megtizedeli a nyájat

2020.02.15. 11:30

Kilenc bárányt rabolt el a szombathelyi Múzeumfaluból egy aranysakál

Január közepe óta aranysakál tartja rettegésben a múzeum­falu állatait. Három nap alatt hét, később további két bárányt zsákmányolt a Vasi Skanzen rackanyájából. A vadásztársaság nem vállalta a kilövést.

Gyöngyössy Péter

rackanyáj több tagja vált a toportyán áldozatává

Fotó: Gyöngyössy Péter

Megszoktuk, hogy mire a szombathelyi skanzen kinyit, minden évben új bárányokkal gyarapszik a kis rackanyáj. Ezzel sok gyereknek szereznek nagy örömet. Sajnos az idei tél kész horror volt a múzeumfalu állatai számára. Ugyanis aranysakál tizedeli a nyájat. Január közepe óta kilenc újszülött barit rabolt el.

Dr. Horváth Sándor osztályvezető muzeológustól, a Vasi Skanzen vezetőjétől megtudtuk, hogy nemrég az éjjeliőr nem mindennapi jelenetnek volt tanúja. Sári, a szamár mentette meg az egyik kisbárányt. A lábai közé bújt el, és a sakál hiába próbálkozott. A bárányok eltűnése után sikerült egyértelműen azonosítani a nádi farkast. A múzeum több biológus szakembere is látta a csikaszt. Legutóbb Herényből jelezték, hogy rákapott a kacsákra.

A rackanyáj több tagja vált a toportyán áldozatává
Fotó: Gyöngyössy Péter

A károkozás után a múzeum hivatalosan megkereste az illetékes Aranypatak Vadásztársaságot, akik azonban nem vállalták a kilövést, a csapdázást javasolták. Megkeresték az intézményt fenntartó szombathelyi önkormányzatot is, de a rendőrségtől és a népegészségügyi hatóságtól is tájékozódtak. Egyelőre két csapdát helyeztek ki. Négy kisbárány élete múlik az akció sikerén. A terv az, hogy egy kuvaszt vagy egy komondort állítanak majd csatarendbe. Ám ez nem lesz könnyű feladat egy ilyen közintézmény esetében, tudtuk meg Horváth Sándortól.

Kilenc bárányt vitt el a múzeumfaluból a toportyán
Illusztráció: Szendi Péter

Az aranysakál a 19. századig Magyarországon is gyakori ragadozó volt. Az 1940-es évekre Bulgária kivételével egész Európából kiirtották és kipusztult állatként tartották számon vagy 50 évig. A hatvanas évektől kezdett újra terjedni Bulgária felől. A 80-as évektől már Magyarország déli megyéiben is megjelent, mára általánosan elterjedt.

Ma már Hollandiában és Svájcban is előfordul. Egyes térségekben már tömegesnek tekinthető. Vadászható faj. Hazánkban 25 éve még csak 6 példányt lőttek, pár éve már kétezret. Apró kisemlősöket, de újszülött vadmalacot, őzgidát, és házi állatokat is szívesen zsákmányol, de a dögöt sem veti meg.

Az emberre közvetlenül nem veszélyes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában