Járvány

2020.02.07. 15:30

Befolyásolja a forgalmat a pánik? – Szombathelyi kínai üzletek, éttermek bérlőit kérdeztük

Külföldről és Budapestről is érkeznek olyan hírek, hogy az új típusú koronavírus felbukkanása óta sokan kerülik ázsiai származásuk miatt a kínai üzletek és éttermek tulajdonosait. Kíváncsiak voltunk, hogy a szombathelyi kínai boltok és büfék forgalmára is befolyással van-e a helyenként eluralkodó pánik.

Tóth Kata

Mao Xiongmei és Sun Liwei 2018 óta él itt. Az étteremben tegnap is sokan megfordultak

Fotó: Cseh Gábor

A Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályát vezető megyei tisztifőorvos álláspontjáról már írtunk: dr. Wächter Walter László hangsúlyozta, hogy a fertőzés lappangási idejét tekintve nem hordozzák magukban a vírust azok a Kínából vagy más, betegségeseteket jelentő országból érkező tünetmentes emberek, akik legalább 14 napja Magyarországon tartózkodnak, így természetesen az életvitelszerűen itt tartózkodó, Magyarországot a közelmúltban el nem hagyó kínai állampolgárok sem.

A szombathelyi Fő téren és környékén csak olyan kínai bérlőkkel találkoztunk, akik évek óta nem utaztak vissza hazájukba, alkalmazottaik és saját elmondásuk szerint mégis vegyes a kép: van, aki eleve gyanakvóan néz rájuk, mások ugyanúgy térnek be az üzleteikbe, mint eddig. Mosolygósan válaszolt, aztán sietve húzta be maga után az ajtót az egyik belvárosi étterem vezetője: ment vissza a gőzbe, főzni, hogy a 11 órai nyitásra elkészüljenek a szokott fogások.

Mao Xiongmei és Sun Liwei 2018 óta él itt. Az étteremben tegnap is sokan megfordultak
Fotó: Cseh Gábor

Nem panaszkodhat visszaesésre, bár a január és a február eleje mindig gyengébb, most is megtelik a hely dél körül főleg irodistákkal, banki és városházi dolgozókkal – mondta. A hét hat napján kinyit a Fő téren a többszintes, női, férfi, gyerekruhákkal, cipővel, táskával, szőnyeggel, játékokkal teli kínai áruház. A magyar eladók és az üzletvezető a nevüket nem adták, de szívesen meséltek: bizony, van, aki megjegyzést tesz, tegnap az egyik kínai főnökükre nézve egy vásárló azt mondta: ők terjesztik itt a vírust. – Bántó ez a viselkedés.

A kínaiak ugyanazt a levegőt szívják, amit mi. Ráadásul tényleg évek óta nem mentek vissza Kínába – mondták. Az egyik vásárló is bekapcsolódott a beszélgetésbe, aki gyárban dolgozik, neki mindennapos, hogy kínai kollégák veszik körül. Nem tapasztal megkülönböztetést, sőt, szerinte „korrekt módon” e-mailben és személyesen is tájékoztatták őket a vírussal kapcsolatban, elmondták, hogy a cég milyen óvintézkedésekkel készült.

A Centrum áruház magyarul is szépen beszélő kínai bérlőjét, a 31 éves Cai Shao Mint (magyar nevén Andit) nehezen bírtuk szóra, végül annyit mondott: a szüleivel, családjával 2007 óta él Szombathelyen, két kisgyermekük van, utoljára tavalyelőtt jártak a kínai Fujianban. Kétévente, ha hazajárnak, a kínai újév idején – a koronavírustól függetlenül – ha ingyenes lenne az utazás, se menne, akkora a zsúfoltság. Ezekben a hetekben Budapestre sem utazik szívesen, attól tart, ott megkülönböztetés érné.

 

A Thököly utcai kínai étterem fiatal eladó házaspárjával nyelvi nehézség miatt nem boldogultunk, pedig készségesen válaszoltak volna. Igaz, túl sok idejük se volt: már fél 11-kor egymásnak adták az étteremben a kilincset a vásárlók, volt, aki helyben fogyasztotta a szecsuáni csirkét, a rizst és üvegtésztasalátát, mások elvitelre csomagoltattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában