Mikor célszerű beadni az adóbevallást?

2020.02.09. 11:30

Akár ezer eurótól is eleshetnek az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók

Több száz, akár ezer eurótól is eleshetnek az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók, mert nem tudják, hogy az adóbevallást mikor célszerű beadni – tudatta a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSZSZ) Vas Megyei Képviselete.

Vas Népe

Bár már elérhetőek a szükséges nyomtatványok, több száz eurót nyerhetünk, ha nem rutinszerűen, a tavalyi mintájára töltjük ki Ausztriában az adóbevallásunkat

Fotó: Shutterstock

Még csak február eleje van, de az osztrák adóhivatalt, a Finanzamtot már most rengeteg munkavállaló keresi fel, hogy beszerezze az adóbevalláshoz szükséges nyomtatványokat, és ugyanez tapasztalható magyar oldalról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Ügyfélszolgálati irodáiban, valamint a Magyar Szakszervezeti Szövetség Tanácsadó irodáiban – számolt be róla az MaSZSZ Vas Megyei Képviselete.

A tájékoztatás szerint a legtöbb osztrák állampolgár nincs tisztában a rá vonatkozó adó-visszatérítési szabályokkal, a külföldi munkavállalók pedig még hátrányosabb helyzetben vannak, hiszen a legtöbbjüknek hiányos a nyelvtudása, vagy legalábbis nehezen értelmezhető számukra a bonyolult jogi nyelv. A magyar munkavállalók általában egymástól tudják meg, mit és hogyan kaphatnak vissza – emelték ki.

A közlés alapján az adóhatóság adatai szerint a munkavállalók évente 200 millió eurót hagynak az államnál – köztük van valószínűleg sok magyar munkavállaló is –, mert nem tudják, milyen adókedvezményekre és visszatérítésekre jogosultak. Közleményükben kiemelték: a legtöbb magyar munkavállalóra az a jellemző, hogy január elején elmennek a Finanzamthoz és a tavalyi mintájára kitöltik, vagy pénzért máshol már januárban kitöltetik az adóbevallásukat és nem járnak utána annak, hogyan változtak a nyomtatványok, van-e esetleg új adókedvezmény, amit idén igényelniük kell.

Bár már elérhetőek a szükséges nyomtatványok, több száz eurót nyerhetünk, ha nem rutinszerűen, a tavalyi mintájára töltjük ki Ausztriában az adóbevallásunkat
Fotó: Shutterstock

Tájékoztattak arról is, hogy sok Ausztriában dolgozó nincs tisztában azzal sem, hogy a családi adókedvezményeket az adóbevallásban csak akkor tudja érvényesíteni, ha adott évre már megkapta – nem csak megigényelte – a családi pótlékot Ausztriából. A munkavállalók gyakran a családi pótlékkal együtt vagy a családi pótlék igénylését megelőzően adják be adóbevallásukat. Ők akár egy gyermek esetén mintegy 800 eurót is elbukhatnak azért, mert nem várják meg, míg a családipótlék-kérelmüket megítélik – tették hozzá.

A Magyar és az Osztrák Szakszervezeti Szövetség közös, határon átnyúló projektjükben (Fairwork) összeállított egy főszabály listát, amit az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók figyelmébe ajánlanak: ha jogosultak Ausztriából családi pótlékra, érdemes megvárniuk, amíg a Finanzamt megítéli és folyósítja számukra az osztrák családi pótlékot. Adóbevallás benyújtására 5 évre visszamenőleg van lehetőség, így nincs gond, ha a családi pótlék megítélése lassan zajlik.

Habár januártól mindkét országban elérhetőek az adóbevalláshoz szükséges nyomtatványok, célszerű az osztrák adóbevallást március elseje után beadni, ugyanis az adóbevallás adatait az adóhatóság összehasonlítja a munkáltató által hozzájuk beküldött adatokkal. A munkáltatónak február végéig kell adatot szolgáltatnia a Finanzamtnak. Az osztrák adóbevallás benyújtásához magyarországi lakcím esetén szinte minden esetben mellékelni kell a magyar E9-es igazolást, ami tulajdonképpen egy jövedelemigazolás, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal állít ki a magyarországi lakóhellyel rendelkező adózó részére.

Az E9 nyomtatványon egyrészt azt igazolják, hogy az adózó lakóhellyel rendelkezett Magyarországon az adott évben, másrészt pedig az itthon bevallott jövedelmet. Hangsúlyozták: mivel a NAV idén is minden adózónak készít adóbevallási tervezetet a kifizetők és munkáltatók adatszolgáltatása alapján, így akik Magyarországon 2019-ben bevallásköteles jövedelmet szereztek, nekik mindenképp célszerű megvárniuk az E9 igazolás kikérésével március 15-ét.

Az adóbevallási tervezetek ugyanis március 15-től tekinthetők meg az Ügyfélkapun keresztül a www.nav.gov.hu-ról és a www.magyarorszag.hu-ról elérhető eSZJA oldalon. Aki nem használ Ügyfélkaput, március 16-ig kérheti a tervezet postázását, vagy azt követően személyesen kérheti ki bevallástervezetét a NAV ügyfélszolgálatán.

Akiknek az itthoni jövedelem mellett volt osztrák jövedelmük is, ki kell egészíteniük adóbevallási tervezetüket és tájékoztató adatként szerepeltetni a külföldi jövedelemadatot – emelték ki. Hangsúlyozták azt is, hogy idén sem jár jobban az, aki januárban adóbevallást készít. Lehet, hogy az útiköltség-térítést előbb megkapja az adóbevallásban, de több száz eurót veszíthet amiatt, mert nem tudja, milyen változások történtek a dokumentum idei kitöltésében.

Összefoglalva: az osztrák adóbevallás benyújtásának legkorábbi ajánlott határidői: március 1-je előtt nem érdemes beadni a bevallást, mert a Finanzamt mindenképp megvárja a munkáltatóktól érkező adatokat és azokat összehasonlítja a bevallást benyújtó által megadott adatokkal. Március 1-je és 15-e között azok adják be, akiknek nem volt magyarországi jövedelmük, március 15-e után pedig azok, akik Magyarországon jövedelmet szereztek – nekik célszerű megvárni a NAV által március 15-e után kiállított bevallástervezetet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában