komoly találgatások folytak

2020.01.17. 11:27

Ki kerül Molnár Miklós helyére?

Az elmúlt hetekben komoly találgatások folytak arról, hogy ki kerülhet a „megjutalmazott” volt alpolgármester helyére a szombathelyi közgyűlésben.

VN

Fotók: Vas Népe

Fotó: OHR Tibor

Miután tavaly októberben kiderült, hogy a baloldali városvezetés Molnár Miklóst ülteti a Vasivíz Zrt. vezérigazgatói székébe, elkezdődtek a találgatások: ki ülhet a politikus helyére a szombathelyi közgyűlésben.

Molnár Miklós botrányos kinevezéséről többször írtunk az elmúlt hónapokban:

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/csutortokon-lesz-az-elso-kozgyules-szombathelyen-3349150/[/embed]

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/breaking-megsem-lehet-molnar-miklos-a-vasiviz-zrt-vezerigazgatoja-3365388/[/embed]

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/lajkgyujtes-indult-molnar-miklos-visszahivasa-erdekeben-3379938/[/embed]

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vasiviz-megfelel-vagy-sem-molnar-miklos-3431376/[/embed]

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/vasiviz-ugy-feljen-vagy-eljen-szombathely-kerdezi-a-civil-jogasz-nyilt-leveleben-3378435/[/embed]

[embed]https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/szombathely-tavolmaradt-a-vasiviz-zrt-rendkivuli-kozgyuleserol-3432030/[/embed]

A képviselői hellyel összeférhetetlen a gazdasági társaság vezérigazgatói posztja, így Molnár Miklósnak kinevezését követően a közgyűlési tagságról 30 napon belül, vagyis január 30-áig le kell mondania. Így ebben a ciklusban maximum már csak két közgyűlésen foglalhat helyet politikai döntéshozóként: január 22-én a rendkívüli közgyűlésen, valamint a január 30-ai rendes közgyűlésen.

Meddig kell döntenie a Pro Savariának?

A választási eljárásról szóló törvény szerint „ha a kompenzációs listáról megválasztott képviselő kiesik, helyére az eredetileg bejelentett listáról a jelölő szervezet által bejelentett jelölt lép.” A szervezet legkésőbb a mandátum megüresedésétől számított harmincadik napon jelentheti be a választási bizottságnál a mandátumot szerző új képviselőjelöltet. Ez azt jelenti, hogy akár február végéig is elhúzhatná az új közgyűlési tag bejelentését az egyesület.

Eldőlt ki ül be

Az elmúlt hetekben komoly találgatások folytak arról, ki veszi át a stafétabotot Molnár Miklóstól. Nem véletlenül: a Pro Savaria kompezációs listája alapján ugyanis Balassa Péter ülhetne be. Köztudott: az önkormányzati választáson a Jobbik nem indított saját képviselőjelölteket, hanem a Pro Savariával karöltve, az egyesület arculata mögé bújva mérettette meg magát. Ennek a politikai alkunak lehetett a része, hogy Balassa a második helyre került a szervezet listáján. Úgy tűnik azonban, hogy a jobbikos politikust ma már komolyabb pártpolitikai ambíciók fűtik, hiszen – ahogy arról a napokban írtunk – január 25-én a Jobbik tisztújító kongresszusán a párt országos elnökségébe kíván bekerülni.

Szárnyra keltek olyan hírek is, hogy bár a kompenzációs lista utolsó helyén szerepelt, mégis Marton Zsolt korábbi alpolgármester kerülhet a közgyűlésbe. Vitakészsége, politikai rutinja és meggyőzőbb, határozottabb fellépése szólt a ma már civil foglalkozást űző, de a gazdasági és jogi bizottságban helyet foglaló Marton mellett. Úgy tűnik azonban, hogy Marton Zsolt egyelőre nem kíván a politika első vonalába visszatérni.

Információink szerint tulajdonképpen eldőlt, hogy Koczka Tibor folytatja politikai tevékenységét – ezt a politikushoz közel álló forrásunk is megerősítette, hozzátéve, hogy ennek lepapírozása a következő hetek feladata lesz.

Koczka most is részt vesz a közéletben

Bár a kormánypárt egykori alpolgármestere az önkormányzati választás kampányában még arról beszélt, hogy maximálisan kitart a Fidesz mellett, úgy tűnik, hogy ma már „színesebben” látja helyzetét. Erről tanúskodik az a bejegyzés, amit a celldömölki megyebálon, közösségi oldalán mosolyokkal tűzdelve osztott meg: „Körülvéve – jobbról is, balról is”.

A megyebálon egyébként Molnár Miklós is tiszteletét tette. A politikusból vízügyi szakemberré avanzsált Molnár is élt a fotózkodás lehetőségével. Fotó: VN

Koczka Tibor folytatási szándékát mutatja egyébként az is, hogy a Pro Savaria listáján szereplő jelöltek közül egyedül Koczka az, aki valamennyi testületi ülésen jelen volt, és „a nézőtérről” követi az eseményeket.

Mi lesz Molnár után?

Városházi forrásaink szerint azok vannak többen, akik már hűtik a pezsgőt, és kevesebb azoknak a száma, akik zsebkendővel készülnek a pillanatra, amikor Molnár Miklós bejelenti: közel 18 év után megszakítja politikai szerepvállalását.

Az elmúlt hónapokban mindenki láthatta, hogy a baloldali városvezetés komoly munkát fektetett abba, hogy a közgyűlés padsoraiban olyan képviselők foglaljanak helyet, akik jóval kevesebb politikai rutinnal, gazdasági és önkormányzati rálátással rendelkeznek. Ez a munka térül most meg: Koczka Tibor a februári közgyűlésen teheti le képviselői esküjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában