jelmezszezon

2020.01.17. 20:24

De szeretnék hot dog lenni! – A boszorkányok korszaka lejárt

A felnőtteknél már beindult a farsangi szezon, de a gyerekeknek még csak most kezdődnek az óvodai, iskolai jelmezes bulik.

Lakosi Gabriella

Az is kiderült, a jelmezversenyben Farkasember le tudja-e győzni Darth Vadert, képünkön Bognár Levente

Fotó: Szendi Péter

A farsangi szezon hivatalosan vízkereszttel kezdődik és hamvazószerdáig tart. A beöltözésből pedig egyre kevésbé maradnak ki a felnőttek, egyre több a lehetőség Szombathelyen is, hogy egy éjszakára valaki mássá válhassunk – mondta Giglerné Sümegi Brigitta, az egyik szombathelyi jelmezkölcsönző vezetője.

Majdnem négyezer jelmezzel várják az érdeklődőket. A felnőtteket a régebbi korszakok ihletik meg a legjobban. ­Abba-, hippi-, charlestonkorszak, mind előkerül idén, amikor a jelmezeket keresik. A komplett szettek a felkapottak, a parókától a cipőig minden kell.

Párok esetében szinte mindig a nő választ, ahhoz igazodik a férfi. Piroska és a farkas, Szörnyella és a dalmata, és a különböző foglalkozások is népszerűek. Matrózlány és tengerész, börtönőr és a rab – mind kelendőek.

Sokan keresik a vicces ruhákat, mutogatós néni, óriás­bébi rózsaszín cumival – ezeket is viszik a harminc alattiak. Az ennél idősebbek már a kényelmes és nem „ciki” darabokat választják. A cicanadrágos, rövid ruhás korszak már a múlté, inkább a nőiesebb vonal hódít a hölgyeknél.

Az is kiderült, a jelmezversenyben Farkasember le tudja-e győzni Darth Vadert, képünkön Bognár Levente
Fotó: Szendi Péter

Pap, szexi és hagyományos apáca, bíboros, püspök – a tizenéves korosztálytól felfelé viszik ezeket a jelmezeket.

A legkisebbek is szeretnének rendőrök vagy tűzoltók lenni, de a kislányok még mindig vágynak rá, hogy hercegnőkké váljanak. A kisiskolás fiúk viszont már a szuperhősöket keresik. Transformers, Pókember, Hulk, bármi jöhet.

A tinik vagy lelkesek, vagy pedig szinte rávehetetlenek a jelmezes bulira – mondta Giglerné Sümegi Brigitta. A lányok – ha mégis farsangolásra adják a fejüket – szinte mind Harley Quinn bőrébe szeretnének bújni. A fiúknál pedig már a pilóta, katona és a JAG – Becsületbeli ügyek sztárjai a népszerűek. De a lányokhoz alkalmazkodva Joker is a lehetőségek között van.

A boszorkányok korszaka már teljesen lejárt, kikopott a menyasszony is a divatból. Két-három évente cserélődik a kínálat, ennyi a kosztümök szavatossági ideje. Aztán változik az ízlés.

Hiába a rengeteg jelmez, minden igényt így sem tudnak kiszolgálni – meséli a kölcsönző vezetője. Idén az első vendég, aki belépett az ajtón, a négyéves fiának szeretett volna jelmezt vinni. A gyermek arra vágyott, hogy hot dognak öltözhessen. Sajnos ezekhez a kérésekhez több idő kell, nem tudták megoldani.

Bognár Levente sokat gondolkodott, melyik jelmezt válassza, végül Farkasember lett a nyerő. Szerinte elég félelmetes az öltözete
Fotó: Szendi Péter

Azóta viszont egyre többen jönnek hasonló reményekkel, úgy tűnik, az ételjelmezek is divatba jönnek. Hamburger, sült krumpli – mind olyan maskarák, amelyeket már kerestek. A tojás és a bacon pedig a páros jelmezek új sztárja lehet.

Ha viszont valaki Rubik- kocka, Twister vagy cukorkaautomata szeretne lenni, annak tudnak segíteni. Külön kérésre készült például a kulcs-kulcslyuk páros jelmez is.

A legextrémebb „ruha” pedig egy férfi-Baywatch-szerelés. A piros egyberészes fürdőruha jócskán ki van párnázva a mellrésznél, a comboknál pedig fekete csipke „díszíti”. Ezeket a darabokat ritkán választják maguknak a farsangozók, inkább a gólyaavatókra „feladatként” vagy a szalagavatós műsorhoz viszik őket.

Ottjártunkkor Bognár Levente éppen jelmezeket válogatott. Adódott a kérdés: Farkasember ki tudja-e ütni Darth Vadert. Bár azt nem sikerült eldönteni, hogy egy képzeletbeli csatában ki kerekedne felül, de az biztos, most alulmaradt a Jedi Rend pusztítója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában