Érdemes már most nyilatkozni

2020.01.22. 07:00

Adókedvezmények: az ANYA mellett már az ONYA is segít

Az adóelőleg-nyilatkozat idén már online is kitölthető a NAV honlapján. A négy vagy több gyermeket nevelő anyák is kedvezményben részesülnek.

Vas Népe

A három vagy több gyermeket nevelőknél gyermekenként 33 ezer forinttal kerülhet több a családi kasszába havonta

Fotó: Shutterstock

Az adóelőleg-nyilatkozatot a dolgozó tölti ki és adja át munkáltatójának; aki már a januá­ri fizetésben érvényesítené a kedvezményeket, annak az el­ső bérszámfejtés előtt nyilatkoznia kell. Az adóelőleg-nyilatkozatok alapján év közben érvényesített kedvezmények automatikusan bekerülnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített adóbevallási tervezetbe.

Az ügyfélkapuval, telefonos azonosítással vagy e-személyi igazolvánnyal rendelkező magánszemélyeknek a NAV idén már új alternatívát is kínál, ők az adóelőleg-nyilatkozatot online is kitölthetik és benyújthatják a NAV honlapján elérhető online nyomtatványkitöltő alkalmazással (ONYA). Az ONYA-val beküldött bizonylatokat a NAV automatikusan továbbítja a nyilatkozaton megjelölt munkáltatónak, ezért fontos az adatok helyes megadása.

A három vagy több gyermeket nevelőknél gyermekenként 33 ezer forinttal kerülhet több a családi kasszába havonta
Fotó: Shutterstock

 

Az adóelőleg-nyilatko­zatok ha­gyományos formái megmaradnak, így továbbra is lehetőség van a NAV honlapján az adóelőleg-nyilatkozat alkalmazással (ANYA) elkészített, kinyomtatott vagy a kézzel kitöltött nyilatkozatokat a kifizetőknek személyesen átadni.

2020-tól a négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményre jogosultak. Az első házasok kedvezménye változatlanul 24 hónapon át havi ötezer forint adómegtakarítást jelent a házaspároknak. A családi kedvezménnyel az egy gyermeket nevelőknél 10 ezer, a két gyermeket nevelőknél gyermekenként 20 ezer, a három vagy több gyermeket nevelőknél gyermekenként 33 ezer forinttal több kerülhet havonta a családi kasszába. Havi 8050 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, illetve azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában