Celldömölkkel bálozott a megye

2020.01.12. 10:36

Ekler Luca lett az Év Vasi Embere 2019-ben

Huszonkettedik alkalommal hirdették ki az év embere cím nyertesét a megyebálon: idén Ekler Lucának ítélte a kuratórium a rangos elismerést, amelyet a Celldömölkön megrendezett mulatságon adtak át a fiatal sportolónak.

Nemes Judit

Ismét elérkezett a báli szezon: január 11-vel, a megyebállal hivatalosan is megkezdődött a tánccal, mulatságokkal teli időszaka az esztendőnek. Szombaton este kétszáztíz fős vendégsereg szórakozott önfeledten a nívós eseményen.

Szombaton 19 órától fogadták a vendégeket a Jufa Vulkan Thermen Resortban: a báli feldíszített fal előtt Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke és felesége, Fehér László, Celldömölk polgármestere és felesége, valamint Stankovics Beáta, a Nemzet Szépe Szépségverseny 2. udvarhölgye és különdíjasa fogadta az érkezőket. A vendégsereg számára több teremben terítettek meg, a központi helyszínen történtekről nem maradt le senki: kivetítőkön is figyelemmel kísérhette a köszöntőket, táncos, énekes produkciókat.

Fotó: Ohr Tibor

A báli köszöntőt Majthényi László és Fehér László mondott a megjelenteknek. A Közgyűlés elnöke kiemelte: nemsokára három évtizedes lesz a rendszerváltás utáni megyebálok története.

– Öt évvel ezelőtt, 2015. januárjában úgy gondoltuk, hogy elindulunk a megyében, hisz a 2008/2009-es válság megtépázta a vasi bálokat is: sok nagy hírű mulatság elmaradt az elmúlt több mint egy évtizedben. Arra gondoltunk, hogy a városainkat végigjárva, a városokkal közösen rendezzük meg a megyebálokat – emelte ki. Elsőként Vasváron, az egykori vármegyei székhelyen, majd Sárváron, Kőszegen és Bükön is, tavaly pedig a megyeszékhellyel közösen zajlott a rendezvény – tette hozzá. A városvezető pedig arról beszélt, hogy vízkereszttel kezdődik a báli szezon, ilyenkor rengeteg bál elindul a megyében, az országban, amelyek mind a télbúcsúztatásról szólnak. – Celldömölk város is kötődik a vízkereszthez, hiszen 1979 január 6-án lett város a település. Ennek a jegyében is, a várossá válás 40. évfordulója alkalmából került a Kemenesaljára a rendezvény – emelte ki Fehér László.

 

Hozzátette: az elmúlt évben, a jubileum alkalmából számos programot szerveztek, könyvet adtak ki és a város logója is elkészült. A köszöntők után a Celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium végzős diákjainak nyitótáncával folytatódott a megyebál, majd a vacsora előételét szervírozták a vendégeknek a pincérek. Az est egyik nagy sikert arató programeleme a Karnevál Velencétől Nápolyig című koncert volt, olasz művészek közreműködésével: Domenico Menini operaénekessel, Denis Biancucci zongoraművésszel (őket a szombathelyiek az Iseumi Játékok Három tenor gáláján hallgathatták már) és Gentjan Llukaci hegedűművésszel. A mintegy másfél órás előadásukban ismert dallamokat játszottak, énekeltek a közönségnek a nápolyi dalokból és operaáriákból álló repertoárjukban.

Az est fénypontja az Év Vasi Embere 2019 cím nyertesének kihirdetése volt: a fiatal sportolót, Ekler Lucát köszöntötte Majthényi Laszló és dr. Balázsy Péter, a Vas Megyéért Egyesület elnöke. A kilenc jelölt közül korábban titkos szavazással választották ki a győztest. Idén, immár harmadik alkalommal közönségdíjast is hirdettek: dr. Lóderer Zoltán, a Markusovszky Kórház osztályvezető főorvosára szavaztak a legtöbben Vas megye Facebook oldalán. Lóderer Zoltán a héten, a Megyeházán veszi át az oklevelet.

A jótékonyság sem maradt el: a tombolából összegyűlt összeget, idén 705500 forintot két kedvezményezett, a Celldömölki Polgárőr Egyesület és Vas Megyei Mozgássérültek Celldömölki Csoportja kapja.

Ifjú sportoló a 2019-es év embere a megyében

Ekler Lucát választotta a Vas Megyéért Egyesület kuratóriuma az Év Vasi Embere 2019 cím birtokosának. A korábbi távolugrónak 2011-ben lebénult a bal oldala. Eleinte tolószékbe kényszerült, aztán folyamatos fizioterápiával és gyógytornával visszajött szinte teljesen a mozgása. A 21 esztendős atléta a Vas megyében fogyatékkal élő sportolók nagykövete, és szeretne az egész országban a parasportolóknak motivációt adni – olvasható Luca méltatásában. – Nagyon meglepődtem, hogy engem választottak, hiszen a jelöltek mind tehetséges és sikeres emberek, többségük hosszú életutat járt végig. Nagyon megtisztelő a cím számomra és szeretném, ha ezzel motiválni tudnék más fiatalt is, hogy küzdjön a céljaiért, álmaiért – mondta el Luca, aki a 2019-es Para Atlétikai Világbajnokságon elért eredményével eredménnyel indulási jogot szerzett a 2020-as tokiói paralimpián való indulásra.

Kecskesajt és fogasfilé a menüben

Ínycsiklandó menüvel készültek a megyebál vendégeinek Celldömölkön: az előétel felszolgálták, a leveseket, főételeket, desszerteket pedig a büféasztalon sorakoztatva kínálták. A báli megnyitó után nem sokkal tálalták az előételt a pincérek: a tányéron hideg vegyes ízelítővel csillapították éhségüket a vendégek: prított kemenesi kecskesajt birssel, kacsamáj pástétom brióssal, lazac tatár és sonka-sárgadinnye festői tálalása nyitotta a menüt. Három leves közül lehetett választani: gyöngytyúk consommé gazdagon, sütőtök krémleves pirított tökmaggal és erdei gombakrémleves sajtos krutonnal adta a választékot. A főételek a pultban illatoztak: bőrös, ropogós lapocka, aszalt szilvás őzragu, bársonyos marhapofa, fokhagymás sertésszűz rántva, valamint fogasfilé kapros rákraguval palettát kínálták köretekkel. A desszert sem maradt el: a sütemények, fagylaltok mellett Vas megye címerével díszített tortát kóstolták meg a vendégek. Éjfél környékén ismét megnyílt a büféasztal, akkor kocsonyát, korhelylevest, kolbászokat, sajtválogatást kínáltak.

Fotó: Ohr Tibor

Udvarhölggyel fogadták a vendégeket

Stankovics Beátát, a 2018-as Nemzet Szépe Szépségverseny második udvarhölgyét és közönség-díjasát kérték fel a 23. megyebál háziasszonyának: a fiatal szépség társaságában fogadták az eseményre érkezőket a szervezők, a Vas Megyei Önkormányzat és Celldömölk Város Önkormányzatának képviselői. Stankovics Beáta elmondta: korábban még nem vett részt megyebálon, azonban a báli szezonban párjával és baráti társaságukkal minden évben vendégei a sárvári városi bálnak. – Nagyon szeretjük a bálokat, nagyon szeretünk táncolni, nagyon örültem, hogy engem kértek fel a megyebálra, hogy én legyek a háziasszonya az eseménynek. Óriási megtiszteltetés ez számomra – mondta el Beáta, aki hozzátette: Celldömölkre járt gimnáziumba, ezért a szíve ehhez a városhoz is húzza. Stankovics Beáta jelenleg könyvelőként dolgozik Szombathelyen. Elárulta: a szépségversenyek terén, amit szeretett volna, azt elérte, a Magyarország Szépe versenyen negyedik lett, Nemzet Szépe Szépségversenyen két elismerést is kapott. Hozzátette: a felkéréseknek azonban igyekszik továbbra is eleget tenni.

Megénekeltették a közönséget

Különleges produkcióval készültek a szervezők a megyebál vendégeinek szórakoztatására: koncerttel kedveskedtek a megjelenteknek. Viszonylag ritkának számít manapság a bálokon adott komolyzenei koncert – hasonló alkalmakra leginkább iskolás éveink ének-zene tananyagából emlékezünk, például a bécsi klasszikusok idejéből. Ezt a hangulatot adta vissza szombat késő este a három olasz: Domenico Menini operaénekes, Denis Biancucci zongoraművész és Gentjan Llukaci hegedűművész másfél órás előadása. Az énekes és a zongoraművész neve ismerős lehet a komolyzene szombathelyi és környékbeli rajongóinak, hiszen Domenico Menini és Denis Biancucci, Giorgio Casciarri és Alessandro Goldoni énekesekkel nagysikerű koncertet adott az idei Iseumi Szabadtéri Játékokon Amore Italiano – 3 tenor gála címmel. A vastaps és az ováció most sem maradt el: lélegzetvisszafojtva hallgatta a közönség a nápolyi dalokból és operaáriákból álló repertoárjukban többek között Puccini, Verdi és Monti műveinek részleteit. A közönséget is megénekeltették: Luigi Denza: Funiculì, Funiculá című dalát bátran visszhangozták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában