kiállítás

2020.02.20. 22:13

Festmények fekete kartonon

Pasztellpillanatok címmel nyílt kiállítása szerdán Németh Idának a Répce Galériában. A tárlat március 7-éig látogatható.

Budai Dávid

Németh Idának nyílt tárlata Fotó: VN/Varga Ákos

Németh Ida festőnek Pasztellpillanatok címmel nyílt kiállítása szerdán a Répce Galériában. A tárlatot a művész egykori tanára, Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész nyitotta meg, aki a képek legnagyobb értékét a látott világ képi ábrázolásának hagyományához való hűségben látja. A képeket Tóth Csaba vibráló foltfestészetként jellemezte, olyan, mintha a színek világítanának, sütnének a képekből, ennek pedig az az oka – árulta el a technikát –, hogy a festmények fekete kartonra készült pasztellképek.

Németh Idának nyílt tárlata
Fotó: VN/Varga Ákos

Az alkotások közül több a tavalyi nagybányai művésztelepen készült – márpedig Nagybányán a magyar modern festészet bölcsőjét ringatták –, más képek pedig a vasvári művésztelepen születtek meg. Ám ezek mindegyikén ugyanazok az értékek lelhetők fel, ami bizonyítja, hogy a vasvári művésztelep ma már egy kis Nagybányává nőtte ki magát. A Répce Galéria idei első kiállítása, a szemet és szívet gyönyörködtető anyag – ahogyan Tóth Csaba fogalmazott – március 7-éig tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában