Közlekedési kísérlet

2020.02.20. 14:00

Mennyi az annyi? – Közlekedés a délutáni csúcsforgalomban Szombathelyen (Videóval)

Közel egy óra alatt tudtuk teljesíteni a kitűzött távot. A kísérletünk alatt rengeteg érdekes közlekedési helyzettel is találkoztunk. Mutatjuk a tapasztalatainkat:

Szalay Dávid

A Rumi úton is sokszor csak lépésben lehet haladni Fotó: VN-archív

Az utóbbi időben többször is beszámoltunk különböző közlekedési szituációkról, amik Szombathelyen történtek. Legutóbb olvasónk küldött videót, ahogy a Hunyadi úton hosszú kocsisor alakult ki, de egyik sofőr sem használta az amúgy teljesen üresen hagyott külső sávot. Egy-egy cikkünk alatt hozzászólásban is sokszor jelzik, hogy a hagy némi kívánnivalót maga után a közlekedés a vasi megyeszékhelyen.

Több panasz is érkezett, hogy a négy órakor kialakuló csúcsforgalomban igencsak nehézkes haladni a városban. Leteszteltük, hogy mennyi idő alatt érünk el Szombathely egyik pontjából a másikba. A Felszabadulási Emlékmű alsó parkolójából indultunk, és a Zanati úti körforgalomnál lévő hipermarket parkolója volt a célállomás. Odafelé a Thököly Imre utca, és a Zanati út irányából közelítettük meg a bevásárlóközpontot, majd onnan a Szervízúton át a 87-es felől érkeztünk vissza a városba. Mindkét útvonalat rengetegen használják nap mint nap, többek között ezért is esett erre a választásunk. Előtte leteszteltük késő este is, hogy amikor egyáltalán nincs forgalom, sem közlekedési lámpák, mennyi idő alatt lehet körbe érni. Ez normál tempóban kicsivel több, mint 18 perc (18.21) volt, ha szinte semmilyen akadályba nem ütközünk. Kedden délután, száraz útviszonyok mellett, napsütéses időben indultunk útnak 15 óra 52 perckor.

Odaút – Emlékműtől a hipermarketig

A parkolóból kikanyarodva már állt a sor a Kárpáti Kelemen utca és a Bartók Béla körút kereszteződésénél. Aki itt balra szeretne kanyarodni ebben az időben, nagymértékű türelemre van szüksége, de mi jobbra mentünk. A kereszteződéstől számolva az ötödik autó volt a miénk, de viszonylag hamar ki tudtunk fordulni, majd a balra kanyarodó sávba soroltunk. Itt máris egy érdekes közlekedési helyzet alakult ki, ugyanis a Jókai utca felől érkező autó szintén balra kívánt kanyarodni, de mivel a mellettünk lévő külső sávba folyamatosan mentek a járművek, ezért ezt mi tudtuk előbb megtenni. Ilyen szituációkban jellemzően feltorlódik a sor a Jókai utca felől, szerencsére ezúttal szabad utunk volt. A Gagarin úton haladtunk végig, ami az óvoda, étterem, egyetem hármas miatt nem éppen a legegyszerűbb ebben az időszakban, cikkünk végén részletezzük az itt látottakat. A Dózsa György utcában könnyedén mentünk, egészen a körforgalomig, ahol már várnunk kellett, de csak négy-öt autót. A Kálvária utca felől érkezők nem voltak ilyen szerencsés helyzetben, ott már jóval nagyobb volt a torlódás, viszont mi az Óperint utcán haladtunk. Hamar elértünk a lámpához, ahol nagyjából a nyolcadik autóként kanyarodhattunk ki jobbra.

A Kiskar utca már jelentősen beállt, időigényes volt átjutni a körforgalmon a Thököly Imre utca irányába, ahol viszont már egészen simán értünk el a Szent Márton, és Hunyadi utca kereszteződéséhez. Itt jellemző, hogy a sofőrök a lámpa után, hirtelen akarnak sávot váltani, mivel egyenesen szeretnének autózni tovább, és észlelik, hogy a lekanyarodóba vezet jelenlegi pozíciójuk. Két ilyen szituációval is találkoztunk. A Zanati úton a négyórás forgalomhoz képest gond nélkül jutottunk el a hipermarket parkolójába. Az út kicsit kevesebb, mint 19 percet vett igénybe, ennyi idő alatt pedig forgalom nélkül az egész távot meg lehetett tenni.

Visszaút – Hipermarkettől az Emlékmű parkolójáig

A Varasd utcáról jobbra fordulva akartunk visszamenni a Zanati útra, ami négy óra után nem könnyű vállalkozás. Mivel jobbra kanyarodásnál a jelzőlámpa nem érvényes, ezért igencsak körülményes, és időigényes a manőver, különösen, ha a kocsisor már bőven az említett kereszteződésen túlra nyúlik. Nehézségek árán, de a helyzethez képest némi szerencsével, de eljutottunk a Szervizút és a 87-es kereszteződéséhez. A műszakváltás idején nagyobb káosz szokott lenni, ezúttal azonban a városból érkező nagyobb kocsisor elhaladása után minden akadály elhárult, kikanyarodtunk balra.

Szerencsénk volt, mert egyik vasúti átjárónál sem kaptunk tilos jelzést, de a 87-es és a Söptei út találkozásánál lévő körforgalomnál kialakult káoszt már nem kerülhettük el. Hosszú sor minden irányból, és megint szerencsénk volt a vonattal, mert a tilos jelzés ezúttal sem akadályozta a forgalom haladását. Nem volt egyszerű eljutni a 11-es Huszár útnál lévő körforgalomig, de azért sikerült. Az Öntő utcán a szokásos kérdést lehetett feltenni: vajon elférünk a szembejövő és az út szélén parkoló autók között? Sokszor kellett lehúzódni a parkoló autók mögé, de ez persze nem a négy órás forgalom hibája.

A Rumi úton is sokszor csak lépésben lehet haladni Fotó: VN-archív

A Szent Imre herceg utcánál lévő körforgalom telítettsége némileg gátolta a jobbra kanyarodást, de egész gyorsan átértünk a Muskátli útra. A Dolgozók útjánál lévő körforgalom ezúttal azért okozott némi akadályt, mivel dobozos autó rálógva az úttestre parkolt le, és a nagyobb járművek már nem fértek el mellette. Végül a Rohonci út sem okozott olyan nagy problémát, és 16 óra 49 perckor visszaértünk az Emlékmű alsó parkolójába, vagyis az origóhoz. A visszafelé vezető utat valamivel kevesebb, mint 40 perc alatt teljesítettük, a teljes távot pedig 57 perc alatt abszolváltuk.

Konklúzió

Ennyi idő alatt a különböző útvonaltervező alkalmazások szerint Szombathelyről Zalaegerszegre is el lehet érni. Ha csak a hétköznapokat vesszük alapul, és naponta egy órával számolunk, akkor másfél hét alatt egy műszaknyi időt töltünk a délutáni forgalomban, és akkor a reggelről, vagy az egyéb teendőkről még szó sem esett. Persze, ha megpróbálnánk figyelni a másikra, azért könnyebb lenne a helyzet. Mindenesetre pozitív és negatív tapasztalatokkal egyaránt gazdagodtunk az út alatt.

Érdekesen alakult közlekedési helyzetek

Ahogy korábban említettük, több érdekes dolgot is láttunk, amikor a Gagarin úton haladtunk. Az egyik előttünk lévő autó előtt egy nő szaladt át az úttesten, természetesen még véletlenül sem a gyalogátkelőhelyen. A sorban legelső autónak lassítania is kellett, de ha a vakító napsütésben nem látja meg időben, akár komolyabb baj is történhetett volna. Az utcában lévő óvoda felé tartott a hölgy, csak reménykedünk, hogy gyermekét már a szabályos útvonalon vitte vissza. Még mindig a Gagarin úton járunk, ahol a mellékutcákból kikanyarodó autókra is figyelni kellett, amik a jobboldali sáv feléig araszoltak. Persze ez nem a sofőrök hibája, ugyanis nagyon nehéz belátni a kereszteződésbe, amin az út mellett parkoló autók nem segítettek. A már említett egyetem, óvoda, étterem hármas miatt gyakran cserélődtek az autók a parkolókban, és mentek át gyalogosok az átkelőhelyeken, ez pedig szintén lassította a haladást, elsősorban a szemközti sávban.

A Varasd utca és Zanati út kereszteződésénél ilyenkor tényleg teljes a káosz. Minket a jelentős méretű dugóban álló egyik autós engedett kikanyarodni, körülbelül 8-10 perc várakozás után. A mögöttünk lévő autó is kikanyarodott, de ő már nem fért be, és így keresztbe teljesen elfoglalta a külső sávot.

A 87-esen haladva, a 11-es Huszár úti körforgalom felé pont szemből sütött a nap, a gyalogátkelő helyen dinamikus tempóban érkező gyalogost alig lehetett látni.

A Dolgozók útja szintén egy kifejezetten forgalmas szakasznak számít, ezért érthetetlen, hogy az egyterű, miért úgy parkolt, hogy rálógott az útra, amivel gátolta a buszok, és nagyobb autók haladását. Ezek a helyzetek az biztos, hogy nem segítik a gördülékeny közlekedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában