Félúton találkoztak a szülők a mentőkkel

2020.01.10. 07:00

Jól van a kisgyermek, akinek megakadt a torkán egy legófigura

Jól van a baba, akinek megakadt a torkán egy legófigura. A mentők gyorsasága mellett a szülők lélekjelenlétére is szükség volt a tragédia elkerüléséhez.

Vas Népe

Népszerűek a gyermekelsősegély-tanfolyamok Fotó: VN-archív/UT

Fotó: © Unger Tamás

Egy négy hónapos babához kérték a szombathelyi mentők segítségét szerda délután egy közeli településre – osztotta meg a hírt Facebookon az Országos Mentőszolgálat.

Mint írták, a fulladó csecsemőhöz azonnal több egységet is indított a rutinos mentésirányító, aki folyamatosan instruálta is a bejelentőt, hogy mit kell tennie, és bár a kétségbeesett telefonáló mindent jól csinált, a beavatkozások mégsem jártak sikerrel, a baba egyre kevésbé kapott levegőt és végül eszméletét vesztette. Mivel a befújások sem voltak eredményesek, autóba tették a gyermeket és az érkező mentő elé indultak.

Félúton találkoztak

Útközben a vonalban lévő mentésirányító koordinálta a járműveket, amelyek nagyjából félúton és valószínűleg az utolsó pillanatban találkoztak, ekkor a mentők azonnal emelt szintű ellátásba kezdtek. Kiderült, hogy a nyelőcső felső szakaszába ékelődött játék nyomta össze a gégét úgy, hogy a kicsi csaknem megfulladt. Sikerült gyorsan eltávolítani a fi gurát, amit a szülők tudta nélkül, valószínűleg valamelyik kistestvér dughatott be játékból a kiságyba. A mentők végül stabil állapotban szállíthatták kórházba a gyermeket, aki úgy tudjuk, azóta már jól van.

Népszerűek a gyermekelsősegély-tanfolyamok Fotó: VN-archív/UT

Eltávolították

Az esethez Köcse Tamás Vas megyei vezető mentőtiszt vonult a kollégáival: egy speciális lekerekített végű csipeszszel sikeresen eltávolították a legófi gurát a baba nyelőcsövéből. Mint elmondta, általában nem örülnek annak, ha egy beteggel útra kelnek a hozzátartozók, mivel annak gyakran baleset a vége, ezúttal azonban ez volt a helyes döntés, hiszen itt tényleg perceken múlt, hogy ne történjen tragédia. A mentőtiszt hangsúlyozta, vannak kivédhetetlen helyzetek, ahogyan valószínűleg ez is ilyen volt, mégis arra kell törekedni, hogy a kisbabák ágyába ne kerülhessenek apró tárgyak; sajnos a megyében is volt már hasonló, tragédiával végződő fulladás. Az ilyen esetek a mentőket is megviselik – hangsúlyozta. Ha valami megakad a gyerek torkán, az elsősegélynyújtás azonnali megkezdésével párhuzamosan értesíteni kell a mentőket is, éppen az ilyen esetek megelőzésére és megoldására kezdte szervezni a szombathelyi egészségfejlesztési iroda a gyermekelsősegély-tanfolyamokat, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek a fiatal szülők körében – tette hozzá a szakember.

Előzmény:

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/dramai-eletmentes-vas-megyeben-majdnem-megfulladt-egy-negy-honapos-csecsemo-3476016/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában