Civil sajtóreggeli

2020.03.04. 07:00

Hagyományőrzés és érzékenyítés Vas megyében

Március idusához közeledve vitézek, leendő kishuszárok programjait is népszerűsítették a civil szervezetek képviselői a tegnapi sajtóreggelin.

Tóth Kata

Gorza Norbert, Győrffy Gábor, Meskó Krisztián, Sátory Károly és Molnár Péter

Fotó: Cseh Gábor

Bővelkedik természeti látnivalókban és eseményekben az Írottkő Natúrpark: a következő 60 napra 40 programot ígérnek. Győrffy Gábor turisztikai menedzser a március 14-ei Vitézek március idusán rendezvényre és a Jurisics-várbeli tavaszi borudvarra hívta fel a figyelmet. Helyi borászokkal, néptánctanítással és a vitézek küzdelmeivel köszöntik a szabadságharcot. A Kőszeg rejtett kincsei sorozatban március 21. és 29. között várják az érdeklődőket a Kendig-csúcsra vezető látogatással, a Kőszeg nagy fáit bejáró Natúrával és madárlessel is.

Március 15-én családi program helyszíne lesz a Vasi Skanzen: a huszártábor életével ismerkedhetünk. A Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület nevében Sátory Károly elnök foglalta össze az emlékműtől induló hagyományos reggeli lovas felvonulás és az ebéd utáni huszárpróba állomásait, részletezte a kishuszár-avató és a labancok kiűzésének tervét.

Gorza Norbert, Győrffy Gábor, Meskó Krisztián, Sátory Károly és Molnár Péter
Fotó: Cseh Gábor

A Fölszállott a páva decemberben véget ért tehetségkutató gyermek szereplői érkeznek a sportházba március 28-án 19 órakor. Kilenc produkciót láthat a közönség a 2019-es sorozat mind a négy kategóriájából. Jönnek például a Kumánovich testvérek, a Szejke Barka testvérpár, a Tördemic Néptáncegyüttes és természetesen fellép a Vasi Kislegényczéh.

Bass László szociológus, az ELTE TTK oktatója vezeti majd az általa kitalált Szociopoly nevű, mélyszegénységre érzékenyítő, szemléletformáló társasjátékot a Vas Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házban április 2-án – erről Gorza Norbert beszélt. A Hegypásztor Kör március 21-i gyümölcs­oltó napját Meskó Krisztián ismertette. Metszéshez és gyümölcsoltáshoz kaphatnak tanácsokat az oszkói szőlőhegyre látogatók. Papp-Felber Anita biokertész kiskerti, növényvédelmi fortélyait osztja meg.

VASBA SZÁLL A „GYEREK” PÁVA

A folklórban fontos az átörökítés, a generációk összefonódása. Ilyen munkából sarjadt a Vasi Kislegényczéh is: a felnőtt táncegyüttes évek óta nagyon jó kapcsolatot ápol a Reményik-iskola művészeti tagozatával. A néptáncos gyerekek olyan színtereken mutatkozhatnak meg, amelyek tapasztalatokkal, élményekkel gazdagítják őket, a javukra válnak. Kell, hogy legyen jövője a műfajnak – fogalmazott Molnár Péter, a Szökős művészeti vezetője. Szervezőként, szakmai lebonyolítóként adják a hátteret a március 28-ai Vas megyébe száll a gyerek páva Agora-rendezvényhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában