Bagolylesőn

2020.02.14. 07:00

Táplánszentkereszt a legbaglyosabb falu

Az erdei fülesbaglyok felmérése során Vasban Táplánszentkereszt lett a legbaglyosabb falu. A megyében 213 példányt számoltak meg, ebből 35-öt Táplánszentkereszten. Ottjártunkkor tucatnyi bagoly pihent az iskola és az óvoda környékén a fákon.

Gyöngyössy Péter

Nappalozó erdei fülesbagoly a táplánszentkereszti iskola udvarán

Fotó: Szendi Péter

Jó dolguk van a tápláni gyerekeknek. Amit más csak fotókon vagy természetfi lmekben láthat, az nekik mindennap megtapasztalható valóság. Az erdei fülesbaglyok valami miatt nagyon kedvelik Táplánszentkeresztet, azon belül is az iskola és az óvoda környékét, mert telente szinte minden fenyőre, tujára jut belőlük egy-két példány. Mint tudjuk, fordított életet élnek. Éjszaka vadásznak, nappal alszanak. Ez utóbbi célra valamilyen biztonságosnak ítélt fát, többnyire örökzöldeket választanak, de jól jön egy borostyánnal befutott lombhullató fa is. Ők is, mint számos más madár, télen csapatokba verődnek, így ahol egyet látunk, előbb-utóbb előkerül a többi is.

Góczán József, az iskola biológia–kémia szakos tanára meséli, hogy ősszel amíg a levelek le nem hullottak, az iskola előtt álló nyírfa volt a baglyok legkedveltebb nappalozó fája. Akkor csaknem tíz ott pihente ki az éjszaka fáradalmait. Így az iskola ablakából remek fotókat lehetett készíteni róluk. Az óvoda udvari kapuja mellett álló fenyőről is sokan tudják, hogy baglyok alszanak rajta. Van olyan óvodás, aki minden reggel üdvözli bagoly uraságot.

Szerdán csalódott is volt a kisfiú, mert a bagoly nem ült a szokott helyén. Úgy látszik, a mozgalmas éjszaka után máshol érte a nappal. Lassan itt a párzás ideje. Ugyanis márciusban már költenek az erdei fülesek, ezért lassan vége a téli bandázásnak, párt kell keresni. Az iskolaudvar tujáin is jó néhány bagoly pihen. Ilyenkor nappal rá se hederítenek az autókra, traktorokra, meg se rezzennek az ajtócsapódásra, gyerekzsivajra, de még akkor sem moccannak, ha a fa törzsét valaki bújócskázás közben megmozgatja. Nem zavarja őket a farsangra készülő diákok színes forgataga sem.

Nappalozó erdei fülesbagoly a táplánszentkereszti iskola udvarán
Fotó: Szendi Péter

Éjszaka viszont érzékszerveik kiélesednek, és olyanok lesznek, mint egy kibiztosított fegyver. Persze ahhoz, hogy a sötétben hajszálpontosan és észrevétlenül rátaláljanak a fű között motozó pocokra, sok dologra szükségük van. Természetesen az erdei fülesbagoly név nem azt jelenti, hogy nekik van fülük, a többi bagolynak meg nincs. Valójában amit mi „fülnek” gondolunk, két tollpamacs, amelynek a halláshoz nem sok köze van. Annál inkább fontos segédeszköz a baglyok szeme körüli kerek vagy szív alakú, finom szőrszerű arctollakkal borított „fátyol”. Ez úgy működik, mint két hanggyűjtő tölcsér. A szemük előrenéz, hatalmas és kidomborodik, így képes az

éjszakai kevés fényt is összegyűjteni. Tollaik puhák, szálas végűek, ezért tudnak nesztelenül repülni. Valójában egy bagoly „működésén” a fizika tudományán belül a fénytan, a hangtan, az aerodinamika számos fejezete megtanítható. A tápláni nappalozó fákat messziről megismerhetjük. A fehér ürüléknyomok (meszezés) mellett a fák alatt heverő rengeteg köpet is útba igazít bennünket. Ránézésre ezek a szürke, hosszúkás gombócok alig különböznek egy kutyagumitól.

Úgy keletkeznek, hogy a baglyok az elfogyasztott zsákmány emészthetetlen részét, a szőrt és a csontokat visszaöklendezik. A köpetek igazi kincsek. Jól tudja ezt Góczán József is, aki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek már több mint 25 éve tagja. Ő vezeti az iskola madarászszakkörét. Megtudjuk tőle, hogy kihagyhatatlan szakköri foglalkozás a köpetvizsgálat. Ugyanis a köpeteket szétszedve rengeteg csontot találunk benne. A gyerekek először kicsit megrémülnek és viszolyognak attól, hogy egy köpetet szétszedjenek, de aztán rájönnek, hogy egész izgalmas egy pocokcombcsontot, pláne -koponyát, -állkapcsot találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában