Tárlat és tanulmányi verseny

2020.01.21. 07:00

Huszadszor rendezték meg a Rumi Rajki István Kulturális Napokat

A rumi születésű neves szobrászművészről elnevezett Rumi Rajki István Kulturális Napokat minden évben a magyar kultúra napja alkalmából szervezik meg. Az idei a huszadik programsorozat.

Gyöngyössy Péter

Fotós: © Szendi Péter

A vasárnap délutáni megnyitón dr. Balázsy Péter megyei jegyző köszöntőjében felidézte azt a pillanatot, amikor Kölcsei 1823. január 22-én befejezte a Himnuszt. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük ezen a napon. A jegyző kiemelte a kultúra nemzetmegtartó jelentőségét, erejét.

Dr. Horváthné Farkas Ibolya és Várhelyi Zoltán
Fotó: Szendi Péter

A fellépők sorát meglepe­tésként két tanár – a rumi iskola irodalmi csoportjának vezetője, dr. Horváthné Farkas Ibolya és a Rumi Női kar vezetője, Várhelyi Zoltán – zenés műsora nyitotta meg. Az iskola irodalmi csoportjának diákjai kortárs műveket adtak elő. Ezt követte a Rumi Női Kar összeállítása. Vendégfellépőként a Gencsapátiban működő Kópic Néptánccsoport zárta a programot. Kísért a Boglya Népzenei Együttes.

Az ünnepélyes megnyitót követően a művelődési házban Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész ajánlotta a közönség figyelmébe A világ a festők szemével című kiállítást, amelyet Lökkös József és Katona László műveiből rendeztek.

 

A Rumi Rajki István Kulturális Napok programjában a héten az iskolai programoké lesz a főszerep. A térség iskolái számára két versenyt is hirdettek. Ma képzőművészeti témájú vetélkedő lesz Rumi Rajki István műveihez kapcsolódóan. Szerdán komplex tanulmányi versenyre kerül sor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában