Szemétkupacok csúfítják a határt

2020.02.21. 07:00

Jut szemét az erdőbe, az út mellé, a patakba – Ha nincs tettenérés, nincs mit tenni

Sokéves és teljesen friss hulladékkupacok csúfítják a határt a Vépet Táplánszentkereszttel összekötő földút mentén. Jut az erdőbe, az út mellé és a patakba is. Minden erőfeszítés ellenére nem látszik megoldódni a probléma.

Gyöngyössy Péter

Kelemen Tibor egy évvel ezelőtt költözött Vépre. Szenvedélyes sportember és természetbarát. Mindennap szakít időt arra, hogy a Sárdi-ér környékén kisebb-nagyobb területet bejárjon. Eddig mintegy hatvanféle madárfajt figyelt meg. Tavasszal csak úgy zeng a környék a sok fülemülétől.

Felháborodva mutatja a Vépről Táplánba vezető föld­út környékét csúfító hulladékkupacokat. Van köztük növényekkel benőtt több évtizedes és teljesen friss, pár napos lerakat is. Törött asztal, szék, műanyag vödrök, tévék, hűtőszekrények, építési törmelék, porszívó. Megkerestük Vép és Táplánszentkereszt polgármesterét is. Mindkét településen folyamatosan küzdenek az illegális hulladéklerakók ellen. Felszámolják őket, de újratermelődnek. Vépen és Táplánszentkereszten is minden feltétel adott arra, hogy a hulladékkérdés megoldott legyen. Hetente viszik el a kommunális hulladékot, havonta zsákos szelektív gyűjtés van, évente megszervezik a lomtalanítást, az elektronikai hulladékok gyűjtését. Nem túl messze hulladékudvarok működnek. Vépen van üveg- és használtruha-gyűjtő konténer, Táplánszentkereszten szelektív hulladékgyűjtő sziget.

Kelemen Tibor az egyik szemétkupacot mutatja a sok közül Fotó: GYP

Kovács Péter, Vép polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy a településen többen végeznek olyan illegális tevékenységet, például autóbontást, egyéb eszközök szétszerelését, ami után sok értékesíthetetlen hulladék keletkezik. Gyakran ez kerül ki az erdőbe. Alkalmanként megkeresik ezeket a lakókat. A megelőzés érdekében már többször foglalkoznak a kérdéssel a városi lapban.

Perl János Táplánszentkereszt polgármestere szerint nem igazságos az a rendszer, amely ráterheli az illegális hulladéklerakók megoldásának problémáját az önkormányzatokra, mert nem biztosítottak ehhez a feltételek. Véleménye szerint a helyzet az utóbbi 4-5 évben sokat romlott. Táplánszentkereszt megpróbált az élen járni a hulladékprobléma kezelésében. Előbb volt itt szelektív gyűjtés, mint Szombathelyen.

Mára viszont eljutottak oda, hogy az egyik szelektív hulladékszigetet fel is kellett számolni, mert az emberek mindent oda hordtak, meg beledobáltak és ez így plusz költségébe került a községnek. Próbálkoztak rendőrségi feljelentésekkel is az illegális hulladéklerakókkal szemben. Ha nincs tettenérés, nincs mit

tenni. Hiába számolnak fel illegális lerakókat, két hét múlva újra elkezdik hordani. -Egyszerűen nem normálisak, azok az emberek akik úgy vélik, hogy könnyebb kiszállítani az erdőbe a hulladékot, mint beletenni a ház előtt a kukába, vagy lomtalanításkor kitenni a házelé –folytatja Perl János.

-Vajon milyen meggondolásból csomagol be valaki műanyag fóliába méretre vágott ágnyesedéket és viszi ki így befóliázva az erdőbe. Azt sem nagyon lehet érteni, hogy egy másik település lakója miért viszi rendszeresen a tápláni temető, száraz virágcsokroknak és koszorúknak fenntartott konténerébe a szépen bezacskózott kommunális hulladékát. Ahhoz, hogy az a néhány elvetemült ember, aki ezt megszokta, ne hordja ki újra a hulladékát az erdőbe, mezőre, fel kellene állítani egy olyan őrszolgálatot, amely napi 24 órában járőrözik a határban. Most azt tervezik, hogy a leginkább érintett Vép-Táplán mezei út

két végére webkamerákat helyeznek ki. Minden évben szóba kerül a közbiztonsági fórumon is az illegális lerakók ügye. A rendőrség is tehetetlen. Perl János szerint magasabb szinten kellene olyan döntéseket hozni, melyekkel az önkormányzatokat és a rendőrséget is helyzetbe hozzák, és több lehetőséget kapnak a mostaninál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában