Pusztulás jelei

2020.01.25. 07:00

Szenvednek a fenyők a szombathelyi Paragvári utcában

A Paragvári utca feketefenyő-fasora a város egyik fontos természeti és kultúrtörténeti emléke. A figyelmes szemlélő ma könnyen észreveheti a pusztulás jeleit. A vörösödő tűleveleket, elszáradt ágakat.

Gyöngyössy Péter

Paragvári fasor pusztulása, 20200124, ut,Szombathely, Dr. Tóth József kertészmérnök, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: Unger Tamás

Nem sok pompázatosabb látvány van Szombathelyen, mint a zúzmarával vagy laza hófüggönnyel borított feketefenyők a Paragvári utcában. Aki rácsodálkozott már legalább egyszer erre a fasorra, annak valószínűleg fáj a szíve, amikor a fák alatt, a százméteres reggeli dugóban lassan araszol a belváros felé. A fák legidősebb példányait száz éve a Szépítő Egyesület ültette, Saághy István irányításával.

– Sétaút volt ez, mely Szom­bathelyt kötötte össze Kámonnal – tudjuk meg dr. Tóth József nyugalmazott kertészmérnöktől. – A (régi) vasúti kereszteződésnél volt a Paragvári csárda, mely megőrizte a 16. században még meglévő egykori major elnevezését. A korábbi vadgesztenyefasor helyére kerültek a feketefenyők 1920-ban, szám szerint 219 darab. Ma sok fán látszik hogy sínylődnek. Tóth József szerint öntözéssel, tápanyag-utánpótlással talán lehetne javítani a helyzeten.

 

– A fák általános kondíciója nagyon leromlott – halljuk Kiss Dávidtól, a Szombathelyi Parkfenntartási Kft. ügyvezetőjétől. – A fák környezete be van építve. Néhány évtized alatt 15-20 szorosára nőtt a forgalom. A különböző vonalas létesítmények miatt a gyökérzetet és a lombkoronát is rendszeresen megsértik. A talaj levegőtlenné vált. Jönnek a másodlagos károsítók: a hajtásvégeket és a tűket megtámadó gombák és többféle levéltetű.

Rendszeresen felmérik a fák egészségi állapotát. Évente 3-4 alkalommal permeteznek. Ez némileg javítja a fák kondícióját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában