a fiataloknak szól

2020.02.12. 07:00

Bárkiből lehet droghasználó – Tóth Balázs előadása Szombathelyen

Drogprevenciós előadást hallhattak a fiatalok kedden este a horvát általános iskola és óvoda aulájában.

Lakosi Gabriella

Tóth Balázs: sokszor egy jó szó elég

Fotó: Cseh Gábor

Az ingyenes előadást Tóth Balázs szociálpolitikus, szociális munkás tartotta (Láz)Álom vagy valóság? / Kábítószerügyi helyzetkép Szombathelyen ellátói szemmel – címmel. Mint kiderült: a tapasztalatok szerint Szombathelyen inkább a dizájnerdrogok jelentenek problémát. Egy év alatt körülbelül 150, kábítószerrel kapcsolatos ügyben rendelkeznek a rendőrök.

A szakértő elmondta azt is: több mint 200 függővel dolgozott már. Véleménye szerint tényleg bárkiből lehet droghasználó. Saját magáról sem jelentheti ki soha, hogy biztosan nem fordulhatna ez elő vele. Védőfaktorok vannak csak. Ilyen lehet a család, a jól működő párkapcsolat, a megfelelő anyagi körülmények, a magasabb végzettség vagy a stabil munkaviszony.

Tóth Balázs: sokszor egy jó szó elég
Fotó: Cseh Gábor

Tudni kell azt is, hogy a szerhasználat mindig döntés kérdése. Ezt követi aztán a rászokás. A legjobb megoldás pedig az, ha az első lépést nem tesszük meg. Ebben segít, ha alternatívákat találunk már fiatal korban. Ilyen lehet például a sport.

A fiataloknak azt tanácsolta Tóth Balázs, hogy figyeljenek oda egymásra, erre van a legnagyobb szükség. A megváltozott viselkedés, a romló iskolai teljesítmény, a folyamatos pénzhiány mind arra mutathat: gond van. Fokozott megértést kell tanúsítani azok iránt is, akik nemrég estek át szakításon, vagy szüleik között vannak otthon problémák. Ilyenkor sokat jelenthet már egy-egy jó szó is, ezzel is megakadályozhatjuk, hogy valaki a drogok felé forduljon. Ha pedig valaki úgy érzi, gondban van, mindenképpen kérjen segítséget.

Mesélt a szakértő konkrét esetekről is, a megjelentek olyan történeteket is hallhattak, amelyekben sajnos már későn érkezett a segítség, nem lehetett megmenteni a fiatalt.

Az előadást követően beszélgetéssel, pogácsával és üdítővel várták az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában