Felelős szülők

2020.03.22. 11:30

A koronavírusról gyermekeknek – Hogyan segítsünk nekik megérteni, mi zajlik éppen a világban?

Mi, szülők, nagyszülők is nyugtalanok vagyunk a koronavírussal kapcsolatos híreket hallva, feszültek, mert nem tudjuk, mi lesz a munkahelyünkkel, hogyan alakul az életünk. Beszéljünk-e a gyerekeknek a kialakult helyzetről? Ha igen, hogyan segítsünk nekik megérteni és feldolgozni, mi zajlik éppen a világban? 

VN

A gyerekek könnyebben alkalmazkodnak az új helyzetekhez

Fotó: Shutterstock

Még mi magunk sem tudjuk pontosan, hogyan tegyük élhetővé a napjainkat a járvány sújtotta időkben. Nagy a felelősségünk, hogy a körülöttünk zajló eseményekből mit és hogyan fognak fel a gyerekek. Biztonságot kell(ene) sugároznunk feléjük, és az életkoruknak megfelelően, ha kell, ismétlődően beszélgetni velük a történésekről. Csak így maradhat meg a mindennapok stabilitása. Deliága Éva gyermekpszichológus a napokban blogjában adott tippeket, mit és hogyan mondjunk a gyerekeknek a koronavírusról.

A körülöttük élő felnőttek hangulata a gyerekek világába is átszűrődik. Kérdeznek, tudni, érteni akarják, mi zajlik körülöttük. A pszichológus azt mondja, sokféle helyzethez jól tudnak alkalmazkodni, a szélsőséges körülményeket is játékosan felfogni, úgy, hogy közben nem sérül kiegyensúlyozottságuk. Ennek azonban az a feltétele, hogy a szülő gyerekként kezelje őket, és folyamatosan biztonságot sugározzon. Elkerülhetetlen, hogy beszélgessünk a vírusról.

Fontos viszont, hogy mindezt a gyerek életkorának és fejlettségi szintjének megfelelően tegyük. Már az egészen kicsiknek is el lehet mondani, hogy a vírus komoly betegséget okozhat, ezért most itthon maradunk néhány napig, hogy ne kapjuk el. Fontos, hogy az eddiginél alaposabban, gyakrabban mossunk kezet. Tanítsuk meg őket erre, közben a kedvenc dalukat végigdúdolva. Ne fenyegetéssel vegyük rá őket arra, hogy tartsák be az előírásokat. Megindokolhatjuk, hogy miért fontosabb most, hogy figyeljünk a biztonságunkra, de feleslegesen ne keltsünk pánikot bennük. A tenyerünk helyett tüsszentsünk a könyökhajlatunkba, a használt zsepik menjenek egyenesen a kukába.

A gyerekek könnyebben alkalmazkodnak az új helyzetekhez
Fotó: Shutterstock

Ne árasszuk el őket feleslegesen adatokkal, nem kell tudniuk, hány fertőzött van az országban, vagy hány haláleset történt a vírus miatt – ezek csak a félelemérzetüket növelik. A vírus kapcsán előkerülhet a halál témája. Biztosítsuk arról, hogy ők és a családjuk nincs veszélyben, de ha érdeklődnek, nyugodtan beszélgessünk arról, miért halnak meg emberek, és mi történik a halál után. Fontos, hogy ne legyenek a vírussal kapcsolatban tabutémák. Miközben válaszolunk a kérdéseikre, tartsuk szem előtt: a megnyugtatásuk a cél, nem az, hogy a világjárványok tudósa váljon belőlük. A fejükben lévő zűrzavar szorongásra adhat okot, ezért érdemes mielőbb tisztába tenni a dolgokat, és biztosítani őket arról, hogy bármilyen kérdéssel nyugodtan fordulhatnak hozzánk.

Ne engedjük, hogy a vírussal kapcsolatos hírműsorokat nézzenek. A félelmeinket ne a gyerek felé kommunikáljuk, javasolja a szakember. Beszélgessünk, mondjuk el nekik, hogy a mostani egy átmeneti állapot, elmúlik, utána visszatér minden a megszokott kerékvágásba. Végül Deliága Éva azt tanácsolja: ne engedjük, hogy órákat töltsenek a kedvenc meséik előtt. Igyekezzünk minél több mozgásos játékra időt szánni: tornázni, zenére mozogni, célba dobni otthon is lehet. Természetes mozgásigényük ilyenkor halmozottan jön elő. Alakítsuk úgy a teret, hogy lehetőségük legyen mozogni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában