bombázás

2020.03.06. 07:00

Emléktáblát avattak az évfordulón, Szombathelyen

Háromra bővült a szombathelyi bombázás áldozatainak emléket állító helyszínek száma: a székesegyház falán helyeztek el emléktáblát március 4-én, a várost érő bombatámadás 75. évfordulóján.

Nemes Judit

Dr. Puskás Tivadar és dr. Nemény András a tábla előtt

Fotó: Unger Tamás

Szombathely gyásznapja 1945. március 4-e: az amerikai légierő több hullámban bombázta a várost: százak vesztették életüket a katasztrófában, épü­letek semmisültek meg a támadásban. A Sarlós Boldog­asszony-székesegyházat sem ke­rülte el találat: kétévnyi munkával sikerült újjáépíteni.

– Az akkor már tető nélküli, lebombázott, de statikailag ép templom északi falánál csapódott a földbe 3,5 méter mélyen egy 240 kilogrammos bomba, amely nem robbant fel. Marosfalvy Antal tűzoltó, tűzszerész hatástalanította azt, megmentve így az épületrészt – emelte ki Koltay Ferenc, a Székesegyházért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az emléknap alkalmával bronzplakettel ellátott táblát avattak a templom falán, amely Ferenczy Ádám kőfaragó és Kékesi Gábor szobrászművész keze munkáját dicséri.

Dr. Puskás Tivadar és dr. Nemény András a tábla előtt
Fotó: Unger Tamás

– Kevés olyan használható kordokumentumot találtam, amely képileg megjeleníthető volt: végül egy akvarellfestmény alapján mintáztam meg a sérült székesegyház belsejét, az épület beszakadt tetején át pedig a tornyait látni – mondta Kékesi Gábor.

Az avatón dr. Puskás Tivadar korábbi polgármester mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta: Marosfalvy Antal tettével 1994-ben a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány által frissen megalapított Brutscher József-emlékérmet érdemelte ki.

A táblát dr. Nemény András jelenlegi, valamint dr. Puskás Tivadar volt városvezető leplezte le, majd Császár István atya, általános helynök szentelte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában