értékbecslés nélkül tárgyal a bizottság

2020.01.20. 19:10

Mentes vagy nem mentes az Áfa alól a Savaria Szálló?

Miért kell az önkormányzatnak áfát fizetnie, ha megvásárolja a Savaria Szállót?

Tömböly Ágnes

20200108 Savaria szálló épülete, Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Sokakat foglalkoztat a Savaria Szálló eladása. A vaol.hu oldalon szerkesztőségünk is megkérdezte az olvasókat: a legtöbben azt szeretnék, ha végre rendeződne az egykor impozáns belvárosi ingatlan helyzete, mindegy, hogy azt ki veszi meg.

Nem csoda, ha sokan nyomon követik az egykori Kovács-szálló értékesítéséről megjelenő híreket, információkat. Ennek köszönhetően a témában rengeteg olvasói visszajelzést kaptunk. Ezek között hívták fel a figyelmünket arra a mondatra is, ami a Nagyszálló eladására kiírt pályázati hirdetményben szerepel. Eszerint: „Áfa fizetésre vonatkozó szabályok: Az ingatlan értékesítése a 2007. évi CXXVII. Tv. 86.§ (1) bekezdés j) pontja alapján mentes áfa alól.”

Ha a hirdetmény szerint áfa-mentes az épület, miért számol mégis áfafizetési kötelezettséggel az önkormányzat? – kérdezte olvasónk.

A 470 millió 400 ezer forintos vételárnál a bruttó és a nettó ár közötti különbség mintegy 130 millió forintra rúg. A kérdéssel dr. Károlyi Ákos jegyzőhöz fordultunk, aki megküldött válaszában leírta: „A felszámoló cég az értékbecslést nem tudta a rendelkezésünkre bocsátani, elővásárlási jogosultként kizárólag az adásvételi szerződést kaphattuk meg. A felszámoló tájékoztatása szerint a vételár tekintetében a pályázati felhívás nettó árat tartalmazott.”

Fotó: Cseh Gábor

A jegyző hozzátette még: „(...) az adásvételt áfa fizetési kötelezettség terheli úgy, hogy a fordított áfá-t a vevő közvetlenül az adóhatóságnak fizeti. Tehát az adásvételi szerződés alapján elkészített közgyűlési előterjesztés áfá-val növelt, bruttó fizetési kötelezettséget vesz figyelembe.”

A gazdasági és jogi bizottság kedden 14 órától ülésezik a városháza nagytermében. A bizottsági tagok egy napirendet vitatnak meg. Itt tárgyalják először azt, hogy az önkormányzat éljen-e elővásárlási jogával, és mintegy 600 millió forintért megvegye-e a műemlékvédelem alatt álló ingatlant. Dr. Nemény András baloldali polgármester az önkormányzati választást megelőző kampányban még arról tartott sajtótájékoztatót, hogy vegye meg a város a Nagyszállót.

Korábban írtuk:

 

Ha a kultikus épület történetével kapcsolatos cikkeinket pedig itt találja:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában