Koronavírus

2020.02.28. 19:51

Pánik helyett józan ész – Dr. Schneider Ferenc infektológus válaszolt olvasóink kérdéseire (Videóval)

Élőben válaszolt pénteken olvasóink kérdéseire a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház Infektológiai osztályának vezetője.

Tóth Kata

Nem azok a betegek veszélyesek, akiket elkülönítettek, az jelent bizonytalanságot, hogy a megbetegedettek környezetében vagy máshol felüti-e a fejét a vírus. Dr. Schneider Ferenctől bárki kérdezhetett

Fotó: Horváth Balázs

A Vas Népében és online portálunkon, a vaol.hu oldalon folyamatosan nyomon követjük a koronavírus-járvány terjedését. Igyekszünk minél több információt közreadni, de sok kérdés felmerül még olvasóinkban. Rengeteg megtévesztő hír kering a neten, nehéz kideríteni, melyiknek adjunk hitelt, ezért fordultunk dr. Schneider Ferenchez, a Markusovszky kórház Infektológiai osztályának vezetőjéhez. A főorvos Facebook-oldalunkon élőben válaszolt olvasóink kérdéseire. A számokkal kezdett: pénteki adatok szerint több mint 83 ezer megbetegedést regisztráltak (650 fölötti az olaszországi esetek száma), a betegség 2858 emberéletet követelt eddig és több mint 36 ezer 500-an meggyógyultak.

 

Nem azok a betegek veszélyesek, akiket elkülönítettek, az jelent bizonytalanságot, hogy a megbetegedettek környezetében vagy máshol felüti-e a fejét a vírus. Dr. Schneider Ferenctől bárki kérdezhetett
Fotó: Horváth Balázs

 

Majd megtudtuk, nincs őrzött fertőzésgyanús eset az osztályukon. – Az emberek félnek az ismeretlentől, ami bizonyos szempontból indokolt: a kórokozóval szemben mindenki fogékony. Magyarországon még nincs bizonyítottan koronavírusos beteg, de a jelenlegi népességmozgás, közlekedés, áruszállítás kedvez a vírus terjedésének. Ráadásul párhuzamosan zajlik az influenzajárvány folyamatosan emelkedő betegszámmal, ugyanilyen tünetekkel, szövődményekkel. Az elsődleges feladat az, hogy a kedvező járványügyi helyzetet minél hosszabb ideig fenntartsuk. Magas szintű személyi higiénével védekezhetünk leghatékonyabban.

A fesztiválok, karneválok könnyen szedhetnek „áldozatokat”. Több rendezvényt azért mondtak le, mert felmerül a behurcolás lehetősége. Ám indokolatlanul nem szabad pánikot kelteni – mondta a főorvos. Ha valaki a várandóssága alatt megfertőződik a koronavírussal, annak milyen hatása van a magzatra? – érdeklődött egy édesanya. Az átlagosnál nagyobb veszélyt jelent a terhesekre a vírus, súlyosabb lehet a kórlefolyás. A magas láz önmagában veszélyezteti a terhességet és a várandós asszonyt – érkezett a válasz.

Más arra volt kíváncsi: ha áprilisban 10-én repülne Németországba, törődjön-e bele, hogy nem utazhat, vagy van esély, hogy addig csillapodik a járvány. Németországban is van megbetegedés, az olvasó figyelje a híreket és a terjedési tendenciát, majd egyéni megítélése alapján utazzon – válaszolt az orvos. Egy másik olvasónk aggódik, a szomszédai Olaszországban jártak. Tartson-e tőlük távolságot? A szakember annyit mondott: nem mindegy, hogy az ország melyik részéből érkeztek, van-e betegségtünetük. Az óvatosság nem árt, de érvényesüljön a józanság. A szomszéd részéről is elvárható az önuralom, hogy adott ideig nem keresi mások szoros társaságát.

Rendezvényeket mondtak le, mert felmerül a behurcolás lehetősége

Schneider Ferenc azt tapasztalja, sokan pánikba estek, azonnali vizsgálatot szeretnének, erre azonban nincs lehetőség, csak, ha a klinikai tünetekkel rendelkező és járványgócból érkezett betegről van szó, vagy olyanról, aki szoros kontaktusba került ilyen beteggel. A bejelentkezésben felhívta a figyelmet: ha a tünetek és az utazási előzmény alapján felmerül a koronavírus-fertőzés lehetősége, akkor előzetes értesítés nélkül ne jelenjen meg senki a rendelőben. Hívja fel a háziorvosát, és ha alapos a gyanú, akkor ő a területileg illetékes infektológiai osztályra küldi a beteget. Saját autóval vagy mentővel, ne közforgalmi járművel menjünk. Ha minden a fertőzés irányába mutat, akkor értesítik a járványügyi hatóságokat, a mintavétel helyben, a vizsgálat Budapesten történik, gyorsteszt nincs. A vírusnak nincs speciális gyógyszere. Hasonlóan más vírusfertőzésekhez, ha lázas a beteg, lázat kell csillapítani, bőven kell folyadékot fogyasztani. Ha szövődmény jelentkezik, például tüdőgyulladás, azt már lehet kezelni. A súlyos állapotú betegek intenzív osztályos kezelést igényelnek.

A teljes beszélgetést itt megtekinthetik:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában