Tárlat és tanulmányi verseny

2020.01.21. 07:00

Huszadszor rendezték meg a Rumi Rajki István Kulturális Napokat

A rumi születésű neves szobrászművészről elnevezett Rumi Rajki István Kulturális Napokat minden évben a magyar kultúra napja alkalmából szervezik meg. Az idei a huszadik programsorozat.

Gyöngyössy Péter

Dr. Horváthné Farkas Ibolya és Várhelyi Zoltán

Fotó: Szendi Péter

A vasárnap délutáni megnyitón dr. Balázsy Péter megyei jegyző köszöntőjében felidézte azt a pillanatot, amikor Kölcsei 1823. január 22-én befejezte a Himnuszt. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük ezen a napon. A jegyző kiemelte a kultúra nemzetmegtartó jelentőségét, erejét.

Dr. Horváthné Farkas Ibolya és Várhelyi Zoltán
Fotó: Szendi Péter

A fellépők sorát meglepe­tésként két tanár – a rumi iskola irodalmi csoportjának vezetője, dr. Horváthné Farkas Ibolya és a Rumi Női kar vezetője, Várhelyi Zoltán – zenés műsora nyitotta meg. Az iskola irodalmi csoportjának diákjai kortárs műveket adtak elő. Ezt követte a Rumi Női Kar összeállítása. Vendégfellépőként a Gencsapátiban működő Kópic Néptánccsoport zárta a programot. Kísért a Boglya Népzenei Együttes.

Az ünnepélyes megnyitót követően a művelődési házban Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész ajánlotta a közönség figyelmébe A világ a festők szemével című kiállítást, amelyet Lökkös József és Katona László műveiből rendeztek.

 

A Rumi Rajki István Kulturális Napok programjában a héten az iskolai programoké lesz a főszerep. A térség iskolái számára két versenyt is hirdettek. Ma képzőművészeti témájú vetélkedő lesz Rumi Rajki István műveihez kapcsolódóan. Szerdán komplex tanulmányi versenyre kerül sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában