tények, nézőpontok

2020.03.06. 07:00

Előadás Répcelakon a regényekről

A történelmi regényről mint műfajról tartott előadást Bokányi Péter a Városi Könyvtárban a Nyitott Tér Egyesület szabadegyetemi sorozatának vendégeként.

Gyöngyössy Péter

Bokányi Péter a történelmi regényekről beszélt

Fotó: VN/TI

Bokányi Péter irodalomtör­ténész volt szerda este a meghívott előadója a répcelaki Nyitott Tér Egyesület sza­badegyetemi sorozatának. Az előadásból meg­tudhattuk, hogy a magyar történelmi regény születését 1836-tól számítjuk, amikor az erdélyi báró Jósika Miklós angol minták alapján megírta Apafi című regényét. Ugyanakkor ez a kor a pozitivizmus időszaka, a tények kora.

Bokányi Péter a történelmi regényekről beszélt
Fotó: VN/TI

Furcsa paradoxon, hogy miközben Jókai történelmi regényein nemzedékek nőttek fel, korának nagyjai, például Gyulai Pál, megkérdőjelezték történelmi hitelességét. Az ezredfordulón éli a történelmi regény az egyik legnagyobb reneszánszát. Ez az időszak viszont egy új megközelítést hoz. A mikrotörténelem szólal meg a regényekben, amely olykor szembemegy a makrotörténelemmel. Ilyen az erdélyi Szilágyi István Hollóidő című regénye vagy a soproni Rakovszky Zsuzsa A kígyó árnyéka című műve.

Erre a korra jó példa Esterházy Péter 2000-ben meg­jelent családregénye, a Harmonia caelestis. Bokányi Péter végül arról beszélt: a mai időszakra jellemző, hogy a történelmi regény ismét a szórakoztató irány felé fordul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában