Gondatlanság

2020.01.24. 07:00

Sokba kerülhet, ha koszos a rendszám

A tél velejárója a nyirkos, ködös idő. Az aszfaltról felverődő sár pedig néha a rendszámtáblát is teljesen beteríti. A gondatlan autósok, ha nem figyelnek oda az azonosító jel láthatóságára, büntetésre is számíthatnak.

Horváth Balázs

Akár 150 ezer is lehet a bírság, ha nem látszik a rendszám

Fotó: Horváth Balázs

Egyre több olyan járművet látni megyénk útjain is, amely azonosíthatatlan, mert a szennyeződések miatt kivehetetlen a rendszám. Így közlekedni szabálysértés. A KRESZ ugyanis előírja: a hatósági jelzéseket – vagyis a rendszámtáblákat – a járművön a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani. Ezt pedig indulás előtt ellenőrizni is kell.

Megkerestük a rendőrséget, hogy megtudjuk, milyen összegeket kell kifizetnie annak, aki nem takarítja a járművet. Kiderült: az olvashatatlanul sáros rendszám miatt 5 és 150 ezer forint közötti bírságot lehet kiszabni a jogszabályok szerint. De természetesen a rendőr mérlegelhet, figyelmeztetéssel is elengedheti a sofőrt, vagy akár feljelentést is tehet.

Akár 150 ezer is lehet a bírság, ha nem látszik a rendszám
Fotó: Horváth Balázs

Ha tudjuk, hogy latyakos az aszfalt, sok szennyeződés verődik fel, érdemes akár útközben is megállni, letisztítani a rendszámtáblát is, így biztosan nem kerülünk bajba például egy igazoltatás során.

Jó tudni azt is: tilos az utakra kihajtani olyan járművel, amely azt szennyezi. Azaz az a sofőr is büntethető, aki járművével sarat hord fel a főutakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában