Gazdák egymás között

2020.02.21. 22:33

A Hegypásztor Kör újabb kisközössége összejövetelt tartott

A Hegypásztor Kör kisközösségeinek sorában elindított egy gazdakört is, ahol a helyi és távolabbról érkezett gazdálkodók oszthatják meg egymással tapasztalataikat. A kör csütörtökön este tartotta újabb összejövetelét a Közösségi Házban.

Tersztyánszky Krisztina

A gazdakör tagjai eszmét cseréltek Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Nagy Csilla szervező elmondta, hogy a rendezvényeiket látogatók köre sok ponton találkozik a „gyüttmentek”, hivatalosan a Vasi Hegyháton újrakezdők közösségével, sokan közülük most ismerkednek a vidéki élettel és a gazdálkodással. Ezúttal két előadót hívtak, hogy ossza meg tapasztalatait az érdeklődőkkel. Az egyikük a balogunyomi Papp-Felber Anita növénytermesztő, biogazdálkodó, azaz hivatalosan vegyszermentes kertész, blogger. Egyebek közt épp a bio minősítés megszerzésének nehézségeiről szólt, bemutatta a magas ágyásban rejlő lehetőségeket, az egészséges csírák, a mikro- és bébizöldségek termesztésének fortélyait. Különösen nagy érdeklődés övezte az ehető virágokról tartott ismertetőjét. A továbbiakban az alsóújlaki Varga Károly őstermelő, őshonosállat-tartó vette át a szót. Húsz évi gazdálkodási tapasztalattal a háta mögött beszélt a mozaikos táj­gazdálkodás előnyeiről, a természetet karban tartó, legeltető állattartás fontosságáról. Beszélt arról is, hogy a kisebb termelők nehezebb helyzetben vannak.

A gazdakör tagjai eszmét cseréltek Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A továbbiakban a hozott kóstoló fogyasztása mellett élénk eszmecsere alakult ki. Általános vélemény szerint a fiatalokat sajnos nem nagyon érdekli a gazdálkodás, az önellátás. Elhangzott azonban az is, hogy van némi változás, növekszik az érdeklődés a házi tojás, zöldség és méz iránt, és hogy városon – akár egy kis balkonon is – lassan többen vállalkoznak kiskert létesítésére, mint falun. TK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában