kijáró

2020.01.27. 14:00

Az idén körbetáncolják a Kárpát-medencét a vasi néptáncosok

Összetartozás 100 mottóval közös szerepléssorozatba kezdett az ELTE SEK Szökős és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes.

Vas Népe

A két vasi folklórműhely célja, hogy a 2020-as esztendőben minden, a határokon túl élő magyar közösséghez ellátogasson műsorával. Első állomásuk Lendva volt, ahol a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet által rendezett magyar kultúra napi gálaesten léptek fel. A nemzeti összetartozás évében – a történelmi Magyarország szétesésének századik évfordulóján – mi is lehetne fontosabb, mint a határokon átnyúló magyar közösség egységének erősítése? E gondolat vezérelte Gencsapáti és Szombathely néptáncosait, amikor eltervezték, hogy a 2020-as esztendőben végigjárják a Kárpát-medence hét szomszédos államba szakadt magyar közösségeit. Az első vendégszereplésre a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet által rendezett gálaest adott alkalmat, melyet a magyar kultúra napja alkalmából, január 19-én tartottak a Makovecz tervezte színházban.

Lendván kezdődött a vasi együttesek sorozata Fotó: VN/Lázár Lenke

A muravidéki magyar közösség díjátadó estjét Zselictől Füzesig című műsorukkal gazdagították a vasiak, mely izgalmas folklórkörutazásban részesítette a jelenlévőket. A színpadon megelevenedő pillanatok – az asszonynép féktelen „banyalakodalmának”, a férfiak „korcsmai dombérozásának” hangulata – élvezetes estével ajándékozták meg a közönséget, akik Somogy és Vas megye hagyományai mellett az őrségi oláhcigányok táncos örökségébe és az erdélyi magyar–román együttélésbe is betekintést nyerhettek. A Szökős és a gencsi hagyományőrzők társai voltak előadásukon a Reményik-iskola Berke csoportjának ifjú táncosai, valamint a Kanizsa Csillagait képviselő Horváth Zoltán és Ibolya, s a Gyéres Zenekar. A sorozat áprilisban Erdélyben folytatódik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában