Egyik állomása: Kőszeg

2020.02.11. 20:12

A Borostyánkőút mentén barangolva

Márciustól elindulnak az első kirándulók a Bernstein trailen, azaz a Borostyánkő túraútvonalon. Vasi állomása is van: Kőszegen nemcsak átvezet a nemzetközi túra, hanem a résztvevők a teljesítéséhez szükséges 13 napból kettőt – a városban töltött éjszaka mellett – az Írottkő Natúrpark területén töltenek.

Nemes Judit

A túra egyik állomása: Kőszeg

Fotó: Szendi Péter

Ausztriai és magyarországi területen halad át az a túraútvonal, amely márciustól csábítja a kirándulókat: az egyik legújabb barangolásra, kikapcsolódásra tervezett szakasz a Bernstein trail, azaz a Borostyánkő túraútvonal nevet kapta. Nem véletlenül: kiindulópontja Carnuntum, amely a Római Birodalomhoz tartozó Pannonia egyik jelentős szereppel bíró városa, Felső-Pannónia székhelye volt. A Bécstől negyven kilométerre keletre Alsó-Ausztria tartományban található hely világpolitikai jelentőségét mutatja, hogy Septimius Severust ezen a településen kiáltották ki császárnak, továbbá Marcus Aurelius is járt itt uralkodása idején. A Borostyánkőút pedig elhaladt Carnuntum mellett – amely települést jelölték ki a túraútvonal kiinduló állomásának.

A túra egyik állomása: Kőszeg
Fotó: Szendi Péter

A 13 naposra tervezett útvonalat nem egyhuzamban, hanem kisebb pihenésekkel kell megtenni: a szervezők célja alapvetően az volt a megtervezésével, hogy az ókori rómaiak nyomában haladva, a Borostyánkőút mentén fedezzék fel a kirándulók a természeti szépségeket, épített örökséget, kapcsolódjanak ki a termálfürdőkben Ausztriában és Magyarországon, aktívan és tartalmasan töltsék el a pihenésüket.

Ezt a célt szolgálva több szakaszra bontották az utat, hogy mindenhol időzhessenek egy-két napot a kirándulók: Carnuntumtól a Fertő-tóig, a Fertő-tótól Boldogasszonyig (Frauenkirchen), Boldogasszonytól Illmicig (Illmitz), Illmictől Rusztig, Ruszttól Sopronig, Soprontól Sopronnyékig (Neckenmarkt), Sopronnyéktől Locsmándig (Lutzmannsburg), Locsmándtól Kőszegig, Kőszegtől Rohoncig (Rechnitz), Rohonctól Deutsch Schützen-Bergenig, Deutsch Schützen-Bergentől Szentkútig (Heiligenbrunn), Szentkúttól Ókörtvélyesig (Eltendorf), Ókörtvélyestől (Eltendorf) Rábaszentmártonig (Sankt Martin an der Raabig) tartó kisebb egységekre osztották. A Vas megyei városon nemcsak átvezet a nemzetközi túra, hanem a résztvevők a teljesítéséhez szükséges 13 napból kettőt – a településen töltött éjszaka mellett – az Írottkő Natúrpark területén töltenek.

Íme a tavasszal induló túra útvonala
Fotó: VN

– Kőszegnek vannak hagyományai osztrák–magyar együttműködésekben: a többi között van Alpannonia turistaútvonalunk, határon átnyúló natúrparkunk, együttműködünk velük a Vasfüggöny kerékpárút és turistaút, valamint a Mária-út vonatkozásában. Örülünk, hogy a bakancsos turizmusban rejlő lehetőségeket Burgenland is fontosnak tartja, és beépíti a túraútvonalába. Az pedig külön öröm számunkra – és egy kicsit talán az eddigi jó együttműködésnek is gyümölcse –, hogy a Bernstein trail kőszegi állomást kapott – mondta el Básthy Béla, Kőszeg polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában