közlemény

2020.02.21. 14:42

Felrúgta a megállapodást a Pro Savaria? (Frissítve)

Közleményt adott ki ma délután a Jobbik, miután a Helyi Választási Bizottság határozatot hozott arról, hogy a Pro Savaria Egyesület Molnár Miklós helyére Koczka Tibort ülteti a szombathelyi közgyűlésbe.

Vas Népe

Szombathely, Cseh Gábor, CSG, Vas Népe

Fotó: Foto: CSG

A közlemény itt olvasható:

Az előzetes ellenzéki tárgyalásokon felállított sorrend alapján Balassa Péter a második helyen szerepel a Pro Savaria listáján, így egyértelmű, hogy az első helyen szereplő Molnár Miklós mandátumának összeférhetetlenség miatt történő visszaadásával Balassa Péternek kell helyet kapnia a szombathelyi közgyűlésben.

A választási eljárásról szóló törvény elég világosan fogalmaz: ha a kompenzációs listáról megválasztott képviselő kiesik, helyére az eredetileg bejelentett listáról a jelölő szervezet által bejelentett jelölt lép. A Jobbik a feltétlen ellenzéki siker érdekében nem indított saját képviselőjelölteket az októberi önkormányzati választáson Szombathelyen, Balassa Péter ezért került a második helyre a Pro Savaria listáján.

Amennyiben a szervezet mindezek ellenére nem Balassa Pétert, hanem egy harmadik személyt jelöl Molnár Miklós mandátumának helyére, azt a Jobbik elfogadhatatlannak, az ellenzéki megállapodás szándékos felrúgásának tartja.

Frissítés:

Ungár Péter budapesti országgyűlési képviselő (LMP) facebook oldalán reagált a Pro Savaria körüli botrányra.

A képviselő bejegyzését változtatás nélkül közöljük.

Két pontban Balassa Péter és a Jobbik mai közleményéről:

1. A Jobbiknak minden lehetősége megvolt, hogy részt vegyen a szombathelyi sikeres ellenzéki együttműködésben, de ezt nem tette meg. A számukra kedvező megállapodást elutasították. Így az, hogy a Jobbik mit tekinthet „az ellenzéki megállapodás szándékos felrúgásának” örök rejtély marad.

2. Amennyiben elfogadjuk a Jobbik közleményében megfogalmazott állítást, hogy mindig a listán következő személlyel kell pótolni a kieső képviselőt, akkor Balassa Péternek már többszörös országgyűlési képviselőnek kellene lennie, hiszen az országos listán sok Jobbikos üresedés után ő következett volna. Összességében egy olyan szabályt vizionál és kér számon így a Jobbik, amelyet ők maguk sem alkalmaznak arra a személyre, aki miatt ezt másnak fölróják.

Balassa Péter nem fellebbezett

Megkerestük az ügyben a helyi választási iroda vezetőjét és a helyi választási bizottság elnökét. Dr. Károlyi Ákos jegyző úgy tájékoztatott, hogy a helyi választási irodához pénteken 16 óráig jogorvoslati kérelem nem érkezett.

A helyi választási bizottság keddi határozata ellen – a rendelkezésre álló háromnapos határidőn belül – nem nyújtott be fellebbezést sem a Jobbik, sem pedig Balassa Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában