Fantázia, álom, líra és geometria

2020.02.10. 10:00

Két művész – Kamper Lajos és Erhard Ehm – munkái a hármas évfordulón, Kőszegen

Alapításának 15. évfordulóját ünnepli idén a határ menti osztrák és magyar művészeket összefogó, kétnyelvű Kőszegi Művészeti Egyesület. Alapítói közül Kamper Lajos tavaly hetvenedik, az osztrák Erhard Ehm nyolcvanadik születésnapját ünnepelte – a jubileumhoz alakítva a kerek évfordulókat kettejük munkáiból nyílt tárlat a Jurisics-várban.

Tóth Kata

Kamper Lajos az elmúlt évtized munkáiból válogatott: érzékeny, finom rézkarcokat, kollográfiákat láthat a közönség

Fotó: Ohr Tibor

Szembetűnő a két művész látásmódjának különbsége, mégsem feszülnek egymásnak: jól megférnek a lovagterem egyik hosszanti falán Erhard Ehm festményei, örömmel teli, harsány expresszionizmusának megnyilvánulásai és szemben Kamper Lajos nagyon finom, érzékeny kifejezésmódja, szín- és formavilága a rézkarcokon, kollográfiákon. Lírai kompozícióiból nem időrend szerint válogatott a kőszegi születésű, Szombathelyen élő művész.

Az utóbbi évtizedet fogja át a nagyjából húsz alkotás: a látás és az álmodozás elegye, a történetekhez – „mesékhez” – gyűjtött asszociációkkal, jellemző motívumokkal, eredményként az absztrakt kompozícióval. Csábítás hallal, Bordal, A lepke metamorfózisa, a három Bartók-mű (A Kékszakállú herceg vára, A fából faragott királyfi és A csodálatos mandarin) a képzőművészet nyelvén elbeszélve és a Parti emberek: két kontrasztos képpel, az egyik nappali hangulatú, pozitív hatású, idillikus, a másik sötétebb, borúsabb – néhány az élénk fantáziavilágot sejtető, mesterien komponált kiállított munkák közül.

Kamper Lajos az elmúlt évtized munkáiból válogatott: érzékeny, finom rézkarcokat, kollográfiákat láthat a közönség
Fotó: Ohr Tibor

Az osztrák Erhard Ehm belsőépítész volt évtizedeken át, építészfejjel gondolkodik a festészetről, amit autodidakta módon tanult. Művei geometrikusak, több közülük háromdimenziós, térplasztika, kilépnek a kép síkjából és nemegyszer a képkeretből – a templom tornya például –, a határokat feszegetik. Számtalanszor visszatért Velencébe, vonzza a víz, a lagúnák, öblök világa. Waterworld – Vízi világ című festményén cölöpökön áll egy ház a tengerben – ezt a képet választotta, hogy alkotómódszeréről

beszéljen.

Az egyesület kiállításmegnyitóit hagyományosan átjárja a zene: ezúttal az osztrák testvérpár, Eva Maria és The­resa Radl muzsikája, darabválasztása magával ragadta a kö­zönséget. A kiállító művészeket Gerhard Krutzler, az egyesület alelnöke méltatta, prof. Lőrincz Zoltán művészettörténész volt a tárlat kurátora.

Minden képnek megvan a maga története. Erhard Ehm a Waterworld – Vízi világ című képéről beszél
Fotó: Ohr Tibor

A művészeti egyesület újabb bemutatkozására március 6-áig kell csak várnunk: akkor női tagjaik állítanak ki Női művészek címmel, tisztelegve ezzel az Európában száz éve indult nőmozgalmak előtt is. A mostani kiállítás március 1-jéig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában