A fákat sem kímélte

2020.02.07. 07:00

Mamutfenyőket tört derékba a viharos erejű szél a Jeli Arborétumban

Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, az erdők jelentősebb károsodás nélkül vészelték át az elmúlt napok szélviharait. Értékes gyűjteményes kertjeinkben viszont több fa is áldozatul esett a viharnak.

Gyöngyössy Péter

Fotó: Horváth Balázs

Az elmúlt években elsősorban nyári viharok, jégesők sok kárt okoztak a vasi erdőkben, főleg fenyvesekben, ezért sokan aggódva figyelték szerdán a széltől hajladozó fákat. Úgy tűnik, hogy a zárt erdők jól viselték a hirtelen jött februári szelet. Bugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója elmondta: Vas megye állami erdőit illetően az erdészeti igazgatóságoktól nem érkezett jelentés komolyabb viharkárról. Varga Lászlót, az Erdészeti Zrt. munkatársát a Kőszegi-hegységben a Stájer-házaknál értük utol telefonon. Komolyabb viharkárt nem tapasztalt, a hegység útjai járhatók, a kisebb leszakadt ágakat már eltakarították.

A Kámoni Arborétum csütörtökön egész nap zárva volt a vihar okozta károk miatt. A Jeli Varázskertben (arborétum) a vihar mintegy húsz fát pusztított el. Erdei fenyőket, mamutfenyőket, selyemfenyőt, duglászfenyőt tört keresztbe a szél. Ruborits Tamástól, a gyűjteményes kertet fenntartó Szombathelyi Erdészeti Zrt. közjóléti műszaki vezetőjétől megtudtuk: a szél 50-60 éves fákat tört derékba, többek között a lombkorona-tanösvény közelében is. Összességében a 100 hektáros kert méretéhez képest ez nem jelent óriási kárt, mondhatni, az ilyen típusú viharok esetében megszokott jelenség. Jobban tartanak a jövő hét elejére beharangozott délnyugati széltől. Ugyanis a mi viszonyaink között a fák az északi, északnyugati szelekhez alkalmazkodtak, koronájukkal és gyökérzetükkel is, ezért sokkal érzékenyebbek a délies szelekre.

 

A körmendi Várkert, a Batthyány-kastély parkja arról is nevezetes volt sokáig, hogy a viharok után hatalmas kidőlt tölgyeket lehetett közelről megcsodálni. Az öreg kocsányos tölgyek fiatalabb korukban egy magasabb talajvízszinthez alkalmazkodtak, így a Rába szabályozása megpecsételte sorsukat. Sövegjártó Zoltántól, Körmend városgondnokságának vezetőjétől megtudtuk, hogy a hét eleji vihar körmendi viszonylatban erősnek számított. A város egy részén nem volt áram, tetőket bontott meg a szél, fákat döntött ki, vastag ágakat tört le. Az egyik kidőlt fa a Kölcsey- gimnázium udvarán állt. A városban az elmúlt napokban mintegy fél tucat helyszínen kellett komolyabb problémát megoldani. A Várkert most kerül sorra. A 8. sz főútra kidőlt két fát a katasztrófavédelmi egységek már feldolgozták.

Valószínűleg a mostani szél is hozzájárult ahhoz a döbbenetes látványhoz, ami Szombathelyen az Erdei iskolai út végén található hulladéklerakó telep melletti erdőben fogadja az arra sétálókat. A lesújtó helyzetről ITT írtunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában