Életre kelt a reneszánsz a várban

2020.02.24. 12:30

Tűzzsonglőrök, solymászok, vitézek a Nádasdy Ferenc Múzeumban

A Nádasdy Ferenc Múzeum a reneszánsz vi­lág emlékeit mutatja be, ám egy napra életre keltek a vár falai, s fegyve­res vitézek, solymászok, tűzzsonglőrök, csepűrágók és muzsikusok elevenítették meg a középkor hangula­tát. A reneszánsz annyit tesz: megújulás – úgy, ahogy a telet váltja a tavasz.

Pajor András

A Nádasdy Bandérium a vitézi életből adott ízelítőt

Fotó: Pajor András

– Ne felejtsük el, hogy nagyrészt a reneszánsz adta mai kultúránk alapjait, és nem megítélni, hanem átélni kell azt az időszakot – emlékeztetett a második alkalommal megrendezett történelmi forgószínpad alkalmával Takács Zoltán Bálint, a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója.

Ifjú hölgyek öltözhettek ab­roncsos szoknyába és csipkés ingujjakba a múzeum által folyamatosan készíttetett és bővülő reneszánsz kori ruhatára révén. A ruhacsodákban fényképezkedni is lehetett, a hátteret a vár szalonszobái és a Nádasdy család tagjainak portréi adták.

A játszóház és mesekomédia színhelye az aulából nyíló házasságkötő terem volt, ahová most a legfiatalabbakat Mátyás király udvarába invitálták az aranygyapjas bárány történetével, valamint a fából épült mesevár gyermekléptékű tornyaiba. Emellett a felnőtteket is várták a bolondos jós játékmesterek kártyái, gömbjei és jövőmondó kövei. A várfal mentén épült, a történelmi fesztiválok alkalmával a régi vitézi életet idéző tábor, a váralja is benépesült a Nádasdy Bandérium által.

A Nádasdy Bandérium a vitézi életből adott ízelítőt
Fotó: Pajor András

A hagyományőrző harcosok korhű öltözetben adtak ízelítőt a kardforgatás és az elöltöltős fegyverek titkaiból. A szabadtéri programok sorában akadt sólyomreptetés is. A bemuta­tót tartó Lóki György solymász elmondta, hogy a sólyom a magyarság jelképmadara és keletről hozott lelkiségünk alapja. A történelmi időket visszhangzó zenei programok a vár dísztermében kerültek sorra. Elsőként a Tabulatúra Régizene Együttes tartott historikus hangszerbemutatót, majd szólaltatták meg rajtuk a magyar történeti zene legjelentősebb darabjait. Ezután a Daniel Speer Brass együttes korhű kosztümökben szólaltatta meg zeneszerszámaikkal a régi évszázadok dallamait. A zárókoncerten a Budapest Bach Consort tagjai adtak a reneszánsz és a barokk zenéből átfogó keresztmetszetet.

– A régi zenét játszó együttesek nagyon közel érzik magukhoz a közönséget, nemcsak zenélnek, de mesélnek is a hallgatóságnak, igazi csa­ládias légkört teremtve fellépéseik alkalmával – mondta a szervező Molnár Andrea, a múzeum munkatársa.

A múzeumi reneszánsz napot a Főnix akrobatacsoport látványos tűzzsonglőr-bemu­tatója zárta. A tűztánccal a régi szokás szerint talán sikerült elűzni a telet Sárváron is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában