Jó tudni

2020.01.02. 17:30

Januártól itt a nagyszülői gyed!

A nagyszülői gyed maximális összege 225 ezer forint lehet idén, az igénylésnek azonban jó néhány feltétele van, összegyűjtöttük melyek ezek.

Vas Népe

A nagyszülői gyedet a gyerek kétéves koráig lehet igényelni a munkáltatónál, de a támogatás az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek is jár

Fotó: Shutterstock

2020. január 1-jével vezette be a kormány a nagyszülői gyedet, ami lehetőséget biztosít a szülőknek arra, hogy amennyiben nem veszik igénybe a gyermekgondozási díjat, akkor azt helyettük megtehessék a nagyszülők. Ennek feltétele, hogy a szülők neveljék a gyereket, valamint az, hogy a nagyszülő is teljesítse a jogosultsághoz szükséges kritériumokat, azaz aktív munkavállaló legyen, viszont ne legyen nyugdíjas.

A nagyszülők akkor kaphatnak gyedet, ha az unoka születését megelőző két évben legalább 365 napon át biztosítottak voltak. Ez azonban még nem minden, további feltétel, hogy a gyerek nevelése a szülői házban történjen és ne a nagyszülőknél, praktikusan ez azt jelenti, hogy a gyerek a szülői házban alszik, de a nagyszülő saját házában is vigyázhat az unokájára. Így ott, ahol a távolság miatt nem megoldható napi szinten az átjárás, megoldás lehet, ha a nagyszülők ideiglenesen átköltöznek gyerekeikhez.

A nagyszülői gyedet a gyerek kétéves koráig lehet igényelni a munkáltatónál, de a támogatás az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek is jár
Fotó: Shutterstock

 

Az is feltétele a támogatás folyósításának, hogy a gyerek mindkét szülője – egyedülállók esetében a kicsit gondozó szülő – munkából származó jövedelemmel rendelkezzen.

A nagyszülői gyed összege egy unoka után a nagyszülő fizetésének hetven százaléka, de maximum a mindenkori minimálbér kétszeresének a hetven százaléka. Ez 2020-ban 225 288 forint lesz, tehát két gyermek esetén a juttatás akár a 450 ezer forintot is meghaladhatja, igaz a gyermek más családtámogatást már nem kaphat.

Az a nagyszülő, aki igénybe veszi a gyedet, nem adhatja a gyermeket bölcsődébe, és legfeljebb az otthonában folytathat keresőtevékenységet.

A nagyszülői gyedet a gyerek kétéves koráig lehet igényelni a munkáltatónál, de a támogatás az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek is jár, nekik a megyei kormányhivatal járási hivatalához kell fordulniuk.

A gyerekfelügyelettel töltött idő nem veszik el, ledolgozott évnek számítanak majd. Sőt, a gyermekgondozási díj folyósítása alatt fizetés nélküli szabadság jár nekik, és felmondási védelem illeti meg őket.

A nagyszülői gyedet decemberben egyhangúlag szavazta meg az Országgyűlés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában