Vérükben van a közös éneklés

2020.02.04. 07:00

Elismerést kapott a Rábafüzesi Német Asszonykórus nemzetiségi kategóriában

Az idén ötvenedik évfordulóját ünneplő Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) nemzetiségi kategóriában elismerésben részesítette a Rábafüzesi Német Asszonykórust.

Tersztyászky Krisztina

Az asszonykórusnak jelenleg 11 állandó tagja van, Szentgotthárdról, Rábafüzesről, Jakabházáról, Rönökről – a képen kilencen közülük

Fotó: VN/Rábafüzesi Német Asszonykórus

A határvidéken élő német kisebbség, a Hienz népcsoport történelmileg az ausztriai német ajkú lakossághoz tartozik, nyelvjárásuk is a burgenlandihoz hasonló. A kisebbség tagjaiból 1976-ban alakult kórus, azzal a céllal, hogy megőrizzék a még itteni tájszólásban fennmaradt dalokat, és ezzel magát a nyelvjárást. Unger Magdolna vezetésével akkoriban még gyűjtötték is az ősi népdalokat. Később a repertoárjuk kibővült: ma már nem kizárólag helyi dalokat szólaltatnak meg.

Az asszonykórusnak jelenleg 11 állandó tagja van, Szentgotthárdról, Rábafüzesről, Jakabházáról, Rönökről. Szakmai vezetőjük Unger Edit énektanár, karnagy, aki a zenei kíséretet is ellátja.

– Az asszonykórus által énekelt dalok általában a falusi élettel kapcsolatosak – tudtuk meg Unger Bernadettől, az egyik pedagógus kórustagtól. Az asszonyoknak körülbelül a fele járatos a kottaolvasásban, az énekeket inkább hallás után tanulják. A többszólamú éneklés azonban valamennyiüknek a vérében van, minden dallamhoz ösztönösen éneklik hozzá a tercet. A jó hangulatú fellépéseket kivétel nélkül mindig harmonikaszó kíséri.

Az asszonykórusnak jelenleg 11 állandó tagja van, Szentgotthárdról, Rábafüzesről, Jakabházáról, Rönökről – a képen kilencen közülük
Fotó: VN/Rábafüzesi Német Asszonykórus

A Rábafüzesi Német Asszonykórus rendszeresen fellép Szentgotthárd, a kistérség és a megye ünnepein, nem hiányozhatnak a nemzetiségi kórustalálkozókról. De énekeltek már a szomszéd megyében, felléptek budapesti országos gálán, vendégszerepeltek Ausztriában és Szentgotthárd németországi testvérvárosában, Walldürnben is. Tevékenységüket a város és a német települési önkormányzatok is támogatják.

Egy dolog aggasztja őket: a fiatalokat nem sikerül bevonni a közös éneklésbe, pedig elkelne már egy kis frissítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában