Szólampróba híján egyéni gyakorlás

2020.03.23. 10:00

A járvány miatt a Bartók Béla Zeneiskola is átállt az online módszerekre

A digitális technika és az internet jelentős segítséget nyújt a zenetanulásban, de nem mindent pótol a személyes mester és tanítványa kapcsolatból. Nézzük a részleteket!

Gyöngyössy Péter

Rácz Gábor digitális hegedűórát tart

Fotó: VN/BB Zeneiskola

A zenetanulás fontos készségfejlesztő, személyiségformáló eszköz. A zenéhez érteni, zenélni tudni pedig kimeríthetetlen örömforrás is. Szombathelyen a Bartók Béla Zeneiskolában hat tanszakon csaknem ezer gyermek tanul. Két tucatféle hangszerrel ismerkedhetnek, majdnem 80 tanár vezetésével.

A járvány miatt a zeneiskola is átállt az online módszerekre. Pulay Teréz intézményvezető-helyettestől meg­tudtuk, hogy a szolfézs­oktatás jobbára e-mailes kommunikációra épül. Feladatlapokat, meg­hallgatandó anyagokat küldenek ki, s ezekről várnak vissza­jelzést. A zenekarok létrehoztak Facebook-csoportokat. A szólampróbák helyett marad az otthoni egyéni gyakorlás.

Rácz Gábor digitális hegedűórát tart
Fotó: VN/BB Zeneiskola

A személyes zeneoktatás az internetre épül. A tanárok többsége a Skype mellett döntött, mert ezen keresztül hallható legtisztábban a hang. Így órarend szerint zajlik az oktatás. Pulay Teréz elmondta, hogy ezeknek a kényszerű módszereknek számos hátrányuk van. Nem az eredeti hangot hallják, hanem egy „géphangot”. A tanár nem tudja a mérőütést adni, mert késleltetve hallja a gyermek. Fontos az is, hogy a mester egészében és részleteiben is lássa a növendékét. A testtartást, a kéz és az ujjak mozgását. Látni kell, hogyan tartja a száját a fúvókán, jó-e a légzéstechnika. A monitor mindezt behatárolja.

A vonósoknál a hangszerek behangolását a gyerekek nem fogják tudni egyedül elvégezni. A legnehezebb helyzetben az ütősök vannak. A nagy, asztal méretű hangszereken eddig bent a zeneiskolában gyakoroltak. Ez most egyelőre nem lehetséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában