Teljes átszervezés

2020.02.22. 07:00

Orvosi ügyelet – Külső egészségügyi cégre bíznák az ellátást

Október 1-je után külső egészségügyi vállalkozás működtetné az orvosi ügyeletet – derül ki a közgyűlés elé kerülő előterjesztésből.

Tömböly Ágnes

Legutóbb étterem működött a lordok házaként ismert épület földszinti részében. A majdnem 280 négyzetméteres önkormányzati ingatlant át kell alakítani és fel kell újítani Fotó: HB

Fotó: © Unger Tamás

Közös megegyezéssel szűnhet meg az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és az önkormányzat közötti, a háziorvosi ügyeleti ellátásra vonatkozó megállapodás. Az OMSZ 2002 decembere óta működteti a megyeszékhelyen a háziorvosi ügyeletet, így közel tizennyolc év után szakadhat meg a szervezet és az önkormányzat közötti együttműködés. Úgy tűnik, nincs visszaút: a városvezetés elkezdte az új szakmai koncepció kidolgozását. Közbeszerzési eljárás után egy külső egészségügyi vállalkozásra bíznák az ellátást – amennyiben azt támogatja jövő csütörtökön a közgyűlés.

A közgyűlési előterjesztésből kiderül: közbeszerzési eljárás során választanák ki azt a külső egészségügyi vállalkozást, amely október 1-je után működtetné Szombathelyen a háziorvosi ügyeletet. A külső vállalkozás megbízása legalább öt évre szólna.

Legutóbb étterem működött a lordok házaként ismert épület földszinti részében. A majdnem 280 négyzetméteres önkormányzati ingatlant át kell alakítani és fel kell újítani Fotó: HB

Az OMSZ 2007. és 2018. között évente kevesebb mint 35 millió forintért látta el ezt a feladatot. Az országos szervezet tavaly jelezte, hogy ez az önkormányzati forrás nem fedezi költségeket. Így 2019-ben már 75,3 millió forinttal járult hozzá az ügyeleti ellátáshoz az önkormányzat. Egy biztos: az ügyeleti rendszer működtetése 2020-tól még többe fog kerülni a városnak. Az OMSZ a feladat ellátásáért 2020. január 1. és szeptember 30. között 84 millió forintot kér az önkormányzattól.

Az utolsó negyedévre – amikor már a tervek szerint külső egészségügyi cég végzi ezt a szolgáltatást – további 20 millió forintot tervezett idei költségvetésében a baloldali városvezetés. Az összegről dr. László Győző alpolgármester tájékoztatott egy korábbi sajtótájékoztatón.

Az OMSZ-szel való megállapodás megszűnése azt is jelenti, hogy új helyre kerül az orvosi ügyelet. A közgyűlési előterjesztésből megtudtuk: azt a 11-es Huszár út 6. szám alatti, a köznyelvben csak lordok házaként emlegetett épület földszintjén alakítanák ki. Az önkormányzati ingatlan átalakításának kiadásaira 40 millió forintot különítenek el a költségvetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában