Összegzés

2020.02.05. 20:31

Nem kímélte Vas megyét a tombóló szél – Rengeteg kárt okozott

Egy kamion pótkocsiját felborította, a 86-osra pedig fát döntött szerdán a viharos szél. Kedden 16 helyszínen kellett intézkedni a megyében.

Budai Dávid, Lakosi Gabriella

Káld térségében borította föl szerdán az utánfutót a 45 km/h sebességű szél

Fotó: Horváth Balázs

Viharos széllel, helyenként 100-130 km/h-s lökésekkel érkezett meg a hidegfront és az ország öt megyéjében okozott komoly károkat, de nem úszta meg Vas megye sem. A tűzoltókat kedden 654 olyan esethez riasztották, amelyet a viharos szél okozott. A legtöbb beavatkozásra Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, de Pest megyében és a fővárosban is számos helyen adott munkát a viharos időjárás. Több mint száz épületben keletkeztek károk, villanyvezetékeket szaggatott le a szél, több autó megrongálódott.

A vasi tűzoltóknak az erős szél miatt kidőlt fák, megsérült tetőszerkezetek adtak munkát kedden, összesen tizenhat segélyhívás érkezett a megyei műveletirányításra és főleg Sárvár és Celldömölk térsége szenvedte meg az erős légmozgást – tudtuk meg Egyed Lászlótól, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelőjétől. Szombathelyen az evangélikus templom tornyának palafedését, Celldömölkön a piacépület, két lakóépület, valamint egy általános iskola tetőfedését, Sárváron egy hotelépület lemezborítású tetőszerkezetét kezdte meg a viharos erejű szél. Adorjánházán, Horvátzsidányban, Kőszegen, Jánosházán, Celldömölkön és Szombathely külterületén telekommunikációs kábelre, közútra és járdákra dőltek fák. A vihar a megyében sehol nem okozott személyi sérülést.

Káld térségében borította föl szerdán az utánfutót a 45 km/h sebességű szél
Fotó: Horváth Balázs

Szerdán aztán tovább tombolt a szél. A 86-os főúton, Egyházasrádócnál a hatalmas széllökések kidöntöttek egy fát, ami sokáig elfoglalta az egyik forgalmi sávot, a 84-es főúton Káld és Borgáta között pedig egy kamion pótkocsiját döntötte fel annak dacára, hogy a jármű lassan haladt és nem volt teljesen üres. A mentés idejére az utat teljes szélességében le kellett zárni. Nem ez volt az egyetlen ilyen eset, kedden Veszprém megyében egy pótkocsis teherautó rakomány nélküli pótkocsiját, ­Fejér megyében pedig egy pótkocsis kisteherautót borított fel a szél, egy másik kisteherautó pótkocsiját pedig megdöntötte. Meghalt egy hatvan év körüli férfi a Veszprém megyei Nemesvitánál, amikor autójára dőlt egy fa szerdán késő délután.

Körülbelül félszáz esetben kellett szerdán vonulniuk Vas megyében a tűzoltóknak, a legtöbbször kidőlt fákhoz, megbontott tetőhöz riasztották őket. A délelőtt még nyugodtabban alakult, délután jelentkeztek térségünkben az erősebb lökések. A szélvihar leginkább a kőszegi, celldömölki és sárvári térséget érintette, Szombathelyen a Rohonci úton és a Thökölyben is megbontotta egy-egy épület tetejét a szél. Az időjárás az áramszolgáltatásban csak kisebb fennakadásokat okozott – mondta el Egyed László a Katasztrófavédelem szóvivője. Nagyobb probléma csak Sorokpolány, és Szentkirály környékén jelentkezett.

Csütörtökön már csak a Bakony és a Balaton térségében lehetnek erős széllökések. Az OMSZ a riasztási fokozatot is kettesről egyesre módosította, ami azonban azt jelenti, hogy a várt legerősebb széllökések még ma is meghaladhatják a 70 km/h-t, ami 100 km/h-val marad el az eddig rekordtól, ugyanis a legnagyobb széllökést Magyarországon 2010. december 9-én a Bakonyban mérték, a Kab-hegyen, ahol csaknem 172 km/h-val süvített a szél.

Így tombolt a szél szerdán Szombathelyen:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában