Már földben a saláta

2020.03.06. 14:00

Éledeznek a kiskertek Szombathelyen is

Az idei tavaszon a korábbinál hamarabb benépesülnek a város környéki kiskertek. Van, aki még csak rendezkedik, de már sok helyen megkezdték a metszést, a veteményezést.

Tersztyánszky Krisztina

Kertimunkák, tavaszimunkálatokHuszár Árpád, 20200304, ut, Séiparkerdő, Vas Népe / Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

– Igazából az idén nem is aludtak téli álmot a kertek – magyarázza Molnár Lajos, a Parkerdei Kertbarát Egyesület elnöke. Kárát látják ennek a kertesek: máris találtak a földben pici meztelencsigát, és a fák kártevőit sem pusztította el a hideg.

Huszár Árpád már február végén megmetszette a 35 évnyi munkával kordonosra alakított almafáit, hogy ne verje le az előbukkanó rügyeket. Mindig rövid termő ágakat hagy, így könnyen hozzá lehet férni a terméshez, és kevesebb a növény helyigénye is. Aggódva nézi a kis barackfát, ami tele van gömbölyű rügyekkel: ezekből már virág lesz, ehhez már nem lehet hozzányúlni. Ha pedig jönnek még fagyok, odalesz a termés. A gyümölcsfáknál a lehető legkevesebb vegyszert használja: a tél végén végez egy rézkénes lemosó permetezést, aztán már csak egyet, rügyfakadáskor.

A madaraknak még jár az eleség, a háttérben az ágyások már a tavaszt idézik Fotó: Unger Tamás

A veteményeskertbe Árpád már egy hónappal ezelőtt beleforgatta a marhatrágyát, meglocsolta kálium-, foszforés nitrogéntartalmú műtrágyával, s mészoldatot is adott a földnek, mert itt, a Feketefenyves dűlőben nagyon savanyú a talaj. Amelyik évben nem trágyáznak, akkor a kert különböző pontjain álló műanyag komposztálókból jut értékes termőtalaj a kertbe. Pár évvel ezelőtt ingyen osztották a kerttulajdonosoknak ezeket a ládákat. Molnár Lajos szerint jó lenne, ha megint lenne ilyen kampány, mert azóta sokan kedvet kaptak az olcsó, házilag előállított termőföldhöz. Banánhéj, kávézacc, tojáshéj, nyesedék, minden zöldhulladék ide vándorol a városi háztartásból is. Letakarva, locsolva a hulladék másfél, két év alatt beérik, csak kapával ki kell húzni a láda aljánál.

 

A veteményes ágyásokban még csak a tavalyról maradt fehérrépa, az ősszel ledugott fokhagyma zöldell, meg a korán kibújt tulipán, de a ház asszonya, Márti már jó két héttel ezelőtt megkezdte a veteményezést. Már földben a saláta, a korai borsó magja, a dughagyma, a zöldség. Huszárék egész télen kijárnak a kertbe, etetik a náluk menedéket találó cicákat. Ilyenkor a kis kedvencek felkutatják a frissen felásott részeket, és ökölnyi lyukakat fúrnak bele. Ezért hosszú rudakkal keresztbe-kasul le van takarva a friss vetés, cica riasztónak. Bent a lakásban már megkezdődött a palántanevelés: Márti többféle paprikát vetett cserépbe, a magoncokat egy hónapos korukban ülteti majd poharakba.

Igaz, a kiskertben van vezetékes víz, Huszárék mégis felfogják a tetőkről lecsorgó csapadék minden cseppjét. A fertőzött ágakat pedig az egyesületi közgyűlés által engedélyezett napokon tüzelőhordóban égetik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában