Egy újabb beszélgetés

2020.03.14. 15:30

Ezúttal is hasznos tudnivalókat osztott meg dr. Schneider Ferenc infektológus

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban dr. Schneider Ferenc, a Markusovszky kórház Infektológiai Osztályának vezetője osztott meg hasznos tudnivalókat. Ezúttal a COVID-19 vírusfertőzés és az influenza közti különbséget, a gyanús/kivizsgálás alatt álló személyek kórházi elkülönítésének szabályait is tisztázta.

Tóth Kata

A megelőzés érdekében folytassuk az ajánlott higiénés gyakorlatot! Tanácsolta dr. Schneider Ferenc

Fotó: Unger Tamás

– Ha egy adott személynek nincs panasza, csak járvány­ügyi okból van megfigyelés alatt, akkor egy elkülönítő kórteremben tartózkodik, abból nem mehet ki és nem látogatható. A kórtermek földszintesek, a kórházudvarról, az ablakon keresztül beszélhet a hozzátartozójával, és mobiltelefonon keresztül is tud kapcsolatot tartani. A kórtermek tévével felszereltek – saját személyes tárgyait beviheti, aki „karanténban van”. Van, aki könnyebben, más nehezebben tolerálja a bezártságot. Ha valaki megpróbál elmenni, azt hatósági erővel tartják/viszik vissza.

A COVID-19 vírusfertőzés magasabb halálozású, mint az influenza. Nagyobb a fertőzőképessége, és mivel új, a Föld egész népessége fogékony rá. Tünetei többnyire hasonlóak az influenzához, a lefolyásában azonban van különbség: a jelenleg ismert esetek 3-4 százaléka halálos végű. Ha ehhez hozzáadjuk a nem ismerteket, akkor valószínűleg a koronavírus halálozása sem több mint egy százalék, de ijesztően nagyszámú a halálos megbetegedések szám. Harmadrészt: az influenzavírus különböző mutációs formáival évente találkozunk. Létezik egyfajta népességi immunitás, és van védőoltás. Mindez nincs meg a koronavírussal kapcsolatban.

A megelőzés érdekében folytassuk az ajánlott higiénés gyakorlatot! Tanácsolta dr. Schneider Ferenc
Fotó: Unger Tamás

A kihívás most a fertőzés izolálása, azt megoldani, hogy a vírushordozó, az enyhe betegségtüneteket mutató vagy a lappangási időben lévő személyek ne kerüljenek közösségbe két hétig, amíg biztonsággal ki lehet mondani, hogy valaki nem fertőzött. Jó eredmény lenne az is, ha sikerülne úgy izolálni, hogy az adott területen belül ne legyen új megbetegedés és onnan ne lehessen kihurcolni – hallottuk az orvostól. Véleménye szerint nem túlzás lemondani, elhalasztani a tömegrendezvényeket. (Egy ilyen populációban mindig vannak felső légúti, hurutos betegek – így a többi vírust sem „cserélik ki” egymás között az emberek.)

Elmondta még: a betegség lefolyását illetően széles a paletta a nagyon enyhe tünetektől a súlyos légszomjig. A csúcspontot jelentik azok, akik gépi lélegeztetést és intenzív terápiát igényelnek. Közöttük meglehetősen nagy a halálozás aránya. Olyan súlyos tüdőkárosodás léphet fel, amit gépi lélegeztetéssel sem lehet minden esetben meggyógyítani.

Az infektológus valószínűsíti, hogy felszálló ágban lesz a megbetegedések száma. És arra biztat: gondolkodjunk józanul, kerüljük a túlzásokat, de legyünk óvatosak! Figyeljük a híreket, és az utazásainkat vagy a rendezvényeket a szerint teljesítsük vagy mondjuk le. Nemcsak azért, mert ahová utaznának, éppen nincs megbetegedés, hanem, mert arra számíthatunk, hogy karantén miatt nem tudunk hazajönni. És folytassuk az ajánlott higiénés gyakorlatot, a megelőzésért azzal is sokat tehetünk.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában