Szomorú évforduló

2020.03.30. 07:00

75 éve vitték el Kőszegről a Szent Koronát

Március 18-án érkezett újra Kőszegre, és március 26-i paranccsal, 27-én éjjel hagyta el az országot 33 évre a Szent Korona.

Tóth Kata

Fotós: © Unger Tamás

Fotós: © Unger Tamás

A második világháború alatt Budapest és Veszprém után Kőszeg is az egyik állomása volt a Szent Korona útjának. 1944. december 4-én érkezett meg először a városba a magyar államiság jelképe. Hogy pontosan hová, azzal kapcsolatban két elképzelés is él: beosztott koronaőrök szerint az akkori Gyurátz Ferenc Evangélikus Leánynevelőintézet tornatermébe.

A parancsnok, Pajtás Ernő ezredes azonban a domonkos rendi nővérek kőszegi zárdáját nevezte meg helyszínül. Most megismert emlékezések is ezt a nézetet erősítik.

A Koronaszoba a Jurisics-várban Kőszeg és a Szent Korona kapcsolatát mutatja be
Fotó: Unger Tamás

Söptei Imre, a Kőszegi Fióklevéltár osztályvezetője A Szent Korona kőszegi őrzési helyei című munkájában azt írja: szinte bizonyosan a mai Árpádházi Szent Margit Iskola épületében felügyelték a Szent Koronát 1944. december 5. és 27. között. Onnan Velembe szállították át, majd március 18-án újra Kőszegre került vissza, akkor a koronaőrző bunkerbe. 1945. március 27-én Kőszegnél hagyta el a Szent Korona Magyarország határát.

„A koronázási jelvények Német Birodalomba szállításáról március 26-án döntöttek. Pajtás ezredes (...) maga mellé választva a legmegbízhatóbb embereket, másnap, március 27-én éjszaka, a korábban is használt Hangya tehergépkocsira rakodva a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, Rőtfalva felé elhagyták Magyarországot” – írja Söptei Imre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában