögésre, szapora légzésre, légszomjra panaszkodó betegeket: teszt igazolja a vírus jelenlétét a szervezetben, hiszen a tünetcsoport több felső légúti betegségnek ugyanúgy jellemzője, a jelenleg zajló influenzajárványtól tünetileg nem lehet elkülöníteni. (Az előbb felsoroltakon kívül az oxigénhiány és a mellkasröntgen felvételén a tüdőben a többgócú beszűrődés is árulkodó.) Az új koronavírus lehetőségét akkor kell mérlegelni, ha valaki Kínából tért haza vagy kapcsolatba került onnan utazóval. A kórokozó jelenlétét vizsgáló tesztet Budapesten a Nemzeti Népegészségügyi Központ referencialaboratóriuma értékeli egy napon belül – oda futárral küldik el a vizsgálati anyagot.

A főorvos azt javasolja, hogy aki most kínai utat tervez bármelyik tartományba, ha teheti, halassza el az utazást. A híradások gyors terjedést mutatnak, még Kínán belül is. A reptéri tömegben pedig nem tudni, ki honnan érkezik és mit hordoz magában.

A koronavírusok eddig ismert változatai lappangási időben nem fertőztek, az új koronavírus viszont igen. Ha csak a lázas betegeket szűrik ki és különítik el, ők már nem fertőznek tovább. De ha már a lappangási időben is „ontják magukból” a vírust, az azt jelenti, hogy a közvetlen környezetükben lévők megfertőződhetnek tőlük. Szemben az egyszerű náthát okozó koronavírusokkal, ez képes légzőszervi megbetegedést, tüdőgyulladást, súlyos légszomjat és légzési elégtelenséget – nem befolyásolható tüdőgyulladást – okozni.

Az intenzív osztályokon kezeltek számáról is vannak adatok: sokszorosa annak, akik már meghaltak (a mintegy 6 ezer megbetegedettből 132-en), Kínában sokan vannak kritikus állapotban. A vírus – amennyire látszik – nem válogat a jó és kevésbé jó állapotú betegek között, a különbség abban lehet, ki hogyan vészeli át a betegséget.

Sok beteg hiába keres szájmaszkot, elvétve van csak raktáron

A higiénés szabályok betartása most az egyetlen védekezési lehetőség, és ha nem mennek közösségbe a fertőzöttek – mondja a szakember. A kórház infektológiai osztályán szájkendőt, egyszer használatos köpenyt viselnek a feltételezett betegekkel foglalkozók, akik mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálatot folytatnak, és arcvédő maszkot is, akik légzőszervi diagnosztikát végeznek – a szájkendő, a köpeny, a maszk kellő mennyiségben rendelkezésre áll. Schneider Ferenc a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság főtitkára is. Mint elmondta, a társaság honlapján tájékoztatás olvasható a fertőzéssel kapcsolatban.

Az új koronavírus miatt keresett termék lett a cseppfertőzéssel, levegőben is terjedő vírusokkal szemben védelmet nyújtó maszk. Szárnyra keltek olyan hírek, miszerint a patikákból elkapkodták az emberek az egészségügyi maszkokat, és hogy Magyarországon hiánycikk lett a termék. Szombathelyi patikákban érdeklődtünk: dr. Zimmermann Katalintól, a kórház gyógyszertárának vezetőjétől megtudtuk, van és lesz is nekik raktáron a termékből.

Ennek az az oka, hogy több beszállítótól, más, közforgalmú gyógyszertárakhoz képest szélesebb körből szerzik be a készleteiket, és eleve nagyobb mennyiséget tartottak raktáron. Náluk eddig leginkább azok keresték a maszkot, akiknek hozzátartozója fekszik a kórházban, de számítanak arra, hogy az új koronavírus miatt megnő majd a kereslet. Egy másik gyógyszertárban tegnap délben adták el az utolsó darabot, ők úgy tudják, nem beszerezhető a maszk.

A harmadik forgalmas gyógyszertárban sem tudtak volna bennünket maszkkal kiszolgálni, ők is országos hiányról tudnak. A maszk egyébként önmagában nem elég hatékony, hogy megelőzze a vírus terjedését, a legcélravezetőbb praktika, ahogy arról korábban írtunk, a gyakori meleg vizes, szappanos kézmosás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában