félidő

2020.01.08. 07:00

Így vizsgáznak a szombathelyi hallgatók – Megkérdeztük őket

Az ELTE Savaria Egyetemi Központban és a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjában jegyzeteiket bújó hallgatók sorát látni: vizsgáznak.

Nemes Judit

ELTE SEK: angol szakosok vizsgára várva: Frank Petra, Berki Ildikó, Magyar Máté. Terítéken a kortárs angol irodalom. Tudni kell például, hogy egy vers mitől posztmodern Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

– Nagyjából 1800 hallgató vizsgázik december 16-a és január 31-e között nálunk, nyolc képzési területről: a pedagógusképzéstől kezdve a sporttudományi képzési területen át, a gazdálkodási, műszaki, informatikai képzésekre járó egyetemistákra vár írásbeli és szóbeli számadás, nappalis és levelezős képzésen egyaránt. A záróvizsga-időszak pedig január 27–31-e között zajlik – tudtuk meg Németh Pétertől, az ELTE SEK Tanulmányi Hivatalának vezetőjétől. A hallgatók a vizsgákra elektronikus tanulmányi rendszeren keresztül jelentkeznek, legkésőbb egy nappal a kiírt időpont előtt van lehetőségük felvenni azokat. A vizsgaidőszakkal kapcsolatos tudnivalókról az egyetemi honlapon minden félévben tájékoztatják a hallgatóságot.

Harmadéves anglisztika szakosok kis csoportja vár az A épületben vizsgára, kortárs angol irodalom tantárgyból szóbeliznek. Frank Petra azt mondja: az írói technikákkal, elemzésekkel foglalkoztak az elmúlt félévben. – Miért posztmodern egy-egy vers, ezt kell bebizonyítani – teszi hozzá Magyar Máté.

ELTE SEK: angol szakosok vizsgára várva: Frank Petra, Berki Ildikó, Magyar Máté. Terítéken a kortárs angol irodalom. Tudni kell például, hogy egy vers mitől posztmodern Fotó: Szendi Péter

Erős a vizsgadrukk a fiataloknál, izgulnak. – Én általában minden vizsga előtt izgulok, szeretnék jól teljesíteni – mondja Berki Ildikó.

Érezhető a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Szombathelyi Képzési Központjában is a hallgatókon a feszültség: népegészségtan vizsgán húznak tételeket. Karamánné dr. habil. Pakai Annamária PhD egyetemi docens, megbízott képzési igazgató, tanszékvezető elmondta: a hallgatók először tételt húznak, majd fél óra felkészülési időt kapnak annak a kidolgozására.

A hallgatók nemcsak a kihúzott tételről adnak számot, de számos kérdést kapnak az egészség védelme és fejlesztés, a betegségek, rokkantság megelőzésének témakörében. Zóni Tímea másodéves ápoló szakos hallgatója az intézménynek. Azt mondja: a tantárgytól függ, hogyan készül fel. Ő először a teljes anyagot nézi át, majd tételenként, részekre bontva tanulja meg. – Be szoktam osztani az időmet, először a nehezebbeket tanulom meg, aztán a könynyebb tételeket, és szoktam még egy napot hagyni a végére, amikor a teljes anyagot egyben átveszem.

– Izgulós vagyok, ezért elég időt szánok a tanulásra – erről Tóth Eszter, szintén másodéves, ápoló szakos beszél. Szabó Alíz a címszavas jegyzetelés híve, majd vizuális memorizálással raktározza el az információkat. Rózsa Brigitta másodéves, levelezős szülésznőhallgató szereti a vizsgaidőszak elején letudni a vizsgákat, hogy mielőbb túl legyen a nehezén. Vancsura Diána, szintén másodéves szülésznőhallgató elmondta: jobban szereti azokat a vizsgákat, amelyek gyakorlatiak, eszközökkel kell dolgozniuk, ilyen volt például az elmúlt félévben az ápolástan tárgyuk, amelyből a szorgalmi időszakban vizsgáztak. Az egészségtudományi kampuszon ezekben a hetekben 140 nappalis, 195 fő levelezős, azaz összesen 335 hallgató vizsgázik: ápolás és betegellátás, egészségügyi gondozás és prevenció, csecsemő és kisgyermeknevelő, valamint ápolás és betegellátás alapszakosok. A 2019/20- as tanév I. szemeszterének vizsgaidőszaka december 9-én kezdődött és január 21-ig tart. A gyakorlati vizsgákat pedig a szorgalmi időszak végéig letették a hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában