Szabályozzák az e-rollerezést

2020.01.15. 11:30

Bécsben áprilistól megszabják, hol milyen sebességgel lehet használni ezeket a járműveket

Kilenc – az e-rollerekre vonatkozó – pontból álló csomagot állítottak össze a város vezetői a közlekedési eszköz használatának szabályozására: áprilistól lép életbe az intézkedés a fővárosban.

Vas Népe

Kijelölt szakaszon lehet majd használni a kétkerekű eszközöket

Fotó: Shutterstock

Az e-rollerek mint újabb közlekedési eszközök elterjedése könnyebbséget hozott a városban élők számára, akik rövidebb szakaszokat a kétkerekű segítségével jelentősen kevesebb idő alatt tudnak megtenni, mintha gyalog járnák végig az utat. Sőt, a tömegközlekedési eszközöket sem kell igénybe venni, így várakozási idő és – az autós közlekedők szempontjából – parkolóhely keresése nélkül juthatnak el a város egyik pontjából a másikba.

Mindehhez nagyobb erőt sem szükséges kifejteni, hiszen elektromos hajtásuk révén csak feltölteni kell ezeknek a járműveknek az akkumulátorát, és egy gombnyomással már használható is a közlekedési eszköz. A könnyebbséggel párhuzamosan problémák is vetődtek fel, amelyekre a városvezetés mielőbbi megoldást szeretett volna találni.

Birgit Hebein bécsi főpolgármester-helyettes és klímavédelmi városi tanácsnok ismertette még december végén az általuk kidolgozott intézkedéscsomagot, amely enyhítené – és minimálisra csökkentené – a közösségi e-rollerek használatával kapcsolatos problémákat az ausztriai fővárosban. A tisztségviselő szerint fontos, hogy megoldják az áldatlan állapotot, amely a többi között a helytelen parkoltatásukhoz kapcsolódik.

Kijelölt szakaszon lehet majd használni a kétkerekű eszközöket
Fotó: Shutterstock

A járművek teljes kitiltását nem tartják megfelelő döntésnek, hiszen az remek alternatívaként vethető be kiegészítő közlekedési eszközként. Megoldásként összeállítottak egy kilenc pontból álló intézkedési tervet, amelyet áprilistól már be is vezetnének, és éppen a legégetőbb problémát, a járművek parkolási kérdését tennék rendbe az előírással.

A szabályozás szerint áprilistól a legfeljebb négy méter széles járdákon vagy az arra a célra kialakított területen lehet majd letenni az e-rollereket. Ha az e-rollert más helyen állítja le valaki, akkor a szolgáltatást nyújtó cégnek azt el kell szállíttatnia, maximum hat óra alatt. Mindenki, aki igénybe veszi a közösségi rollereket, alkalmazás-hozzáférést kap a telefonjához, amely részletes tájékoztatást nyújt arról, hogy hogyan kell szabályszerűen használni a járművet.

A korlátozások ugyanis nem csak a parkolásra vonatkoznak, vannak olyan zónák, ahova nem lehet bevinni, behajtani az elektromos kétkerekűvel. Ilyennek minősülnek például az egészségügyi intézmények és a piaci területek. Az applikáció tájékoztatást ad arról is, hogy bizonyos szakaszokon sebességkorlátozást vezetnek be ezekre a járművekre – a többi között a gyalogosközlekedés számára fenntartott területeken a balesetek elkerülése végett.

A gyakorlati tudnivalókon kívül a bécsi testület szabályozta az e-rollerek bérlését is: e tevékenységhez a jogot a vállalkozások az idei évtől már csak pályázati úton nyerhetik el. A döntéshozók ezt a piaci szabályozással indokolták, és hogy minőségi kritériumok bevezetésével, átlátható módon döntsenek arról, hogy mely cégek számára engedélyezik az e-rollerekre vonatkozó szolgáltatásnyújtást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában