Életben tartják

2020.02.06. 07:00

Sokan összefognak a VHHK megjelenéséért, gyűjtenek az egyes lapszámokra

Nemrégiben jelent meg újra a Vasi Honismereti és Helytörténeti Közlemények, ez a 2016/1-es szám. Mi az oka a csúszásnak?

Merklin Tímea

Zsámboki Árpád: számba veszik a lehetőségeket

Fotó: VN-archív

A Vasi Honismereti és Helytörténeti Közleményeket (VHHK) 1974-ben indították útjára, akkor a Megyei Művelődési Központhoz kapcsolódóan. 1985-ben vette át a Vas Megyei Levéltár, de mivel lényegében mindig is a Vas megyei honismereti mozgalom folyóirata volt, a Vas Megyei Honismereti Egyesület partnerséget vállal a megjelentetésben. – A lap kezdettől a honismereti, helytörténeti kutatóknak ad publikációs lehetőséget – fogalmazott Zsámboki Árpád, a honismereti egyesület elnöke. – A levéltár támogatásával hosszú ideig sikerült fenntartani a folyóirat anyagi biztonságát, de a szervezeti átalakulásuk után a kiadvány megjelenése háttérbe szorult. A szűkös pénzügyi helyzet azonban nem lehet gátja annak, hogy a folyóirat megmaradjon. Egy lapszám nyomdaköltsége 250 ezer forint. Ezért kértem Majthényi László megyei elnök közbenjárását, hogy segítsen támogatókat keresni.

Melega Miklós, az MNL Vas Megyei Levéltárának igazgatója elmondta: a VHKK csúszásának kettős oka volt. Részben a kollégák túlterheltsége: soron kívüli, évfordulókhoz kötött, határidős kiadványok készítését vállalták, mind nívós munkák, köztük több díjnyertes. – A megyei fenntartó idejében a költségvetés része volt a VHHK megjelentetése. A szervezeti átalakulás során – létrejött a Magyar Nemzeti Levéltár, a Vas Megyei Levéltár pedig az országos központosított levéltári rendszer tagintézménye lett – megváltoztak a finanszírozási körülmények. A fenntartónak egy idő után nem volt lehetősége, hogy ezt az önként vállalt feladatot finanszírozza a kötelezők mellett. 2018-ban kiderült, más források után kell nézni, külső támogatókat igyekeztünk keresni az időközben összeállított lapszámokhoz.

Zsámboki Árpád: számba veszik a lehetőségeket
Fotó: VN-archív

Elsőként Sárvár önkormányzata sietett a VHHK segítségére, így jelent meg – megújult külsővel – a 2016/1-es szám, aminek megjelenését a Rumi Rajki Műpártoló Kör is támogatta. További szponzorációt Bük és Répcelak ígért. A 2017-es évfolyam megjelenéséhez NKA-pályázati forrást sikerült szerezni. ­Melega Miklós elmondta: számról számra tudják előteremteni a nyomdaköltséget; több szerző ingyenesen adja oda a kéziratát, hogy ezzel is segítse a lap életben tartását.

Zsámboki Árpád hozzátette: a Vas Megyei Honismereti egyesület a saját ­lehetőségeit is feltárja. Adakozásra kérik a tagokat, hogy legalább egy-két számot támogassanak, hiszen ők kapják vissza az értéket a publikált ismeretek formájában. Eddig kisebb-nagyobb összegeket ajánlottak fel. A március 21-i egyesületi közgyűlésünkön számba veszik a lehetőségeket. Szeretnék, ha a Vas Megyei Levéltár továbbra is ott állna az egyesület mögött, de új csapásirányokat, cselekvésmódokat akarnak találni, hogy ne vesszen el a periodika. A közgyűlésen téma lesz, hogyan tudják megújítani a kiadás körülményeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában