Sok-sok boszorka van

2020.02.24. 07:00

Pompás farsangi menet maskarásokkal végig Szentgotthárdon (Fotógalériával)

Nem jelentett furcsa látványt vasárnap a városban jövő-­menőknek, ha egy-egy kerékpárját tekerő boszorkába botlott. Ez azt jelentette: aki a szlovén nyugdíjasok télűző mulatságára érkezett, jó helyen jár.

Polgár Patrícia

Fotó: Horváth Balázs

Nem csak a csujogatva, táncolva vonulók szórakoztak önfeledten, bámészkodó is akadt bőven: sokan a házak ablakából integettek a felvonulóknak, de többen a járda szélén, az útpadkán várták őket, hogy jókat derülhessenek a színes társaságon. A tömeg a Hotel Lipától indult útjára, biztonságukról a rendőri és polgárőri felvezetésen túl egy, a forgalmat sípjával és heves kézmozdulatokkal irányító jelmezes hölgy is gondoskodott, messze túlszárnyalva hivatásos „kollégáit”.

A Rába-vidéki Szlovén Nyugdíjas Egyesület és Szakonyfalu közös szervezésű felvonulásán a helyi szlovének vendégeként részt vettek a határon túli Salovci, Limbus-Pekre, Mala Vas és Kuzma képviselői is. Volt, aki ördögnek vagy boszorkának öltözve riogatta a járókelőket, mások angyali énjüket hangsúlyozták. Vonult még apáca, óriásbébi, apró Pókember és a három napkeleti bölcs is. Ezen a napon mindenki az lehetett, ami szeretett volna: nem számítottak a nemek szabta határok. A menet élén haladt Farsang és Lenke – a duó „szebbik fele” szoknyáját fellebbentve próbált meg pénzt kicsalni az arra tévedő autósoktól.

 

A páros egyébként régi szokás szerint házról házra járva farsangolt, itt a felvonulást vezették. Szintén hiedelem, hogy a boszorkák seprűzik ki a telet – itt sem csak a riogatás volt a dolguk. A vidám menet határtalan jókedvét a szlovén népi zenét húzó hangszeresek és nagy valószínűséggel némi pálinka biztosította – akadt ugyanis olyan társaság, akiknek pólóját a HELP (Hozz Egy Liter Pálinkát) felirat díszítette. A farsangolók menetelése a Széll Kálmán téren zárult, ahol a látogató még egyszer szemügyre vehette a farsangi maskarákat, belehallgathatott a virágos kalapú zenészek dallamos játékába, de megcsodálhatta a kuzmai iskolások bemutatkozóját is.

Bár a felvonulást eredetileg a nyugdíjasok egyesülete szervezi, nem kell amiatt aggódni, hogy ne lenne, aki továbbviszi a hagyományt.

A csaknem huszonöt éves, évről évre egyre nagyobb tömeget vonzó rendezvényen ugyanis szép számmal figyelhettünk meg fiatalokat, sőt apró jelmezeseket is – a gyerekekre amúgy is mindig lehet számítani, ha egy kis jelmezes mókázásról van szó.

A jó hangulatban eltöltött órák hatására ha felnőnek, ők is továbbviszik ezt a szép hagyományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában