percről-percre

2020.01.30. 08:59

Véget ért az idei első rendes közgyűlés

A kiküldött meghívó szerint nyílt ülésen nyolc, zárt ajtók mögött további egy napirendet tárgyalnak meg ma a szombathelyi képviselők.

Tömböly Ágnes

Fotó: Unger Tamás

Kövesse helyszíni tudósításunkat percről percre!

15.03

Horváth Zoltán az Agora igazgatója

A jegyzői beszámolót egyhangúlag hagyták jóvá.

A nyílt ülés utolsó napirendje következik.

Bokányi Adrienn a gazdasági és jogi bizottság elnöke ismertette: a vásárcsarnok intézményvezetőjének Polákovics Mariettát javasolják, munkabére bruttó 600 ezer forint.

A Fidesz frakcióvezetője, Illés Károly ismerteti: egyetértenek Polákovics Marietta kinevezésével. Az Agora igazgatói székére pályázó Horváth Zoltán kinevezését azonban egy politikai alkul részének tekintik, amellett, hogy elismerik a pályázó szakmai munkáját. Nem tudják támogatni kinevezését. Nemény András arról beszél, hogy a korábbi igazgató, Parais István is javasolta Horváth Zoltánt a vezetői feladatok ellátására, mikor igazgató nélkül maradt az intézmény. Horváth Soma alpolgármester ismertette: a szakmai bizottság is támogatta Horváth Zoltán kinevezését. A Fidesz frakció tartózkodása mellett jóváhagyták Horváth Zoltán igazgatói kinevezését. Havi munkabére szintén 600 ezer forint.

Tóth Kálmán javasolta, amíg a Pro Savaria Egyesület nem nevezi meg új képviselőjét, ezért a bizottságokban is pótolni kell helyét. Az Éljen Szombathely Egyesület képviselői közül javasolta: a Gazdasági és Jogi Bizottságba Németh Ákos, Civil bizottságba Szuhai Viktort, a sport bizottságba Bokányi Adriennt delegálnák 1 hónapra. alapítványoknak, egyesületeknek ajánlják fel a nettó tiszteledíjat.

Molnár Miklós helyett a jövőben a költségvetésért és más gazdaságfejlesztési ügyekért is Bokányi Adrienn felel – javasolta a polgármester. Megszavazták, és ezzel véget ért a közgyűlés nyílt ülése.

Februárban a költségvetés lesz a téma – zárta a polgármester.

14.33

Az állammal közösen kívánják fenntartani a Weöres Sándor Színházat

Szalai Bálint tett esküt, bizottsági taggá vált.

A sportiskola likviditási gondjainak megoldása érdekében hagytak jóvá 50 millió forintot. 11 igen és 7 tartózkodás mellett fogadták el. A Szomhull Kft. likviditása érdekében 18 igen szavazattal jóváhagyták: 500 millió forintot a költségvetésben a biztonságos működése érdekében elkülönítenek a cég számára.

A Weöres Sándor Színház és a Mesebolt Bábszínház esetében úgy határoztak: azokat az állammal közösen tartja fenn az önkormányzat. 18 egyhangú igennel elfogadták.

Jóváhagyták az 6. napirendi pontot is, a lejárt közgyűlési határozatokról szólót.

Beszámoló a polgármesteri hivatal törvényességi és hatósági munkájáról, a hivatal tevékenységéről.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária tájékoztatást kért a városüzemeltetési osztály megbízásából végzett kivitelezésekről. A belvárosi illemhely felújítása miatt kérdezi, aminek tervezésére több mint 1 millió forintot különít el az önkormányzat.

Dr. Károlyi Ákos jegyző válaszában kiemelte: a szokásos eljárásrendet követte a hivatal. Indikatív ajánlatkéréssel indult a beruházás. Ez alapján került az összeg az anyagba.

Személyeskedésbe és politikai adok-kapokba ment át a közgyűlési vita.

12:08

Megszavazták: felújítják a vásárcsarnokot

Rátérnek a vásárcsarnok felújítására vonatkozó napirend megvitatására.

Illés Károly (Fidesz-KDNP) a frakciójuk támogatja az előterjesztést, hogy megvalósulhasson a Vásárcsarnok beruházása. Elmondja: az eredeti tervekhez képest csökkentett tartalommal valósulhat meg a projekt. Emlékeztet: az előző városvezetés jó gazdálkodásának köszönhető, hogy források rendelkezésre állnak. 2 milliárd forint folyt be a költségvetésbe a telekértékesítésből, ami köszönhető az előző városvezetésnek, amely előkészítette ezt, és a kormány 5 milliárd forintos támogatásának, amivel ezt a beruházást segítette. Mind az előző városvezetés, min a kormány megtette a magáét azért, hogy ez a forrás rendelkezésre álljon.

Dr. Horváth Attila (ÉSZ) mondja: a 700 millió forint maradvány nem azért maradt, mert nem költöttük el út- híd szakfeladatokra, hanem azért, mert több iparűzési adóbevétel folyt be. 793 millió forint maradt végül.

Illés Károly: így is lehet magyarázni. A tavalyi évre tervezett útfelújítások 1 milliárd forintos költségvetéséből 200 millió forintnyi valósult meg. Útfejlesztésre 800 millió forintot nem költöttek el.

 

Dr. Nemény András szerint az elmúlt években kevés tervezés történt: nincsenek tervek. Ők úgy gondolták, tervek kellenek, és el kell indítani ezt a folyamatot.

 

Horváth Soma azt mondja: 500 millió forintnyi újításról tud a tavalyi évben.

Illés Károly hozzáteszi: az Éljen Szombathely a kampányban a szórólapján azt írta tavaly: 1 milliárd forintot költöttek útfelújításra. Akkor ezek szerint ez nem igaz.

Lendvai Ferenc képviselő (Fidesz-KDNP) arról beszél: szerinte sok terv készült, és szerinte meg kell találni az ésszerű középpontot, hogy mielőtt lejárnak a tervek megvalósulhassanak.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP)mondja: szerencsés a városvezetés, mert ilyen büdzsét kaptak. Majdnem 10 milliárd forintra emelkedett a város iparűzési adóbevétele. A telekértékesítésből származó 2 milliárd forintos bevétel kellő fedezetet nyújt a vásárcsarnok felújításának teljes kifizetéséhez. Milyen módon történik a kétmilliárd forint további elköltése? – kérdezi. Hozzáteszi: Vegyük elő a kész terveket, hiszen azokról konszenzusban döntöttek. Érdeklődik arról is: milyen brüsszeli, eu-s forrásokat céloz meg a városvezetés? Hiszen a kampányban erről is szó volt.

A polgármester lezárja a vitát. 355 millió forintot tesz a város a piac 1,7 milliárd forintos beruházásához. Beszél arról is, hogy a központi költségvetésbe mintegy 2 milliárd forintot kell az önkormányzatnak befizetnie. És a hulladékgazdálkodás területén is elő kell finanszíroznia a városnak. Mi nem akarjuk zsarolni a kormányzatot, és erre nincs is eszközünk, mi csak azt szeretnénk, ha megkapnánk a munkáért járó pénzt. A fideszes képviselők hozzászólnának, de a polgármester lezárta már vitát.

Szavaznak: egyhangúlag 19 igen szavazattal támogatták.

Szünetet rendel el a polgármester, másfél óra múlva folytatódik a közgyűlés.

 

11.40

Első napirenden túl, felpörögtek a szavazásban a képviselők

Horváth Soma (ÉSZ) felhívja a figyelmet: holnapig adhatják be a képviselők az 1000 fa programhoz a javaslataikat.

A polgármester lezárja a napirend vitáját.

Dr. László Győző alpolgármester ezekről a sajtóhírekről beszél: óvodákat, bölcsődéket elvonják az önkormányzatoktól. Pártállástól függetlenül fejlesztettük ezeket az intézményeket. Az a veszély: elkerülhetnek rövid időn belül.

Határozati javaslata: Szombathely MJV közgyűlése nem támogat semmilyen olyan jogalkotói szándékot, amely az óvodákat, bölcsődéket kivenné az önkormányzatok fenntartása alól. Szerinte ez nem politikai kérdés, hanem szombathelyi kérdés.

Illés Károly frakcióvezető elmondja: sajtóhírekre hivatkozva nem kívánnak vele foglalkozni. Járják körbe ezt a témát!

Szavaznak: elsőként László Győző óvodákhoz kapcsoló javaslatáról: 12 igennel elfogadták, a Fidesz-KDNP frakció nem szavazott.

Másik javaslata – amivel dr. Kecskés László javaslatát módosította : a közgyűlés utasítsa el a gyűlöletkeltés minden formáját, bárki is teszi ezt. Egyhangúlag fogadják el: 20 igennel.

A Styllel kapcsolatos határozati javaslatot elfogadták: nem hosszabbít addig bérleti szerződést az önkormányzat a Styllel, amíg a ruhaipari cég nem rendezi több mint 20 millió forintos elmaradását a város felé.

A Dr. Bohóc Mosolyszolgálat Alapítvány számára ingyenesen nyújt irodát az Agorában az önkormányzat – támogatták egyhangúlag.

Egyben is elfogadták az első napirendet.

Felpörögtek: egymás után jóváhagyják a második napirend határozati javaslatait.

11:27

A Trianon emlékmű mellett állnak ki többen

Sátory Károly: sok Vas megyei ember lelkének fontos a Trianon emlékmű. Nem kell, hogy mindenáron ez az idén elkészüljön. 10 éve szervezi a Klapka György Huszár Egyesület a Hűségtúrákat, melynek fővédnöke évek óra Hende Csaba.

Választókörzetével kapcsolatban az Aréna óvodáról is beszél. Emlékeztet: több százmillió forint támogatást szereztek. A kerítés építését fizethetné a város.

Dr. Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) a Trianon emlékmű ügyében kiemeli: 2011. szeptemberben volt döntés, hogy létre kell hozni. 2017-ben a helyszínt is megtalálta a közgyűlés. Megköszönte Melega Miklós és Sátory Károly pozitív és méltó hozzáállását

Derkovits parkoló ügyben emlékeztet: Oladon úgy lett parkoló, hogy képviselőként aláírást gyűjtött, és több mint 1000 ott lakó támogatása kellett ahhoz, hogy az előző polgármester forrást nyújtson a beruházásra.

A költségvetésért felelős alpolgármester ezután az Aréna óvodáról beszél, a megjelent plusz költségekről.

Szuhai Viktor tanácsnok (ÉSZ) Niedermüller Péter kijelentésével kapcsolatban elmondja: nem sértődős. Fehér embernek mondja magát, heteroszexuálisnak és kereszténynek. Érti, hogy pártutasításban a fideszes képviselők ezt a feladatot kapták. Felolvassa Niedermüller Péter közleményét a témában.

Kelemen Krisztián képviselő (ÉSZ) a bűnmegelőzési bizottság elnökeként elmondja december 20-án ülésezett a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, elkezdték a programok összeállítását a 2020. évre. A kamerarendszer bővítésére tett javaslatokat tárgyalta bűnmegelőzési bizottság, februárban dönthet a témában a közgyűlés. Polgárőrség munkájáról is egyeztettek.

Kopcsándi József képviselő (ÉSZ) egy Bolyai utcai lakóházban történt gázszivárgásról beszélt. 10 nap alatt oldódott meg a probléma. Ugyanez a gond ezután egy másik lépcsőházban megismétlődött, azt már rutinszerűen oldották meg. Köszönte a szolgáltató segítőkész hozzáállását.

Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) FEB tag a Szombathelyi Médiaközpont NKft. Pénzügyi működését szerette volna megnézni. Ez a vizsgálat: pénzügyi, bankkártya mozgásokat is vizsgálták, holnapra lesz meg a jegyzőkönyv. És holnap ülésezik a FEB is. Május óta van egy új bankkártya, melynek használatát nem rögzítették. Három olyan esetet találtak, ami aggályos, és felveti az ügyvezető felelősségét. Erről bővebben most nem akart beszélni.

Dr. Nemény András elmondja: ha szabálytalanság történt, derüljön ki, ha meg nem, akkor ne vádaskodjunk.

Bokányi Adrienn képviselő (ÉSZ) szerinte politikai csatározások színterévé tette a Fidesz-KDNP frakció a közgyűlést. Keveset hallott a körzetek problémáiról, a hulladékedények ürítéséről, és más fejlesztési ötletekről. Erről szól szerinte az önkormányzati munka, és ezt javasolja az ellenzéki képviselőknek.

Dr. Kecskés László képviselő (Fidesz-KDNP) választókörzetében lévő utcafelújítási tervekről beszél. Majd hozzáteszi: elvégzi a sebész munkáját, a képviselői munkáját, és van ideje még arra, hogy országos kitekintésű ügyeket olvasson.

Dr. Czeglédy Csaba (független) Horváth Gábornak mondja: miért van egyáltalán bankkártya egy önkormányzati cég bankszámlájához – ezt is érdemes lehet vizsgálni.

A Styl ügyében kiemeli: nem fizetett bérleti díjat az elmúlt két évben a cég. Részletesebb információkat kért a cégről tájékoztatásként. Nem javasolja, hogy az önkormányzat a bérleti szerződést meghosszabbítsa a ruhaipari céggel.

A Bem utcai buszfordulónál lévő parkoló terveivel kapcsolatban kéri: legyen egyeztetés, hogy ne szűnjenek meg esetleg parkolóhelyek. A Szabadságharcos utcában zajló beruházásra hívja fel a figyelmet, ahol jelentős a csúszás. Emiatt a lakásbizottság számos határozatát nem tudja végrehajtani.

Illés Károly frakcióvezető hangsúlyozza: Hende Csaba szombathelyi lakos. Majd arról beszél, hogy dr. Puskás Tivadar polgármester ciklusértékelő kiadványát korábban nem engedte a baloldali többség eljuttatni a választókhoz. Ez azóta sem történt meg.

Nemény András szerint Puskás Tivadar elköltötte a saját keretét, így erre nincs forrás.

10:26

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária: Tegyen rendet polgármester úr a titkárságán!

Tóth Kálmán (ÉSZ) képviselő hangsúlyozza: az elmúlt években számos alkalom lett volna, hogy a fideszes politikusok rasszista kijelentéseit is emlegessék, mégsem tették. Bayer Zsoltot idézi, aki Fidesz-tag. Szerinte ha közülük bárki ilyet mond, akkor arról beszéljenek. Itt a szombathelyi ügyeket kell megvitatni.

Dr. Takátsné dr. Tenki Mária (Fidesz-KDNP) képviselő úgy fogalmaz: tegyen rendet polgármester úr a titkárságán! A titkárságot megfenyíteni, hogy a leveleket azonnal adják át. Ne rágalmazza országgyűlési képviselőt! Semmiféle férfiúi hiúság nem játszhat itt szerepet: ez a bevezető: nem veszi át két hétig a levelét, majd rágalmazza a sajtóban, és nem vizsgáltatja ki, miért nem kapta meg a levelet.

Körzetéről, a belvárosról beszél: miért a városüzemeltetési alpolgármesterhez kellett fordulni a 42 pontot tartalmazó javaslatával? Miért nem a városfejlesztésért felelős alpolgármesterhez? Az ő figyelmébe is ajánlja. A Pelikán Parkot és a Perint-sétányt fejlesztő projekt kiemelte a 42 pont között. Közterületi hulladék-edények ürítésére vonatkozó javaslatát is leadta, és az 1000 fa programhoz is leadja majd a belvárosra vonatkozó javaslatát.

Civil programmal kapcsolatban elmondja: átcsoportosításával a baloldali városrészeinek kinyomtak egy csomó pénzt, decemberében átcsoportosítás címen. Zanatot, KISZ-lakótelepet, Derkovits lakótelepet említi. Javasolja a civil alap növelését.

Dr. Nemény András leszögezi: dr. Hende Csaba állandó meghívott a közgyűlésen. Nem érzi, hogy férfiúi hiúság játszana szerepet ebben az ügyben.

Horváth Soma alpolgármester emlékeztet: 2014 és 2019. között több mint 200 millió forintos fejlesztés történt a belvárosban. Megnézik, mik a prioritások, és mely körzetek szenvedtek hátrányt az elmúlt években.

Dr. Horváth Attila alpolgármester (ÉSZ) mondja: soha nem látott mértékű forrást kapott a kultúra és a sport a 2019-es évben. Tagadta, hogy átcsoportosítások történtek volna. A költségvetés tervezésébe legalább annyira be fogja vonni a fideszes képviselőket, mint ők tették az elmúlt 9 kilenc évben. Illetve Illés Károly frakcióvezetővel le fog ülni a költségvetés tervezésénél.

Ágh Ernő képviselő (Fidesz-KDNP) szintén felszólítja Szuhai Viktort, ismertesse DK-s politikusként álláspontját. Választókerületének problémáit ő is leírta, és eljuttatta. Kérte, súlyozottan tegyék a beruházásokat: szerinte még mindig indokolt lenne az újperinti városrészen a fejlesztést.

Dr. Nemény András elmondja, mit ír Hende Csabának: elmegy hozzá Budapestre.

Németh Ákos tanácsnok (ÉSZ) klímastratégiájával kapcsolatban elmondja: 2015-ben fogadta el azt az előző közgyűlés. Most egy konkrét akciótervet készülnek elfogadni.

Melega Miklós képviselő (Fidesz-KDNP) mondja: a derkovitsi parkolóhoz 2018 januári dátummal készen vannak a tervek. Javasolta: vegyék be a Bem utcai buszfordulóban a parkolót a költségvetésbe, és az 1000 fa projektbe vegyék ezt be.

Szól arról is: Vasvármegyét érte a legnagyobb veszteség 100 éve, örül a civil szervezetek kezdeményezésének, hogy méltó módon álljunk ki a nemzeti összetartozás mellett. Alapkőlelételig lehetne idén eljutni. 2020. január havi képviselői tiszteletdíját felajánlotta erre a célra.

Dr. László Győző alpolgármester (ÉSZ) Horváth Gábornak elmondja: a kámoni iskola ügyében üljenek le, és beszéljenek róla.

Dr. Kecskés Lászlónak azt mondja: nem élnek kettős mércével: előbb a saját házunk táján nézzünk körbe, majd utána beszéljünk. De egyetért a képviselő javaslatával. Határozati javaslatát felolvassa.

Személyeskedésbe megy át a vita.

9:56

Politikai adok-kapokkal indult a közgyűlés

Lendvai Ferenc képviselő (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a megváltozott SZMSZ-szel nem értenek egyet, ezért nem fogják támogatni a napirend elfogadását.

12 igen, 8 tartózkodás mellett elfogadták a napirendet.

Dr. Czeglédy Csaba (független) arról beszél, meglepte hogy a Szombathelyi Tankerületi Központ elköltözik a Kossuth Lajos utcai, önkormányzattól bérelt ingatlanból. Emlékeztet: a SZOVA NZrt. fejlesztései nyomán felvetődött, hogy az a teljes stábbal a Selyemrét utcai ingatlanba költözik ki. Javasolta megfontolni: a SZOVA ügyfélkapcsolati funkciói, és azok, amelyeket itt a belvárosban végzett feladathoz kötődők, megfontolását kérte, hogy ide költözzön. Emellett úgy tudja, hogy a jegyzői feladatok is bővülni fognak, és lehet, hogy emiatt is szükség lesz erre az épületre.

Dr. Kecskés László (Fidesz-KDNP) képviselő Niedermüller Péter polgármester (DK) nagy sajtóvisszhangot kiváltó kijelentésére hívja fel a figyelmet. Humanista gondolkodású emberként, orvosként ez mélyen bántja, de úgy gondolja, hogy minden jóérzésű embert sért. Sérti az alaptörvényt is, faj, bőrszín, vallási és nemi hovatartozás alapján nem lehet senkit sem megkülönböztetni. Szuhai Viktor tanácsnokot (ÉSZ) kérdezi: a DK helyi képviselőjeként mit szól ehhez? De kérdezi dr. Nemény András polgármestert is, hogy mi a véleménye.

Határozatban kérte elutasítani Niedermüller Péter megnyilvánulását.

Dr. Nemény András (ÉSZ) kiemeli: a ciklus elején leszögezte, hogy az országos politikát ne hozzák a közgyűlés elé. Most hallotta először ezt az ügyet.

Minden rasszista megnyilvánulást elítél, és minden jóérzésű ember ezt így teszi. Pártpolitikai csatározások helyszínévé válna a szombathelyi közgyűlés, ha ezt a palackot most kinyitja. Szavaztatni fog róla, demokrata politikusként.

Horváth Gábor (Fidesz-KDNP) képviselő arról beszél: most szembesült azzal, hogy kámoni utcák nem a kámoni iskolához tartoznak. 2013-ban még a kámoni iskolához voltak besorolva a kámoni gyerekek – mondja. Utánajárt, 2013. február 18-án történt ez a döntés, 27 utcát soroltak akkor át. A szülők most kiskapukat keresnek, hogy bekerüljenek az ottani iskolába. Átjelentkeznek más címre. Közben megtudta, Sárvárról, Séből és Toronyból is járnak az intézménybe gyerekek. A Maros, Öntő, Arad, Munkácsy Mihály, Damjanits János, Búzavirág utcákat kérte visszahelyezni. A közgyűlésnek véleményezési joga van, de kérte ebben az intézkedést.

Horváth Soma alpolgármester (ÉSZ) reagálásában elmondja, hogy ebben a kérdésbe vonják be az érintett iskolák intézményvezetőit is, nekik mi a tapasztalatuk.

Dr. Kecskés László (FIdesz-KDNP) visszautasította, hogy bármikor is rasszista kijelentést tett volna. Dr. Nemény Andrást arról kérdezte: Brüsszelbe járt a választás előtt, majd a győri kampányban sajtótájékoztatón vett részt, így utalt arra, hogy Nemény András aktívan részt vesz az országos politikában.

Dr. Nemény András megismétli: most hallotta először ezt a kijelentést.

Illés Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP) emlékeztet: Niedermüller Péter fehér képződményeknek nevezte a fehér, heteroszexuális, keresztény embereket. Ezzel több embert megsértett.

Már a médiához is eljutott a levél, melyben Hende Csaba válaszolt Nemény András levelére. Polgármester úr, ne hazudjon! – mondja a frakcióvezető.

81 közbeszerzési eljárás volt az előző ciklusban, 4 esetben kértek pótmunkát. Nem lehet általánosítani ebben. Valótlan állítás az is, hogy csontvázak hullanak ki a szekrényből: Aréna óvodában köztudott volt a kerítés építésének kérdése. Az sosem volt a projekt része, és ezt elmondták az átadás-átvételnél.

Dr. Nemény András amikor azt mondta, hogy nem lesz boszorkányüldözés, azt szeretné, hogy ne lépjenek le az emberek, és ne veszélyeztessék a projekteket. A szociális városrehabitilációban például katasztrofális kivitelézési munka volt. Ezt lehet ráfogni a tervezőre, kivitelezőre. De leginkább az a felelős, aki hagyta, hogy így legyen.

Polgármesteri e-mail-címére nem érkezett Hende Csabától levél, de ma lesz rá válasza. Meglepte, hogy Budapestre hívta Hende Csaba. Kell, hogy legyen konkrétum, segítség, a cégvezetők és az apparátus segítségére is számít. Nem akar négy autóval felmenni Budapestre.

Illés Károly válaszában kiemeli: Hende Csaba a hivatalában fogadja a polgármestert, az Országgyűlés alelnöke, ott van a hivatala. Beszél arról is, nem politikai, szakmai kérdés, milyen kivitelezések történtek. A műszaki ellenőrök felelőssége, hogy mit fogadtak el, és mit nem.

Dr. Nemény András szerint Szombathely képviselője Hende Csaba, ezért tőle minimálisan elvárható, hogy itt találkozzanak: Magyarországról Magyarországon döntsünk, Szombathelyről Szombathelyen döntsünk.

9:15

A Pro Savaria széke üresen maradt

Üresen maradt a Pro Savaria Egyesület közgyűlési széke. Molnár Miklós január 30-ai határidővel mondott le összeférhetetlenség miatt a képviselői mandátumáról. Korábban megírtuk: Koczka Tibor ülhet a helyére, aki februárban teheti le képviselői esküjét. Koczka Tibor közben a Vasivíz Zrt. marketing menedzseri feladatait is ellátja.

Dr. Nemény András megnyitotta a közgyűlést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában