a melegedéssel nőhet az esetszám

2020.01.21. 10:00

Még nincs influenzajárvány a megyénkben

Még nincs járvány, de már előfordulnak influenzás megbetegedések a megyében. Ha pedig most melegszik az idő, az kedvezhet a vírus terjedésének.

Lakosi Gabriella

Minden korosztályt érintett

Fotó: shutterstock

Az influenza figyelőszolgálat grafikonjából az látszik, hogy az előző szezonhoz képest még jóval kevesebb a megbetegedés. Egy évvel ezelőtt már jócskán átlépte a járványküszöböt a betegség, ami tavaly az év ötödik hetében tetőzött.

Most jóval kevesebben fordultak még orvoshoz, járványról egyáltalán nem lehet beszélni, de nő a betegszám. Az ANTSZ honlapján az is olvasható, influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy Vas megyei óvodából érkezett jelentés. A magas lázzal, torokfájással, köhögéssel jelentkező légúti járvány ott kizárólag a gyermekeket érintette.

Dr. Simon Annamária háziorvos elmondta, vannak már elszigetelt esetek. Körmendi körzetében nagyon sok oltás fogyott, de még így is 2-3 influenzagyanús beteggel találkozott egy hét alatt. Eddig leginkább a 20 és 40 év körüliek kapták el a vírust, de minden korosztálynál jelentkezik a betegség. Mivel egészen jó az átoltottság, van rá esély, hogy nem lesz durva az idei járvány.

Minden korosztályt érintett
Fotó: shutterstock

A járványos küszöbértéket heti 700-800 új beteg jelenti, de Magyarország még nem jár közel ehhez az értékhez. Az influenzás megbetegedések száma karácsony előtt emelkedett, de az ünnepek alatt, mivel a legtöbben otthon tartózkodtak, a vírus nem tudott terjedni.

Összességében eddig nem volt túl hideg a tél, ez kedvezhet a betegségnek. Az elmúlt napok mínuszai ugyan segítettek, de ha most felmelegedés lesz, tovább nő majd az esetszám. Azt még nem lehet tudni, hogy az influenzának idén melyik típusa éri el az országot. Vizsgálatokra van szükség, hogy ezt meg tudják állapítani.

Az oltásokat úgy fejlesztik ki, hogy a déli féltekén lévő járványt veszik alapul, ez alapján készítik el az oltóanyagot. A módszer ugyan nem tévedhetetlen, de nagyon hatékony – mondta a házorvos.

Még nem késő beadatni az influenza elleni vakcinát sem. Magyarországon az elmúlt évek tapasztalatai alapján január végén, február elején szokott tetőzni a járvány. Az oltás a rizikócsoportba tartozóknak – krónikus megbetegedésben szenvedőknek, 60 év felettieknek, egészségügyi dolgozóknak, szociális intézmények munkatársainak – kiemelten fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában