Hárompillérű életpályamodell

2020.02.18. 07:00

Szolgálati lakást, több millió forintot is kaphat az üres praxist választó háziorvos 

Országos ágazati probléma az orvoshiány, a leküzdésére, amint az körképünkből kiderül, Vas megyében is tesznek erőfeszítéseket az önkormányzatok.

Vas Népe

Dr. Prugberger László a szombathelyi Váci Mihály utcai felnőtt háziorvosi praxis gyógyító csapatából. Szombathelyen a praxis megszerzését, megtartását és átadását is honorálja majd a város Fotó: Szendi Péter

Fotó: © Szendi Péter

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján található lista 481 betöltésre váró háziorvosi praxisról számol be Magyarországon. A 2020 februári friss adatok szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legrosszabb a helyzet 60 üres praxissal. A lista másik végén Baranya áll 9 betöltetlen praxisával. A hivatalos statisztika szerint Vas a kedvezőbb helyzetű megyék között van 18 betöltetlen körzetével. Aggasztóbb, hogy ezek közül hét praxis 2019-ben üresedett meg, egy pedig 2020. január 1-jével.

SZOMBATHELY

Dr. László Győző alpolgármester a háziorvosi ellátással kapcsolatban a költségvetés-­tervezetet bemutató sajtótájékoztatón szolgált hírekkel. Háziorvosi életpályamodellt dolgoztak ki, ami vonatkozik a háziorvosokra, a házi gyermekorvosokra és az alapellátásban dolgozó fogorvosokra. 74 millió forintot terveztek az idén a programra, melynek egyik pillére a praxis megszerzésének támogatása. A tartósan – hat hónapnál hosszabb ideje – betöltetlen praxisok megszerzését az önkormányzat egyszeri 10 millió forinttal támogatná. Ezért legalább hatévnyi, a praxisban eltöltött időt várnak. Ezt követően a praxis megtartását támogatnák. Sávos rendszerben 15 évvel kezdődően, ötévenként 15, 20, 25, 30, 35, 40 év Szombathelyen eltöltött szolgálati jogviszony után egyszeri 1, 2, 3, 4, 5, illetve 6 millió forintot kapna az az orvos, aki itt végzi a munkáját. A harmadik pillér a praxis-átadási támogatás: azoknak a 70 és 75 év közötti orvosoknak, akik abbahagyják a munkát, de segítenek az utód megkeresésében, egyszeri 4 millió forintot ajánlana a város.

Dr. Prugberger László a szombathelyi Váci Mihály utcai felnőtt háziorvosi praxis gyógyító csapatából. Szombathelyen a praxis megszerzését, megtartását és átadását is honorálja majd a város Fotó: Szendi Péter

RÉPCELAK

Nyugdíjba ment a gyermekorvos, ezért a praxis 2020. január 1-jétől betöltetlen. Ideiglenesen helyettesítéssel oldották meg a problémát, júliustól azonban a praxisjog az önkormányzathoz kerül, amit megpályáztatnak majd. Szabó József polgármester elmondta, gyermekorvost nagyon nehéz találni, de a város lakással és külön támogatással segíti a jelentkezőket, amire a pénzt már elkülönítették a költségvetésben.

SÁRVÁR

Az önkormányzat az elmúlt időszakban több mint 200 millió forintos beruházással alakította át alapfokú egészségügyi ellátását, amelyhez 80 milliós támogatást kapott a település az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az orvosi praxisokban bekövetkezett változások miatt szükségessé vált fejlesztések révén több rendelő és új ügyelet jött létre. A Várkerület 17/a szám alatti ingatlanában a város két felnőtt- és egy gyermekorvosi rendelőt alakított ki.

Új helyre, a Széchenyi utca 11. szám alá költözött a sárvári központi orvosi ügyelet, továbbá itt alakították ki a 3-as körzet új rendelőjét is. Az új rendszer révén a jövőbeni változások is követhetők lesznek, hiszen még egy újabb rendelő kialakítására van

lehetőség.

JÁNOSHÁZA

Több mint két éve hiába keresnek felnőtt háziorvost a két praxis közül az egyikbe Jánosházán. Fogorvosuk és gyermekorvosuk van, de üres az egyik háziorvosi szék, és még komoly jelentkező sem volt, annak ellenére, hogy már nemcsak szolgálati lakást, hanem egyszeri 5 millió forintos támogatást is ígér az önkormányzat.

ŐRISZENTPÉTER

A két háziorvosi körzet közül 2016. április 1-je óta betöltetlen az 1. számú, amely Őriszentpéteren kívül Szalafő és Kondorfa lakóit is (688 fő) ellátja. Az alacsony lakosságszám miatt nem lehet letelepedési támogatásra pályázni (felnőtt és vegyes körzet esetén ehhez meg kell haladni az ezer főt), ennek ellenére voltak már érdeklődők, tudtuk meg Őr Zoltán polgármestertől. Mindkét körzet rendelője az Egészségházban van, Kökönyeiné Dr. Benczúr Barbara háziorvos helyettesít évek óta a másik körzetben. Az orvos túlterhelt, az önkormányzat nem tudja plusz anyagiakkal ösztönözni egy újabb orvos letelepedését, ám a vonzó őrségi környezet miatt a helyzet nem reménytelen.

ÖLBŐ

2012. január 1-je óta betöltetlen Ölbőn a háziorvosi praxis, az összesen 748 ölbői egészségügyi ellátása mégis megoldott: nyolc éve külön szerződés alapján tartós helyettesítéssel dr. Timár Péter háziorvos látja el a körzetet. Smideleus László polgármester elmondta, szinte kizárt, hogy háziorvost tudnának csábítani a csonka körzetbe. A Nemesbődről átjáró doktorral hosszú távra szerződtek, hétköznapokon két órát tölt a felújított rendelőben. Papíron tehát nincs háziorvosuk, mégis jobb helyzetben vannak az ölbőiek a más településen élőkhöz képest. Hetente van lehetőség vérvételre, heti kétszer házipatika is működik a faluban. A mostani, jól működő rendszerhez nem akarnak hozzányúlni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában