Próbálják megelőzni

2020.01.13. 07:00

Összesen hét öngyilkosság volt az új szombathelyi börtönben

Az új szombathelyi börtönben már heten követtek el öngyilkosságot.

Budai Dávid

A fogvatartottaknak módjuk van rendszeresen szót váltani pszichológussal, találkozni lelkésszel, részt venni misén és más programokon

Fotó: Szendi Péter

November 25-én követett el öngyilkosságot egy 23 éves fogvatartott a szombathelyi börtönben. A férfi egy hatfős zárka lakója volt, és lepedőből vágott csíkkal akasztotta fel magát, amikor egyedül volt. Amikor az őrök észrevették, hogy mi történt, haladéktalanul megkezdték a segítségnyújtást, ám nem jártak sikerrel.

Orosz Zoltántól, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivőjétől megtudtuk: amióta a szombathelyi börtön az új épületbe költözött (2008 óta), hét fogvatartott vetett véget életének, jellemzően önakasztással. A Börtönstatisztikai Szemle adatai szerint 2012- ben nyolcan, 2013-ban heten, 2014-ben hatan, 2015-ben öten, 2016-ban kilencen, 2017- ben négyen, 2018-ban hatan ölték meg magukat az ország börtöneiben.

Tavaly a kiadott közlemények alapján öten vetettek véget életüknek, közülük hárman alig egy hónapon belül: november 25. és december 19-e között. Az öngyilkossági kísérletek száma ennél persze nagyságrendekkel nagyobb, évente átlagosan harminc ilyen eset történik, és még ennél is nagyobb számban fordul elő, amikor a raboknak nincs valódi öngyilkossági szándékuk, cselekedetükkel csak a feszültséglevezetés vagy helyzeti előnyök megszerzése a céljuk.

A fogvatartottaknak módjuk van rendszeresen szót váltani pszichológussal, találkozni lelkésszel, részt venni misén és más programokon
Fotó: Szendi Péter

Bár egy eset is sok, mégis az öngyilkossági kísérletek számában némi ingadozás mellett többéves időtávot figyelve csökkenő tendencia figyelhető meg, valamint a befejezett öngyilkosságok száma és rátája is jóval a nemzetközi átlag alatt mozog, még az utóbbi évben tapasztalható kismértékű növekedés ellenére is.

Kíváncsiak voltunk, a börtönökben hogyan próbálják megelőzni az öngyilkosságokat. Megtudtuk, az őrök a szolgálati utasításokban meghatározottak szerint, a fogvatartottak rezsimbe sorolásától függően hajtják végre az ellenőrzéseket, és segítik a fogvatartottakat abban, hogy mindennapjaikat hasznosan tölthessék.

A rabokkal a reintegrációs tisztek rendszeresen foglalkoznak, és folyamatosan lehetőségük van pszichológusokkal történő beszélgetésekre is. A megelőzést szolgálja a börtönlelkészekkel való kapcsolattartás, a programok, a sport, a szakkör. Az őrök folyamatos képzésben részesülnek annak érdekében, hogy a szuicid hajlamú elítéltek kezelése ne jelentsen problémát.

Ünnepek idején pedig fokozottan figyelik a fogvatartottakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában