Anyanyelven szól a rádió

2020.02.10. 07:00

Mukics Ferenc főszerkesztő kitüntetést kapott a jubileumon

Pénteken a szlovén kultúra napi ünnepségen a Szentgotthárdi Szlovén Rádió, azaz a Radio Monoster megszólalásának 20. évfordulóját is ünnepelték.

Tersztyánszky Krisztina

Holecz Károly adta át az elismerést Mukics Ferencnek a kultúra napi ünnepségen.

Fotó: Szendi Péter

A Szentgotthárdi Szlovén Rádió 2000. június 23-án szólalt meg először. Az ötletadó Hirnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke volt, a frekvenciára viszont csak az Országos Szlovén Önkormányzat pályázhatott. A kezdetekről Mukics Ferenc elmondta:

– Jó néhány esztendeig a rádió nem ré­szesült magyar normatív állami támogatásban. Pályázatról pá­lyázatra bukdácsoltunk. Megkönnyebbülést jelentett, hogy a rádió költségvetésének a felét magyar normatív állami támogatásként megkapta. Az anyaország éves támogatásai a rádió költségvetésének 10-20 százalékát tették és teszik ki. Az áttörést a 2010. évi médiatörvény hozta meg, miszerint 2012-ben meg kell szüntetni a nem nyereség­érdekelt műsorszolgáltatókat. Ezért 2011-ben kértük az NMHH Média­tanácsát, ismerje el a szlovén rádiót közösségi médiaszolgáltatásként. Ennek egyik feltétele a napi minimum négy­órás műsorszolgáltatás volt. Örömünkre az akkori Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, illetve jogutódja, az Emmi 2012-ben 15 millió forint egyszeri támogatással kisegítette a Radio Monostert a bajból. 2013-tól az egyszeri plusztámogatás beépült a rádió éves költségvetésébe. Azóta a magyar normatív állami támogatás a rádió büdzséjének korábbi ötven százaléka helyett annak kétharmadát biztosítja.

Holecz Károly adta át az elismerést Mukics Ferencnek a kultúra napi ünnepségen.
Fotó: Szendi Péter

Napjainkban minden délben megszólal a rádió emblémájában is szereplő kakas, emlékeztetve a hallgatókat, hogy négy órán át hallgathatják az anyanyelvű műsorokat. A Radio Monoster szinte kizárólag szlovén nyelven (nagyobbrészt nyelvjárásban, kisebbrészt irodalmi nyelven) sugároz. Programjai közül nagy érdeklődésre tartanak számot az Élettörténet sorozatok. A nyilatkozók nagy része szívesen megnyílik a rádió mikrofonja előtt.

A rádiós csapat a kis stúdióban 2019-ben. Első sor: Mukics Ferenc, Drávecz Mónika, második sor: Mayer Margit, Braunstein Anna és Császár Valéria
Fotó: VN/Radio Monoster

 

A fiatalabb hallgatók számára az ilyen adások felérnek egy élő történelemórával. A zene szinte kizárólag szlovén nyelvű, nagy hangsúlyt kap a népzene. A rádió lehetőséget kínál nemzetiségi kórusoknak, népdalköröknek a bemutatkozásra. A rádióból az anyaországi hallgatók is tudomást szereznek a magyarországi szlovén kisebbségi rendezvényekről, ami fordítva is igaz.

A szlovén kultúra napi ünnepségen Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke elismerésben részesítette Mukics Ferencet, a Radio Monoster főszerkesztőjét az anyanyelvi kultúra megőrzésében végzett munkájáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában