Filmvetítés, előadások és kóstolók

2020.03.02. 07:00

A lelki egészség volt a középpontban Szombathelyen

A lelki egészség téma köré szervezte szombati tematikus napját a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda: a témában előadásokat hallgathattak meg, helyi civil szervezetekkel beszélgethettek, valamint egy kisfilmet nézhettek meg a moziba látogatók.

Nemes Judit

Szovák-Zséder Dóra és Cser Nikolett a virágterápiás standnál időztek

Fotó: Unger Tamás

A Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda azok közé az egészségfejlesztési irodák közé tartozik, ahol lelkiegészség-központ működik, mentálhigiénés szakember és pszichológus segíti a munkát.

– Feladatunk, hogy ezt a vonalat minél több emberhez eljuttassuk a lakosság számára is érthető nyelven. Így jött az ötlet, hogy a két városi egészségnap rendezvényünk közül az egyiket a lelki egészség téma köré szervezzük – mondta el Szákovics-Varga Ildikó irodavezető. Hozzátette: telt házzal számolhattak, gyorsan elkeltek regisztrációs jegyeik.

Szovák-Zséder Dóra és Cser Nikolett a virágterápiás standnál időztek
Fotó: Unger Tamás

– A lelki egészség nagyon fontos téma főleg napjainkban. Gyerekkorunkban mindig azt hallottuk, hogy ép testben ép lélek – azt gondolom, hogy napjainkban ez megfordult: egészséges lélek nélkül nem tudunk egészséges életet élni – mondta el köszöntőjében dr. László Győző alpolgármester.

A megnyitó után dr. Domján Mihály tanácsadó, szakpszichológus, családterapeuta Önbizalom a mindennapokban című előadásában önmagunk elfogadásáról, a nemet mondás szükségességéről, a családdal töltött minőségi időről beszélt a hallgatóságának az Agora Savaria Filmszínház nagytermében.

 

Az előadás után helyi civil, segítő szervezetek mutatkoztak be standjaikkal: a szervező, a Szombathely és Járása Egészségfejlesztési Iroda, a Zseboroszlán Vas megyei Koraszülöttekért Közhasznú Alapítvány, a PontMás Vas Megyei Autista Gyermekekért Alapítvány, valamint az általuk működtetett, Autisták Országos Szövetsége Info-Pont iroda, az Esőemberke Alapítvány, a Merkaba Alapítvány, a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház standjánál bemutatták a szervezetek tevékenységét, terveit az érdeklődőknek. Egy szombathelyi ételbár és egy sütiház pedig egészséges ételkóstolóval várta a résztvevőket.

A tematikus napot filmvetítés zárta, a Csodálatos fiú című alkotást nézhették meg az érdeklődők.

ÖRÖKÖLT SORS ÉS ÖNBIZALOM

Több százan voltak kíváncsiak az Egy nap a lelki egészségünkért című előadásra, amelyen humoros, érthető formában tálalták a napjainkban sokakat foglalkoztató témákat: az önbizalmat és az örökölt sorsot.

Dr. Domján Mihály tanácsadó, szakpszichológus, családterapeuta beszélt arról, hogy önmagunk elfogadása a legfontosabb, ismerjük a határainkat, tudjunk fontossági sorrendet felállítani az életünkben.

Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus szorongások, elhibázott párkapcsolatok, ismétlődő kudarcok mögött rejlő okokról tartotta előadását, amelyből kiderült, érdemes szélesíteni a perspektívát és saját életünkön túl a felmenő generációk életeseményeit is áttekinteni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában